Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „Ai pierdut alegerile, în mod normal ți-ai luat valiza și ai plecat"


Comentatorul politic Victor Ciobanu
Comentatorul politic Victor Ciobanu

După ce în perioada electorală fie a ignorat dialogul, fie a preferat să-și minimalizeze principala contracandidată, Igor Dodon vrea acum să dialogheze, are sfaturi și soluții pentru Maia Sandu.

Președintele în exercițiu Igor Dodon îi sugerează Maiei Sandu ca după preluarea mandatului să își asume responsabilitatea pentru situația din țară, fie prin a colabora cu actuala guvernare, care nu este clar cine face parte din ea, fie să creeze premise pentru demiterea executivului și legislativului și să se declanșeze alegeri parlamentare anticipate. Analistul Victor Ciobanu spune că Igor Dodon se încurcă în declarațiile pe care le face.

Victor Ciobanu: „Ai pierdut alegerile, în mod normal ți-ai luat valiza și ai plecat"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:27 0:00
Link direct

Victor Ciobanu: „Declarațiile lui Igor Dodon se schimbă o dată la trei zile, dar, câteodată, chiar de trei ori pe zi. Recent, el spunea că este gata să lupte în continuare ca să-și apere nu mai știu ce acolo. Și iată, subit, s-a răzgândit și este gata să cedeze orice, ceea ce este un lucru absolut normal.

Dodon nu mai face față situației

Ai pierdut alegerile, în mod normal ți-ai luat valiza și ai plecat. Asta este cutuma generală în toate țările normale. El a mai încercat să facă anumite virajuri și, până la urmă, probabil a înțeles că nu-i reușește acea figură pe care a pregătit-o din timp cu o majoritate/nemajoritate, formală/informală, ceea ce vedem noi în parlament, și este gata să cedeze. Acum, eu cred că situația, într-adevăr, este una extrem de complicată, Dodon nu mai face față situației și a decis, probabil, să meargă până unde? Pentru că, iarăși, el declară că guvernul Chicu rămâne în picioare. Ce înseamnă asta? Pe de altă parte, spune că va susține un guvern care va fi propus de Maia Sandu. Deci, iarăși se bat cap în cap două declarații la o distanță de câteva ore pronunțate de același Igor Dodon.”

Europa Liberă: Dar liderul fracțiunii PSRM acum o zi spunea că, dacă cei din opoziție sunt gata să dea jos guvernul, n-au decât să facă acest lucru și să înainteze o moțiune de cenzură. Pe de altă parte, premierul Chicu zicea că el de bunăvoie nu-și va da demisia și că trebuie, mai întâi, aprobat bugetul de stat și semnat acordul cu FMI.

Victor Ciobanu: „Da, acestea sunt lucruri la care cred că nu vor fi dispute, ele trebuie votate cât de curând și cred că vor avea o susținere cvasitotală în parlament, dar nu este normal ca Chicu, care are program și mandat la învestire exact până la alegerea președintelui să mai ocupe acest fotoliu. Deci, el, în mod normal, din bun-simț ar trebui să anunțe că el pleacă imediat după votarea acestor documente urgente și își prezintă demisia, pentru că iarăși se joacă la această situație în care nu există formule clare de majorități în actuala componență a parlamentului. Ca să-l dai jos, trebuie să aduni 51 de voturi, iarăși trebuie să forțezi nota ca, eventual, ACUM, adică, mă rog, PAS-ul, PDA și ceilalți să voteze cu cine? Socialiștii nu votează pentru ca să-și dea jos propriul guvern, deci iarăși ajungi la cheremul lui Șor, deși revopsit ș.a.m.d. Deci, aici cred că el trișează, dar timpul schemelor și jocurilor de-a alba-neagră a trecut deja. Ai demonstrat, ai avut un mandat de patru ani, un an plenipotențiar, cu guvernul propriu, de buzunar, ai demonstrat ce ai putut; nu ai putut, ai plecat.”

Europa Liberă: Dar vor fi încercări de a construi o nouă majoritate în legislativ?

Victor Ciobanu: „Iată vedem că ea, de fapt, a fost construită până la alegeri, cu cioara vopsită, cu Șor rebotezat în „Pentru Moldova”, cu încă câțiva de la Candu și majoritate, teoretic, matematic există. Acum, ăștia de la Șor uitați-vă ce declarații trăsnite fac. Noi nu facem alianțe cu nimeni, doar cu poporul, zice Violeta Ivanov. Iarăși continuăm să ne jucăm de-a guvernul minoritar susținut pe anumite probleme cam de toți deputații. E clar că și la buget, și la FMI toți au să voteze, dar timpul acestor guverne minoritare a trecut. Gata! Avem nevoie de un guvern susținut de o majoritate, cu un program clar, cu o majoritate clară, care își asumă această majoritate și merge înainte. Dacă nu, atunci mergem la anticipate și asta-i soluția.”

Europa Liberă: Da, dar vedeți că până la anticipate ar putea să existe o cale mai lungă și să treacă timp mai mult? Ce se întâmplă în această perioadă de vreme?

Victor Ciobanu: „Guvernul trebuie să-și dea demisia și să stea frumușel în interimat atâta cât va mai putea să stea.”

Europa Liberă: Și adică tot guvernul Chicu să asigure eventual și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dacă se ajunge la dizolvarea parlamentului?

Victor Ciobanu: „Bine, dar dacă iarăși nu ajungem la nicio formulă, nu putem până la infinit să asistăm la acest teatru de jocuri. Ei se mai rebotează, iarăși mai pleacă dintr-o fracțiune în alta, mergând la „Pentru Moldova” sau nu știu care sinonime mai găsesc acolo...”

Europa Liberă: Dar ar putea să se instaleze o perioadă de instabilitate?

Nu știu unde este loc de mai rău

Victor Ciobanu: „Ar putea, desigur. Nu știu unde poate fi aruncată Republica Moldova după o guvernare dezastruoasă, care numai lui Dodon și lui Chicu i-a plăcut și au zis că a gestionat totul bine, atât economia, cât și pandemia, în care vedem că și acolo, și dincolo este dezastru, de fapt. Deci, nu știu unde este loc de mai rău, astfel că oricare guvern învestit, după mine, ar fi unul oricum mai bun decât ceea ce vedem în prezent.”

XS
SM
MD
LG