Linkuri accesibilitate

Video-summit UE-Balcanii de vest


Zorana Mihajlovic, ministra Trasnporturilor din Serbia și Hu Xiaoyung, directorl „Căilor Ferate Chineze”, filiala din Serbia, vizitează laboratorul unde construiește un tren de mare viteză.

Liderii țărilor din UE și cu cei ai statelor din Balcanii de Vest participă miercuri la un video-summit, care va sta sub semnul pandemiei de coronavirus. Inițial se aștepta să fie discutate reformele economice care ar putea aduce țările balcanice mai aproape de perspectiva deschiderii negocierilor de aderare. Acum însă, discuțiile se vor concentra pe sprijinul financiar și material pe care UE îl poate oferi în lupta cu Covid-19. Perspectiva aderării nu mai este în program.

Uniunea Europeană a fost criticată că, spre deosebire de China și Rusia, a reacționat târziu la nevoile țărilor din Balcanii de vest. După izbucnirea epidemiei de Covid-19 în Europa, președintele Serbiei, Alexander Vucic a criticat Bruxelles-ul pentru că ar fi „uitat” de Balcani, salutând pe de altă parte reacția rapidă a Rusiei și Chinei.

În ultimii ani, perspectiva aderării la UE a dus la multe schimbări politice majore în Balcanii de vest și la o serie de reforme democratice dar regiunea rămâne și o zonă de mare interes pentru Rusia și China.

XS
SM
MD
LG