Linkuri accesibilitate

Victor Gotișan: „Fără un jurnalism onest și independent nu poți edifica o societate democratică”


În ultimele decenii, politicienii și partidele politice și-au făcut o tradiție din a-și edifica trusturi media care să le lustruiască imaginea. S-a vorbit despre holdingul media afiliat comuniștilor, cel al creștin-democraților în anii 2000, despre cel al democraților sau al liberalilor și liberal-democraților, începând cu 2010, și, recent, despre cel al socialiștilor sau al Partidului Șor, perioada de după 2016. Cât de păguboasă este această practică și cum i se poate pune capăt? Un interviu cu cercetătorul media Victor Gotișan:

Interviul dimineții la EL: cu Victor Gotișan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:12 0:00
Link direct

Victor Gotișan: „Bine, ca și mass-media, de exemplu, ei au nevoie de anumite instrumente pentru a controla societatea. Unul din ele este cel financiar, administrativ, respectiv și media este un mod de a controla societatea, inclusiv a-și impune sau a-și lustrui imaginea, exact cum ați menționat. Anume din acest considerent pentru ei sau, de fapt, pentru orice putere din spațiul ex-sovietic este foarte comod să dețină sau să-și tragă, cum s-ar spune altfel, niște instituții media, care să-i ajute în controlul societății sau controlul minții societății. Este foarte bine spus că, dacă vrei să controlezi o societate, trebuie să controlezi mass-media. Și asta nu este un secret, asta te ajută oarecum și te ajută atât să rămâi la guvernare, cât și să obții guvernarea, pentru că doar astfel se poate obține guvernarea într-un stat ca Republica Moldova, numai în momentul în care ai controlul asupra mass-media și nu doar asupra mass-mediei, dar și asupra organelor de reglementare în media, întrucât doar astfel poți să controlezi întreg sectorul.”

Europa Liberă: Asta este pârghia? Cum reușesc ei, adică se duc toți spre ei pentru că sunt la putere sau cum?

Victor Gotișan
Victor Gotișan


Victor Gotișan: „Exact! În primul rând, ei le cumpără, haideți să spunem așa. Și în cazul Republicii Moldova asta este o practică foarte bine cunoscută, când unele posturi sau instituții mass-media pur și simplu sunt cumpărate de către politicieni. Nu voi da nume, ele sunt cunoscute foarte bine. Ultimul este un site media, un site on-line care era unul, probabil, din cele mai populare dintre site-urile și instituțiile mass-media din Republica Moldova. Ele pur și simplu ori sunt cumpărate, ori sunt edificate, ori sunt preluate cu forța, fiindcă există și astfel de cazuri în Republica Moldova, când unele instituții media au fost preluate cu forța, fără să vrea proprietarii media, și au trecut din mâinile unor proprietari în mâinile altor proprietari.”

Europa Liberă: Deci, atacuri raider și în mass-media?

Victor Gotișan: „Desigur, există și atacuri raider în Republica Moldova în domeniul mass-mediei, nu doar în ceea ce privește cel economic, financiar sau bancar.”

Europa Liberă: Dle Gotișan, înțeleg că urmăriți acest proces de-a lungul anilor. Deseori, partidele din opoziție îi critică pe cei de la guvernare pentru faptul că se pricopsesc cu trusturi media. Este o critică ipocrită, care se termină odată cu accederea opozanților la putere?

Victor Gotișan: „În mare parte, asta s-a întâmplat în Republica Moldova pe parcursul tuturor anilor, dar aceasta din considerentul că partidele politice, de fapt, nici nu mai sunt partide politice, sunt un fel de clanuri, să le spunem așa, care doar își doresc obținerea puterii. Și mass-media este doar un instrument ca să se asigure sau să preia puterea în Republica Moldova, pentru că mass-media în Republica Moldova niciodată nu a fost independentă și niciodată nu a fost corectă, n-a informat corect, deci nu avem, practic, o mass-medie sănătoasă și corectă.”

Europa Liberă: Dle Gotișan, haideți să ne referim la ultimul caz din spațiul mediatic, declarațiile că milionarul rus Igor Ceiaka ar fi preluat pachetul majoritar al companiei care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova. Într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, declara că instituția cunoaște despre acest caz doar din informațiile apărute în presă. Cum e posibil așa ceva?

De fapt, nici nu mai sunt partide politice, sunt un fel de clanuri...


Victor Gotișan: „În primul rând, cred că CCA - și nu vorbesc doar despre componența respectivă sau actuală a CCA-ului - și-a făcut de foarte puține ori treaba. Eu nu cred că ele nu există și până la urmă chiar dacă ele există doar la nivel de supoziții și de zvonuri, cred că CCA-ul ar trebui să facă puțin altă treabă, și anume pe lângă faptul că este o instituție de reglementare și de monitorizare, trebuie să aibă și o calitate sau un element de prevenire. Respectiv, dacă informația aceasta a fost oarecum vehiculată – și eu cred că ea este adevărată –, ei trebuie să se ocupe, în primul rând, de asta, pentru că, de fapt, asta vorbește despre un element foarte periculos și, înainte de toate, pentru că va atenta direct la securitatea spațiului informațional și mediatic din Republica Moldova, întrucât un agent străin, și anume din Federația Rusă, va controla un anumit segment din mass-media. Apoi un alt element pe care trebuie să-l ia în calcul CCA-ul și este oarecum legat de primul este faptul că în acțiunile lor ei merg pe ceva reacționar sau vin în urma trenului, adică nu prevăd anumite probleme care pot să apară și anumite greșeli sau situații complicate și să încerce să prevină asta. Este exact ca și în sănătate, când trebuie mai degrabă să previi o boală decât să o tratezi.”

