Linkuri accesibilitate

Victorie a opoziției în alegerile locale din Turcia. Ce se schimbă pentru președintele Erdogan?


Susținătorii Partidului Popular Republican (CHP) sărbătoresc victoria candidatului propriu la primăria capitalei Ankara, la alegerile locale din Turcia, 31 martie, 2024.
Susținătorii Partidului Popular Republican (CHP) sărbătoresc victoria candidatului propriu la primăria capitalei Ankara, la alegerile locale din Turcia, 31 martie, 2024.

Principalul partid de opoziție din Turcia și-a păstrat controlul asupra marilor orașe și a obținut câștiguri majore în alte părți ale țării la alegerile locale de duminică. Rezultatele sunt considerate drept cea mai mare înfrângere pentru președintele Recep Tayyip Erdogan în peste două decenii.

După numărarea a peste 90% din buletinele de vot, primarul în exercițiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din Partidul Popular Republican (CHP), conducea cu o marjă de peste 10%, potrivit agenției oficiale de știri, Anadolu, citată de Reuters.

Imamoglu avea 50,6% din voturi, în timp ce candidatul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), Murat Kurum, fost ministru al urbanizării și mediului, a obținut 40,5%, potrivit Anadolu.

În capitala Ankara, Mansur Yavas, primarul din partea CHP, și-a păstrat mandatul cu o diferență netă de 25 de procente în fața contracandidatului său, naționalistul Turgut Altinok, după numărarea majorității voturilor exprimate în alegerile de duminică.

În plus, CHP a câștigat alte 15 fotolii de primar în orașe mari, inclusiv în unele fiefuri ale AKP din provincia Anatolia, rezultat ce marchează o înfrângere usturătoare a președintelui Recep Tayyip Erdogan și a partidului său, aflat de peste două decenii la putere.

În sud-estul majoritar kurd, Partidul Democrat al Poporului (DEM) și-a reconfirmat influența, câștigând în 10 provincii. Nu este clar cum va guverna, întrucât la alegerile anterioare, statul a înlocuit primarii aleși pro-kurzi cu „administratori” numiți de guvern din cauza presupuselor legături cu militanții kurzi.

Observatorii spun chiar că rezultatul alegerilor locale ar putea semnala o schimbare majoră în peisajul politic turc, la doar nouă luni de la victoria obținută de tabăra pro-prezidențială în alegerile prezidențiale și parlamentare din 2023.

Rezultatele AKP au fost mai proaste decât au prezis sondajele

„Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă", a declarat Ekrem Imamoglu, câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar al Istanbulului, transmite Reuters.

„În această seară, 16 milioane de cetățeni ai Istanbulului au trimis un mesaj atât rivalilor noștri, cât și președintelui”, a spus duminică fostul om de afaceri, care a intrat în politică în 2008 și este acum perceput ca un posibil candidat la președinție, împotriva lui Recep Tayyip Erdogan.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, ține un discurs, duminică seara, după aflarea rezultatelor intermediare care îl indică drept câștigător al unui nou mandat de primar.
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, ține un discurs, duminică seara, după aflarea rezultatelor intermediare care îl indică drept câștigător al unui nou mandat de primar.

La rândul lui, adresându-se mulțimii adunate la sediul AKP din Ankara, Erdogan a declarat că alianța sa a „pierdut altitudine” în întreaga țară și va lua măsuri pentru a răspunde mesajului alegătorilor.

„Dacă am făcut o greșeală, o vom repara” în anii următori, a spus Erdogan.

În altă parte a Ankarei, mii de susținători s-au adunat cu steaguri ale Turciei și de partid la un discurs al primarului reales din partea CHP, Mansur Yavas,

Potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a peste 90% din voturi, CHP conduce la nivel național, într-o premieră în ultimii 35 de ani. Astfel, CHP a luat 37,32% din voturi la nivel național, comparativ cu 35,78% pentru partidul președintelui Erdogan.

Alegătorii au decis să stabilească o nouă ordine politică în Turcia, a declarat liderul CHP, Ozgur Ozel, unei mulțimi de susținători care jubilau la aflarea rezultatelor preliminare.

„Astăzi, alegătorii au decis să schimbe imaginea veche de 22 de ani din Turcia și să deschidă ușa unui nou climat politic în țara noastră”, a spus liderul CHP, potrivit AP.

Analiști politici citați de Reuters spun că rezultatul alegerilor locale din Turcia reprezintă „cea mai severă înfrângere electorală” a lui Erdogan de când a venit la putere, ca prim-ministru, în 2002.

Ascensiunea politică a lui Imamoglu

În urmă cu patru ani, Ekrem Imamoglu i-a aplicat lui Erdogan o lovitură electorală puternică atunci când a câștigat pentru prima dată funcția de primar la Istanbul. El punea astfel capăt celor 25 de ani de guvernare în oraș ai AKP și a predecesorilor săi islamiști, printre care și Erdogan însuși, care a fost primar în Istanbul în anii 1990.

În 2019, CHP a câștigat și primăria orașului Ankara.

Președintele Erdogan a dat o replică la alegerile generale și prezidențiale din 2023, când a câștigat un nou mandat iar partidul lui, AKP, a format o coaliție majoritară cu forțe naționaliste, aplicând o lovitură opoziției unite, sub conducerea lui Kemal Kilicidaroglu.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că partidul AKP trebuie să tragă învățămintele din rezultatele alegerilor locale.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că partidul AKP trebuie să tragă învățămintele din rezultatele alegerilor locale.

Analiștii spun că rezultatele alegerilor locale sunt un rezultat al situației economice din țară, unde inflația a ajuns la aproape 70% iar creșterea economică a încetinit semnificativ.

Ei mai spun că, acum, Ekrem Imamoglu devine inamicul politic cel mai important al lui Recep Tayyip Erdogan. În fața clădirii primăriei din Istanbul, după alegerile locale, susținătorii opozantului au spus că vor să-l vadă pe Imamoglu intrând în luptă cu Erdogan pentru președinție, în viitor.

Analiștii mai susțin că o performanță puternică pentru partidul lui Erdogan l-ar fi întărit pe acesta în hotărârea de a introduce o nouă constituție, una care să reflecte valorile sale conservatoare și să-i permită să conducă dincolo de 2028, când se încheie actualul său mandat de președinte.

Articol preluat de la Europa Liberă România, în adaptarea lui Cristian Bolotnicov
XS
SM
MD
LG