Linkuri accesibilitate

Vize Schengen mai scumpe și mai greu de obținut pentru ruși


De luni 12 septembrie, obținerea unei vize Schengen pentru cetățenii ruși devine mai complicată și mai costisitoare. Intră în vigoare decizia de săptămâna trecută a statele UE de a suspenda total acordul din 2007 cu Rusia care simplifica acordarea vizelor Schengen pentru cetățenii ruși.

Spațiul Schengen de liberă circulație include 22 de țări UE, precum și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Taxa pentru o viză Schengen se majorează de astăzi de la 35 la 80 de euro. În plus, vor fi necesare mai multe formulare, timpul de procesare va crește și eliberarea vizelor cu intrări multiple va fi restricționată.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a emis o serie de directive privind eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși. Pe de o parte s-a precizat că statele UE au „o marjă mare de libertate”, când vine vorba de eliberarea vizelor. Pe de altă parte, Comisia a cerut țărilor UE să examineze cu atenție toate riscurilor de securitate, ceea ce ar putea duce și la limitarea numărului de vize eliberare cetățenilor ruși.

Executivul european a recomandat însă să se faciliteze în continuare acordarea de vize pentru „disidenţi, jurnalişti și pentru cei care cer vize din motive umanitare sau familiale", de exemplu.î

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG