Linkuri accesibilitate

Vitamina D: De ce este importantă?


Pentru a ști dacă aveți nevoie de suplimente de vitamina D, faceți o analiză de sânge și consultați-vă cu medicul de familie privind dozele pe care să le luați.
Pentru a ști dacă aveți nevoie de suplimente de vitamina D, faceți o analiză de sânge și consultați-vă cu medicul de familie privind dozele pe care să le luați.

Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au un deficit de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor. Aceasta este produsă de organism în mod natural prin expunere la soare, dar iarna e nevoie să creștem aportul, consumând anumite alimente sau suplimente.

Vitamina D este responsabilă de menținerea unor niveluri adecvate de calciu și fosfor în sânge. Ea ajută la absorbția de calciu, care este necesar pentru formarea și menținerea unor oase puternice și dinți sănătoși, contribuie la buna funcționare a creierului, întărește imunitatea, reduce inflamațiile și previne unele boli autoimune.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D

Majoritatea persoanelor cu deficiență de vitamina D prezintă următoarele simptome:

  • dureri articulare;
  • slăbiciuni musculare sau spasme;
  • probleme cu dezvoltarea oaselor sau a dinților;
  • oboseală cronică;
  • tulburări de dispoziție sau chiar depresie.

La ce poate duce deficitul de vitamina D

La copii, deficitul de vitamina D poate provoca rahitism, manifestat prin deformarea picioarelor sau a cutiei toracice, și la probleme dentare.

La adulți, deficiența de vitamina D poate cauza osteomalacie, cunoscută ca „boala oaselor moi”. În timp, oasele slăbite pot contribui la osteoporoză și pot crește riscul de căderi și fracturi.

Specialiștii cred că ar putea exista o legătură între deficiența de vitamina D pe termen lung și dezvoltarea bolilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 sau artrita reumatoidă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură.

Deficitul de vitamina D poate duce, de asemenea, la hiperparatiroidism – o dereglare hormonală cu efecte serioase asupra sănătății, care apare atunci când glandele paratiroide produc prea mulți hormoni.

Gravidele cu deficit de vitamina D riscă să facă preeclampsie și să nască prematur. Unele cercetări arată că deficiența de vitamina D în timpul sarcinii duce la apariția diabetului gestațional și la dezvoltarea alergiilor la nou-născuți.

De unde luăm vitamina D

Unele persoane ar avea nevoie de vitamina D pe timp de iarnă.
Unele persoane ar avea nevoie de vitamina D pe timp de iarnă.

Organismul obține necesarul de vitamina D în urma expunerii pielii la soare, dar și prin consumul de anumite alimente, cum ar fi: pește gras (somon, macrou, ton), gălbenuș de ou, brânză, ficat, carne de vită, ciuperci, portocale, cereale fortificate.

Atunci când analizele de sânge arată o insuficiență de vitamina D, medicii o prescriu sub formă de suplimente. Femeile sunt mai predispuse de a se îmbolnăvi de osteoporoză și de a face fracturi, de aceea specialiștii le recomandă mai des vitamina D.

De asemenea, unele persoane ar putea avea nevoie de suplimente în lunile de iarnă, când soarele nu este la fel de puternic.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG