Linkuri accesibilitate

Vizita lui Viktor Orban la Chișinău confirmată de ministrul de externe Ciocoi


Premierul Ungariei, Viktor Orban, Budapesta, ianuarie 2020

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a confirmat că premierul ungar Viktor Orban va face o vizită la Chișinpu dar și că președintele Igor Dodon va face o viztă la Budapesta anul acesta, înaine de începerea campaniei electorale pentru prezidențiale. Într-un interviu cu Europa Liberă, Ciocoi a precizat că „se cunoaște data vizitei prim-ministrului Ungariei la Chișinău, n-o să v-o spun acum, pentru că suntem încă în proces de elaborare a programului vizitei, dar cu siguranță va fi și o vizită a dlui președinte Dodon în Ungaria. (…) până la demararea campaniei electorale pentru prezidențiale.”

Recent, pe 4 februarie, la Chișinău a fost în vizită ministrul ungar de externe Peter Szijjarto ocazie cu care s-a anunțat că Budapesta va delega doi diplomați în Republica Moldova pentru a-i acorda asistență și expertiză pe dimensiunea integrării europene.

Spre deosebire de fostul premier Maia Sandu, președintele Igor Dodon nu a fost în nici o vizită oficială în România. În vara 2019 se mai vorbea despre o posibilă vizită a președintelui român Klaus Iohannis la Chișinău dar nici acel plan nu a fost finalizat: în noiembrie a căzut guvernul pro-european al Maiei Sandu la Chișinău iar în România au avut loc alegeri prezidențiale, câștigate de președintele în funcție. Între timp, guvernul liberal de la București se pregătește să forțeze alegeri generale anticipate.

XS
SM
MD
LG