Interviu cu europarlamentara germană (Verzii) membră a Comisiei pentru Industria și Energie din Parlamentul European, un opozant vocal al proiectului Nord Stream 2
Europa Liberă: Nord Stream 2 este un gazoduct care ar urma să aducă mai mult gaz din Rusia în Europa de nord susținut și finanțat parțial și de Germania. Sunteți europarlamentar german, în opoziție față de acest proiect. De ce?
Viola von Cramon: „În Parlamentul European majoritatea colegilor mei germani susțin proiectul. Alții ca mine și colegii din grupul meu politic sunt de părere că o creștere a dependenței energetice de Rusia nu ar fi benefică nici pentru Germania, nici pentru UE. Actualmente, gazul pe care îl primim de la Rusia este cam 30% din total. Dublând importurile noastre de gaz din Rusia ne vom regăsi într-o situație dezavantajoasă care va fi folosită cu siguranță de Rusia din punct de vedere politic. Ca atare, dacă tot dorim să eliminăm combustibilii fosili nu ar fi inteligent din partea noastră să instalăm o altă conductă care să ne lege și mai strâns de utilizarea gazului. În plus, avem deja alimentare cu gaz.
Dacă oamenii spun că avem nevoie de gaz ca o tehnologie de tranziție către atingerea țintelor de decarbonizare, pot înțelege asta. Avem conducta Drujba care traversează Ucraina și care funcționează normal. Doar Rusia încearcă să șantajeze Ucraina prin încercarea de a închide această conductă. Dacă se va întâmpla asta chiar în vecinătatea directă a UE, vom avea dificultăți. Ca atare, nu există motive serioase să se închidă acestă conductă și nici să se pună în funcțiune Nord Stream 2. Ca să nu mai vorbim de faptul că Nord Stream 1 nu funcționează la întreaga capacitate. Prin urmare întrebarea este: de ce nu folosim Nord Stream 1? Dar să nu uităm obiectivele UE de a deveni în 2050 primul continent neutru din punct de vedere climatic și de înlocuire a combustibililor poluatori, cei fosili, cu unii prietenoși cu mediul. Pe de o parte discutăm de decarbonizare, iar pe de alta dublăm volumul de gaz din Rusia, volumul de combustibili fosili, deci?”
Europa Liberă: Eliminarea combustibililor fosili face parte din așa numitul Green Deal, Pactul Ecologic asumat de UE și ale cărui legi se votează și în această sesiune parlamentară. Așa este, gazul este singurul combustibil fosil care a fost cu greu acceptat pentru încă o perioadă dar doar ca variantă tranzitorie și pentru ca rețelele de distribuție pot fi folosite pentru hidrogen. Pe de altă parte, unii se intreaba ce caută Rusia în această discuție când există state membre, România, de exemplu, cu resurse de gaz neexploatate. De ce să importe UE gaz din Rusia când poate lua din România, de exemplu?
Viola von Cramon: „Este un joc de lobby. Probabil că România nu a reușit să îl numească drept reprezentant al său în efortul de lobby pentru companiile de gaz românești, pe fostul cancelar german Gerhard Schröder. A reușit însă Vladimir Putin să facă asta pentru Rusia, iar rezultatele le vedem, dureroase pentru multă lume. Fostul cancelar are încă acces la multe paliere ale puterii, este foarte influent. Numirea s-a produs imediat după anexarea Crimeii și declanșarea războiului din Donbas. Da, UE ar putea fără probleme autosuficifentă în privința furnizării de energie. Nu există nici o nevoie reală de creștere a volumului de gaz primit de la Rusia. Mai degrabă am investi mai mult în surse alternative de energie, iar banii investiți în Nord Stream 2 ar fi putut fi investiți în capacități de stocare, în noi tehnologii sau în măsuri de eficientizare energetică. Din punctul nostru de vedere sunt bani risipiți. Acest proiect a fost posibil doar pentru că fostul cancelar german Schroeder este încă foarte influent în Partidul Social Democrat din Germania.”
Europa Liberă: Și ce marjă de manevră are Parlamentul European, în condițiile în care actualmente deși Grupul S&D nu este atât de puternic, reprezentarea pe stânga este mai puternică decât oricând, din cauza celorlalte forțe politice de stânga.
Viola von Cramon: „Acesta este un proiect politic. În cadrul comisiei ITRE din PE (Comisia de Industrii și Energie) am avut-o ca invitata pe responsabila cu energia din cadrul Comisiei Europene. Ea a repetat de multe ori faptul că acest proiect nu este în interesul UE și este periculos din punctul de vedere al securității pe termen lung. Olanda, Austria și Marea Britanie sunt țările care îl susțin. Dar statele UE din sud sau nord nu sunt de acord cu acest proiect. Majoritatea statelor UE se opun. Ce s-ar putea întâmpla este să se finalizeze construcția dar Nord Stream 2 să nu fie folosit niciodată. Să sperăm că noul guvern federal german care va rezulta după alegerile din septembrie nu va mai disloca nici un cent către Rusia pentru acest proiect.”