Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: Declarațiile ministrului ungar se înscriu în abordarea Budapestei care promovează o apropiere de Rusia


Premierul ungar Viktor Orban şi liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Budapesta, 30 octombrie 2019
Premierul ungar Viktor Orban şi liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Budapesta, 30 octombrie 2019

O discuţie cu fostul ministru adjunct de externe de la Chișinău, despre vizita ministrului maghiar Peter Szijjarto în R. Moldova.

Budapesta va delega doi diplomați în Republica Moldova pentru a-i acorda asistență și expertiză pe dimensiunea integrării europene. Anunțul a fost făcut în cadrul vizitei de astăzi la Chișinău a ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Dar oferta de expertiză europeană survine tocmai când partidul Fidesz al lui Szijjarto și al premierului ungur Viktor Orban a fost suspendat pe un termen nedefinit din rândurile sale de către Partidul Popular European, cea mai mare forță din Parlamentul European, pe motiv că a atacat repetat Comisia Europeană și a subminat statul de drept în Ungaria. Ungaria lui Viktor Orban a fost de mai multe ori în atenția Bruxelles-ului, amintește fostul ministru adjunct de externe de la Chișinău, Iulian Groza.

Iulian Groza
Iulian Groza


Iulian Groza: „Această cooperare, într-un fel, are o anumită continuitate, având în vedere discuțiile precedente și vizitele precedente, pe care le-a avut președintele Dodon în Ungaria. Astăzi, Ungaria în cadrul Uniunii Europene se confruntă cu unele probleme legate de funcționarea statului de drept, libertății de asociere, lucru care, de fapt, a și determinat Partidul Popular European, de exemplu, să suspende statutul de membru al partidului condus de Orban în cadrul PPE. Și, apropo, recent acest statut al partidului Fidesz a continuat să fie suspendat. Bine, asta-i un context mai general.

Legat de Republica Moldova și vizita ministrului ungar de externe și afaceri comerciale, ea, într-un fel, se înscrie într-o agendă bilaterală planificată între Ungaria și Republica Moldova și anunțul făcut de ministrul de externe astăzi cu privire la detașarea a doi experți la Chișinău, care să ajute în procesul de integrare europeană nu este altceva decât o parte din contribuțiile pe care le poate face Ungaria ca orice stat membru al Uniunii Europene pentru a susține într-o agendă de asociere și integrare europeană a Republicii Moldova.”

Ex-viceministrul de externe Iulian Groza, despre intensificarea relaţiilor moldo-ungare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:25 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dar Ungaria este țara care dorește să ajute Republica Moldova pe calea integrării europene, neavând o relație foarte bună cu Uniunea Europeană. Cât de credibile sunt aceste declarații care se fac?

Iulian Groza: „Probabil asta este contribuția pe care o poate face astăzi Ungaria pentru Republica Moldova în contextul integrării europene anunțate, declarate de Chișinău ca fiind prioritatea numărul 1, cel puțin la nivel declarativ. Nu știu în ce măsură aceasta este o contribuție substanțială și nu știu în ce măsură în contextul actual într-adevăr această contribuție ar putea cumva să ajute substanțial la dinamizarea eforturilor interne la Chișinău în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere și, în general, în tot ceea ce privește menținerea și promovarea integrării europene. Dar trebuie să avem în vedere că astfel de programe de cooperare nu sunt o noutate.

Anul trecut, România, Ministerul de Externe al României a detașat la Chișinău un grup de experți la Ministerul de Externe, la alte ministere din ramură, care, de fapt, veneau să ajute colegii din instituțiile naționale în tot ce ține de domeniul integrării europene și celorlalte domenii legate de implementarea Acordului de Asociere.


Sunt și alte experiențe similare, adică nu cred că o decizie de detașare a doi experți de către Ministerul de Externe al Ungariei este ceva extraordinar, este o mișcare super-extraordinară, sunt și alte exemple similare care există și despre care trebuie să vorbim și să reamintim că suportul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, pentru a menține agenda de reforme și integrare europeană este complex, este diferit și nu se reduce doar la contribuțiile pe care le oferă sau le declară unele state membre.

El este mult mai complex și astăzi integrarea europeană și tot ce ține de implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere sunt declarate ca fiind o prioritate. Din păcate, dacă analizăm evoluțiile curente, deciziile care se iau și lucrurile care trebuie făcute în tot ce ține de normalizarea și avansarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, eu cred că la Chișinău este nevoie de mai multe măsuri concrete, dincolo de declarații.”

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, şi omologul său moldovean Aurel Ciocoi
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, şi omologul său moldovean Aurel Ciocoi


Europa Liberă: Tocmai șeful diplomației de la Budapesta a spus că țara sa pledează pentru o cooperare cât mai strânsă cu Republica Moldova și va sprijini necondiționat parcursul european.

Iulian Groza: „Foarte corect. Aceasta este poziția tradițională a mai multor țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Ungariei deja de foarte mulți ani, adică nu este o declarație nouă, ea, de fapt, se înscrie în istoricul poziționării la nivelul statelor Uniunii Europene cu privire la aspirațiile europene ale Republicii Moldova și, în general, a tot ce ține de susținerea implementării Acordului de Asociere. Deci, respectiv această declarație nu este una nouă, trebuie să înțelegem că ea este parte din mesajul regulat pe care îl transmit mai multe țări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Ungaria.”

Europa Liberă: Dar Bruxelles-ul transmite de fiecare dată autorităților de la Chișinău că orice sprijin va fi condiționat?

Iulian Groza: „Da, orice sprijin financiar, orice suport care implică asistență, orice suport pentru avansarea subiectelor importante care țin de perspectiva noastră europeană, de implementarea Acordului de Asociere, da, aceste toate lucruri sunt condiționate de rezultate concrete pe care Republica Moldova trebuie să le demonstreze la capitolul funcționarea instituțiilor democratice, statul de drept, justiția, dar oferirea anumitor programe de suport, de diferite proiecte, de asistență tehnică, aceste proiecte nu s-au oprit la momentul actual nici din partea Uniunii Europene, nici din partea altor țări membre ale Uniunii Europene, care continuă să rămână alături de Republica Moldova în a sprijini efortul tuturor actorilor implicați în procesul de integrare europeană și de implementare a angajamentelor Acordului de Asociere, care vizează nu doar guvernul, ministerele, dar și alți actori, autoritățile locale, societatea civilă, toți cei care sprijină acest efort.


Și, pe de altă parte, sigur că trebuie să privim orice mesaj care vine din partea oricărui stat membru de a sprijini opțiunea europeană a Republicii Moldova ca un mesaj clar de încurajare a reformelor interne. Și chiar dacă ministrul ungar astăzi a declarat că nu va veni cu diferite mesaje de condiționare, este, de fapt, alegerea ministrului, alegerea Ungariei de a se poziționa și de a-și transmite mesajul așa cum cred ei că este corect să-l transmită, din punctul lor de vedere.”

Europa Liberă: Diplomatul ungur remarcă și avantajele oferite Moldovei de Acordul de Asociere cu UE, dar și calitatea de observator al Uniunii Euroasiatice. Asta înseamnă că și Ungaria își nuanțează aceste declarații?

Iulian Groza: „Ungaria în cadrul Uniunii Europene are o poziționare puțin diferită în raport cu politicile Uniunii Europene cu privire la diferite chestiuni importante de pe agenda internă a Uniunii Europene și cu privire la relațiile Uniunii Europene cu alte țări, inclusiv cu Federația Rusă. Deci, declarațiile ministrului într-un fel se înscriu în abordarea generală a Guvernului de la Budapesta care promovează o apropiere cu Federația Rusă. Și ei nu ascund acest lucru, de fapt, astăzi premierul Orban se află în Italia la un congres organizat de Matteo Salvini, care este reprezentantul dreptei extreme în Italia, care iarăși este un alt exemplu de politicieni, de partide politice care pledează pentru o relație mai avansată, mai apropiată de Federația Rusă.

Această abordare este la momentul actual în minoritate și nu reprezintă politica generală a Uniunii Europene, ea este o abordare a unor țări membre ale Uniunii Europene, care la moment nu face parte din politica generală a Uniunii Europene în politica externă și de comunicare cu actorii externi, inclusiv cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Prin aceste contacte, autoritățile Republicii Moldova își fac drum și către alte capitale europene sau doar această bună relație Orban-Putin e în avantajul lui Igor Dodon?

Iulian Groza: „Autoritățile de la Chișinău în contextul actual, când relațiile noastre cu Uniunea Europeană sunt, practic, într-o stare nu foarte favorabilă întreprind toate eforturile posibile ca să ajungă la diferite cancelarii din Uniunea Europeană pentru a încerca să mențină cumva dialogul și interacțiunea cu statele membre ale Uniunii Europene. Știm că, de exemplu, președintele încearcă să aibă niște relații mai apropiate cu alte țări la nivelul liderilor, șefi de stat, de exemplu, Franța. Evident că momentul în care relația Chișinăului cu Bruxelles-ul este într-o anumită răcire sau în așteptarea unor evoluții favorabile pentru a reanima această relație, evident că autoritățile de la Chișinău – fie că este vorba de primul-ministru, fie că de Ministerul de Externe sau președintele Republicii Moldova –încearcă să găsească căi pentru a menține un anumit dialog, dacă nu cu instituțiile europene, atunci cel puțin cu statele membre care au o abordare mai tolerabilă față de anumite stagnări care țin de agenda de reformă importantă, care ține de stat de drept, de justiție de la Chișinău.”

XS
SM
MD
LG