Europa Liberă: Dle Gotișan, spuneți-ne pe scurt, care sunt pericolele cele mai mari care decurg din existența acestor conglomerate mediatice.

Victor Gotișan: „În primul rând este faptul că mass-media nu există sau mass-media nu poate fi independentă, pentru că până la urmă deținerea la noi, în Republica Moldova, a unor trusturi media se face în baza politicului, politicienii sunt, de fapt, cei care le dețin.”

Europa Liberă: Când spuneți „mass-media”, probabil lăsați un anumit procent și pentru o presă care-și face onest meseria?

Victor Gotișan: „Bineînțeles, vorbesc aici de grosul mass-mediei în Republica Moldova, pentru că, să fim sinceri, instituțiile media independente în Republica Moldova pot fi numărate pe degetele unei singure mâini. Da, există și sectorul acesta, mic, dar el există de mass-media independentă, dar, în mare parte, noi știm că mass-media din Republica Moldova sau instituțiile media din Republica Moldova sunt politizate și sunt deținute de către proprietari care fie sunt politicieni, fie au conexiuni foarte apropiate cu politicienii, fie sunt controlate prin intermediul unor așa-numiți proxy sau persoane interpuse. Astfel, mass-media nu este independentă, și anume de la toată treaba asta pornește faptul că ea ajută unor politicieni, spală imaginea unor politicieni și a unor partide politice, dar nu se ocupă de ceea ce este foarte important, elementul important, adică informarea publicului larg.”

Europa Liberă: Dle Gotișan, am constatat că e rău să existe asemenea trusturi, e rău pentru societate, dar ce puteți să ne spuneți despre ziariștii care muncesc în cadrul acestor trusturi și care volens-nolens devin niște pârghii pentru manipulare, care, de fapt, muncesc în interesul politicienilor? Nu cumva indulgența față de acești ziariști, pe care o urmărim în interiorul breslei, îi încurajează, de fapt, să aibă un asemenea comportament?

Mass-media din R.Moldova sunt politizate și deținute fie de politicieni, fie de persoane apropiate acestora...


Victor Gotișan: „Bineînțeles că încurajează aceasta, dar aici probabil că este și o altă parte a problemei sau lipsa unei solidarități în breasla jurnaliștilor, pentru că și în alte țări, de exemplu, unele instituții sau instituțiile media au anumite preferințe politice, însă când vine vorba despre momente sensibile sau situații de pericol, sau, de exemplu, apărarea unor jurnaliști în fața intimidărilor sau atacurilor, în alte țări democratice, unde există o presă sănătoasă, atunci se uită de elementul acesta politic și toți jurnaliștii se solidarizează cu jurnaliștii atacați sau instituțiile media atacate. La noi aceasta nu este prea comod, pentru că până la urmă jurnaliștii sunt plătiți de către anumiți politicieni sau cei care controlează instituțiile mass-media și, respectiv, lor nu le este comod să meargă împotriva proprietarului, pentru că astfel își pot pierde locul de muncă. Care ar fi soluția? De foarte mult timp se vorbește despre un sindicat al jurnaliștilor, însă el, din păcate, rămâne doar la nivel de teorie și de vorbe în ultimii 10-15 ani.”

Europa Liberă: Deci, cumva, breasla să se curețe pe interior?

Victor Gotișan: „Exact! Breasla poate să se curețe pe interior, dar atâta timp cât facem un pas înapoi, mass-media este controlată de către factorul politic, eu nu știu dacă asta poate să se întâmple și, plus la toate, eu nu știu dacă factorul politic îi va permite, pentru că până la urmă și proprietarii sau politicienii, sau cei care dețin instituțiile mass-media trebuie să înțeleagă că fără un jurnalism corect și o media sănătoasă nu poți edifica o societate democratică.”

Europa Liberă: Dle Gotișan, uitați-vă, jurnaliștilor tare nu le place traseismul politicienilor, dar văd că privesc cu indulgență la traseismul jurnalistic, care mie, de exemplu, nu-mi prea place.

Victor Gotișan: „La noi, da, există și asta. În mare parte intervine aici elementul acesta de bani, elementul fără de care nu ai cum să întreții instituții media și, respectiv, nu ai cum plăti jurnaliștii care fac parte din instituția media respectivă. Jurnaliștii în cauză sunt oarecum forțați să plece la alte instituții media pentru a se hrăni și pentru a-și asigura o bucată de pâine. Bineînțeles, asta este rău, pentru că până la urmă jurnalismul nu trebuie să se facă în funcție de preferințele politice sau în funcție de o anumită ideologie politică. Pur și simplu, el trebuie să informeze publicul și să-l educe oarecum în baza informației.”

Europa Liberă: Și spre final, ce posibilități are publicul pentru a se proteja de ofensiva acestor trusturi mediatice, astfel încât să nu cadă pradă manipulărilor?

Victor Gotișan: „În primul rând, este bine să se informeze din cât mai multe surse media posibile, indiferent care sunt acestea, pentru că până la urmă informarea din mai multe surse media le va dezvolta spiritul critic. În al doilea rând, bineînțeles trebuie să se informeze din sursele media sănătoase, din cele care informează corect și aici vine în calcul ceea ce numim noi educație mediatică și care sunt foarte multe proiecte și inițiative ale organizațiilor media pentru aceasta. Și ceea ce vor ei e de fapt să înțeleagă că pentru a consuma o informație sau pentru a-ți face opinia despre un anumit eveniment, trebuie să te informezi din mai multe surse și, respectiv, să te gândești că trebuie să consulți fapte și nu opinii.”

XS
SM
MD
LG