G4Media a preluat din surse de presă moldovenești declarația făcută de Igor Dodon azi dimineață, în care acuză diaspora că a votat masiv (70%) cu Maia Sandu, domniei sale rezervându-i doar trei procente și ceva. „Putem spune că diaspora reprezintă un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește în țară”, a spus președintele în exercițiu, clasat pe locul al doilea după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Doi analiști și-au formulat deja părerile până la ora la care scriem. Pe platforma de opinii a Hotnews, Sorin Ioniță se ocupă de marile surprize ale scrutinului de ieri. În opinia sa, plasarea pe primul loc a Maiei Sandu nu reprezintă o surpriză, „ea şi-a făcut treaba aşa cum trebuie şi a colectat eficient voturile pro-Vest ale moldovenilor, atât acasă cât şi în diaspora. Dacă va confirma şi în turul II, asta nu va fi de fapt decât amânarea cu patru ani a victoriei din 2016, care i-a fost furată prin fraudă electorală masivă la Nistru”, scrie Ioniță. Nu e de comentat nici rezultatul foarte slab al unioniștilor, pentru că nu de convingerile unioniste e vorba aici, ci de liderii formațiunilor care le reprezintă deocamdată. Surprizele sunt două: una mică și una mare. Cea mică este Igor Dodon și Partidul Socialist, altminteri „o mașinărie bine organizată”, care de această n-au egalat abilitatea lui Vlad Plahotniuc de a aduce voturi din Transnistria. Surpriza cea mare ar fi rezultatul obținut de Renato Usatîi, 17% - și urmează un portret bine documentat și colorat al acestui personaj, „amestec de Donald Trump şi Ostap Bender cum numai în fosta URSS mai poţi găsi: escroc de geniu cu gură bogată care trăieşte simultan în realităţi paralele, ca într-un joc de oglinzi”. Ioniță adună amănunte despre biografia alunecoasă a lui Usatîi, care acum se ascunde în Moldova de justiția din Rusia, după ce mai demult s-a ascuns în Rusia de justiția moldovenească. Important este către cine se vor duce voturile lui în turul al doilea. În campanie, „a bătut în preşedintele Dodon ca la fasole, cu acuzaţii de corupţie şi referiri la viaţa lui personală şi legăturile cu Rusia (!). In teatrul absurdului post-sovietic, a dislocat o întreagă felie de vot pro-rusesc şi a întors-o contra la fel de pro-rusului Dodon”. Totuși, nu e exclus ca Usatîi să-și negocieze cu Dodon susținerea pentru 15 noiembrie.
Pe blogurile Adevărul, articolul lui Iulian Chifu apare sub titlul „Victorie nescontată, surpriză pentru Maia Sandu, dar… atenţie la Dodon!”. Ce i-a întors pe moldoveni împotriva lui Dodon: faptul că a preluat șmecheriile lui Plahotniuc, cumpărând parlamentari la bucată; acuzațiile scandaloase ale ambasadorului rus la Chișinău în ziua comemorării eroilor Armatei Române căzuți pe teritoriul fostei Basarabii; și mai ales faptul că „Dodon a furat masiv. A investit masiv”. Secțiile de votare din Rusia, cam goale la primul tur, și-ar putea juca rolul în turul al doilea, la fel și cele din Transnistria. „Trebuie vigilenţă şi acţiune, spune Chifu. Acum abia se dă lupta decisivă. Mobilizarea, angajarea tuturor staffurilor în bătălie, grija faţă de greşeli de orice tip, mesaje potrivite pentru categoriile de votanţi”. Evident, aceste sfaturi i se adresează primei clasate, Maia Sandu.