Prima surpriză a alegerilor parlamentare anticipate este prezența foarte slabă în zonele unde se vota masiv pentru comuniști și socialiști, în primul rând în autonomia găgăuză și nordul Republicii Moldova, a declarat în emisiunea Politica cu Natalia Morari de la TV8.md, ieri seara, analistul Igor Boțan, directorul ADEPT. În opinia sa, „pare să nu mai fie credibili cei care s-au numit trădători și și-au adresat injurii”. Doar 28.789 de voturi a luat Blocul comuniștilor și socialiștilor în cele 41 de secții de votare deschise pentru cetățenii din regiune transnistreană, față de 37.257 în 2019. Un factor care ar explica prezența slabă a transnistrenilor este rata înaltă de COVID-19, care este mult mai mare în regiunea transnistreană. În Federația Rusă, unde acum câțiva ani domnul Dodon cerea 100 de secții de votare, vorbea de sute de mii de moldoveni care ar munci în Rusia, în fine în aceste alegeri au votat 6.138 de persoane, la 17 secții de vot. Toate strategiile blocului au eșuat sau poate implementarea a eșuat, a mai spus Igor Boțan.
Newsmaker.md scoate la iveală câteva rezultate mai neobișnuite: de exemplu, cel că în raionul de baștină al lui Renato Usatîi, Fălești, blocul politicianului este pe locul trei, și PAS, și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor fiind înaintea lui Usatîi. O altă informație de același fel: În raionul Orhei, PAS-ul a ieșit înaintea partidului Șor. În același live blog de la newsmaker.md, este citat expertul Veaceslav Ioniță, care a cercetat cifrele participării diasporei la vot și a concluzionat: a decis soarta a 14 mandate.
Câteva titluri de pe ziarulnational.md, toate referitoare la reacțiile la rezultate: Maia Sandu se gândește deja la învestirea guvernului, arată unul din ele: a mulțumit cetățenilor care au ieșit la vot și și-a exprimat speranța că foarte curând vor fi întreprinși pașii necesari învestirii guvernului. “Sper că astăzi este sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei,” a mai spus șefa statului în primul mesaj după anunțarea rezultatelor. Renato Usatîi, redus la tăcere, arată un alt titlu de pe ziarulnational.md care se referă la reacția bălțeanului. Rezultatele preliminare arată că blocul acestuia rămâne în afara legislativului. Optimism debordant în tabăra PAS, mai scrie publicația despre atmosfera de ieri seara din staff-ul formațiunii.
Analistul occidental Vladimir Socor salută în victoria PAS mai ales faptul că ar scoate R. Moldova din ceea ce numește “coșmarul coalițiilor”. O declarație în acest sens a făcut Socor într-o emisiune de la JurnalTV, în care a spus că se așteaptă acum ca PAS să formuleze un plan strategic pentru viitorul Moldovei și să-l voteze rapid și disciplinat în parlament. Nu va fi o guvernare politică, de partid, ci în jurul unui partid, mai este de părere analistul.