Linkuri accesibilitate

„Să terminăm Brexit-ul” : victorie clară a consevatorilor britanici în alegerile generale


Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

În Marea Britanie, partidul Conservator de guvernământ este pe punctul de a câștiga o majoritate clară de 365 de mandate în camera inferioară a parlamentului, care-i va permite premierului Boris Johnson să încheie Brexit-ul, procesul prin care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Opoziția laburistă are 203 mandate, Partidul Național Scoțian 48 iar Liberal Democrații, 11. Restul mandatelor se împart între mai multe partide mici.

După confirmarea victoriei, premierul conservator Boris Johnson a reafirmat că „acum este momentul să terminăm Brexit-ul”.

Este cea mai mare victorie a Conservatorilor de la victoria din 1987 a lui Margaret Thatcher iar pentru Laburiști, cea mai severă înfrângere din 1935.


În timp ce conservatorii vor să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană cât mai repede, până la sfârșitul anului, opoziția laburistă promisese să negocieze un nou acord de Brexit și să-l supună votului, într-un referendum.

Premierul Boris Johnson și-a recâștigat ușor locul în parlament, lidera partidul Liberal Democrat (care se opune deschis Brexit-ului), Jo Swinson l-a pierdut iar liderul partidului laburist Jeremy Corbyn a anunțat deja că va părăsi conducerea partidului său.

Premierul Scoției și lidera Partidului Național, Nicola Sturgeon a declarat că va cere organizarea unui nou referendum asupra independenței și l-a avertizat pe Johnson că „nu are nici un drept să se opună voinței scoțienilor”. Încă înainte de alegeri, Johnson a avertizat că referendumul din 2014 a fost „un vot pe generație” care nu se va mai repeta.

„Recunosc, cu regret, că are mandatul de a scoate Anglia din Uniunea Europeană” a continuat Nicola Sturgeon „dar nu are nici un mandat să scoată Scoția din UE”. Și la referendumul din 2016, majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Marea Britanie este împărțită în 646 de circumscripţii şi în fiecare este ales un parlamentar. În Anglia sunt 529, în Scoţia 59, în Ţara Galilor 40 şi în Irlanda de Nord 18.

În fiecare circumscripţie se organizează un singur tur de scrutin. Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi este ales în parlament, sistem cunoscut drept „primul care trece linia de sosire".

Majoritatea candidaţilor care ajung în parlament obţin mai puţin de 50% din voturi. Partidele politice britanice pot câştiga o majoritate parlamentară substanţială pe baza unei minorităţi a votului naţional total.


După ce s-a anunțat că premierul a câștigat circumscripția în care candidase, Borisn Johnson a promis din nou că acordul de Brexit negociat înainte de alegerile generale anticipate, va fi trecut prin parlament astfel ca Marea Britanie să poată ieși din UE pe 31 ianuarie 2020. Va urma o fază de tranziție până în decembrie 2020.

Este perioada în care premierul va negocia viitorul relațiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană, de la securitate, comerț și control vamal, la pescuit, protecția datelor și știință. Dacă nu se ajunge la un compromise, Marea Britanie va părăsi UE fără un tratat comercial, iar relațiile cu țările comunitare vor fi bazate pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Joi seară, după ce primele prognoze indicau victoria conservatorilor britanici, noul președinte al Consiliului European, Charles Michele a declarat că Uniunea Europeană este „pregătită pentru faza următoare”.

Președintele american Donald Trump l-a felicitate pe premierul britanic Boris Johnson pentru „victoria istorică” în alegerile generale, care deschide calea unui „acord comercial și mai mare” între cele două țări.

Președintele României, Klaus Johannis a salutat victoria Conservatorilor. Aflat la Bruxelles, la summit-ul UE, Johannis s-a declarat convins că acum „există o majoritate clară care să finalizeze Brexit-ul cu acord. Mai mult, președintele a apreciat că rezultatul este bun și pentru românii din Marea Britanie, „pentru că premierul Boris Johnson și partidul său vor să realizeze Brexit cu acord, un acord bun pentru români, care le acordă drepturi semnificative. Cea mai bună variantă e un Brexit cu acord și spre asta ne îndreptăm”a spus Johannis.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG