„Războiul dintre Ucraina și Rusia trebuie să se încheie prin discuții”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă televizată la Istanbul, la 8 martie. El a vorbit despre „o pace dreaptă pe baza negocierilor”, promițând că Turcia va „contribui puternic” la eforturile de reconstrucție a Ucrainei după război.
Cu toate acestea, președintele Zelenski a declarat că Moscova nu va fi invitată la summitul de pace la nivel înalt pe care Elveția s-a oferit să îl organizeze în primăvară, deși a adăugat că un reprezentant rus ar putea fi invitat la o reuniune ulterioară, după ce se va conveni cu aliații Kievului asupra unei foi de parcurs pentru pace.
„Nu vedem cum putem invita oameni care blochează, distrug și ucid totul. Vrem să obținem rezultate”, a declarat Zelenski în timpul vizitei sale oficiale în Turcia.
În ciuda morților și a pagubelor suferite în timpul războiului, o conferință de pace cu participarea ambelor părți într-un viitor apropiat rămâne puțin probabilă.
Formula de pace a Ucrainei prevede retragerea tuturor trupelor rusești din Ucraina, restabilirea granițelor post-sovietice ale țării din 1991 și tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale. Kremlinul a respins aceste condiții.
Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a intrat în al treilea an, iar un sfârșit al războiului nu pare să se întrevadă.
„Discuții productive” între Zelenski și Erdogan
Erdogan a declarat că a discutat, de asemenea, despre problemele de securitate a navigației în Marea Neagră și despre acordul privind cerealele, care a fost suspendat în prezent, fără ca Rusia să indice că este dispusă să îl reactiveze.
Turcia, membră NATO, a menținut relații bune cu ambii săi vecini de la Marea Neagră și, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat acordul care a permis Kievului să exporte în siguranță cereale din porturile sale.
Însă în iulie anul trecut Rusia a părăsit acordul, cunoscut sub numele de Inițiativa Mării Negre, argumentând că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte nu se bucurau de aceleași condiții. Turcia a încercat să convingă Moscova să revină la acord, dar până acum Rusia a refuzat.
Zelenski a declarat că discuțiile sale cu Erdogan au fost „productive” și a mulțumit Ankarei pentru eforturile sale de mediere în ceea ce privește acordul privind cerealele și în ceea ce privește schimburile de prizonieri din trecut între Rusia și Ucraina.
În timp ce Erdogan și Zelenski se întâlneau, violențele de pe câmpul de luptă continuau în Ucraina, cu bombardamente și raiduri de rachete rusești care au continuat să arunce în aer obiecte civile și de infrastructură.