Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Șefii direcțiilor de învățământ care nu au fost numiți prin concurs, care au mai mult de 4 ani în funcție sau asigură interimatul, vor rămâne fără funcții de conducere până la 11 ianuarie 2024, scrie tv8.md. Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară prin care solicită consiliilor raionale și municipale să înceteze raporturile de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (direcțiile educație) care se află în funcție contrar prevederilor Codului educației. Potrivit Ministerului Educației, urmează să fie eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de 4 ani; nu au fost numiți prin concurs; au fost numiți pe perioadă nedeterminată; asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.
- Pe parcursul anului trecut, președinta Maia Sandu a efectuat 21 de vizite de lucru și oficiale în străinătate. Cele mai multe vizite, 3 la număr, au fost în România, iar câte două vizite de lucru au fost Ucraina, Elveția și SUA. Șefa statului s-a mai deplasat în Germania, Polonia, Marea Britanie, Canada, Islanda, Austria, Grecia, Slovenia, Regatul Țărilor de Jos, Portugalia, Spania și Cehia, transmite IPN. Prima vizită din 2023, șefa statului a efectuat-o în perioada 16-20 ianuarie în Elveția. La Davos, Maia Sandu a participat la lucrările Summitului Economic Mondial. Cheltuieli aferente deplasării acoperite din bugetul Aparatului Președintelui depășesc 67 de mii de lei, inclusiv pentru diurne, cazare, transport aerian. Ultima plecare în străinătate din anul trecut a fost la Kiev, Ucraina. Aici, în perioada 21-22 noiembrie, șefa statului a efectuat o vizită de lucru. Cheltuieli din bugetul Aparatului Președintelui sunt de peste 5 mii de lei.
- R. Moldova a devenit, în mod oficial, membru al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, a menționat premierul Dorin Recean, citat de Ziarul de Gardă. Oficialul spune că Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene este o inițiativă de coordonare în situații de criză și pericole naturale. „Acum, pompierii și salvatorii noștri vor coopera cu statele membre ale UE și alte 9 țări participante, pentru a îmbunătăți sistemele de prevenire, de pregătire și de reacție la dezastrele naturale și cele provocate de om”, a mai precizat premierul Dorin Recean.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea tv8.md despre traficul intensiv punctele de trecere a frontierei Leușeni-Albița și Sculeni. Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, direcția ieșire din R. Moldova, intrare în România rămâne a fi aglomerată, ambuteiajul fiind format și pe partea moldovenească, după barieră. Pentru fluidizarea fluxului, au fost deschise spre circulație toate pistele de control disponibile, inclusiv fluxul direcționat pe benzile opuse de deplasare.
- Pe Facebook este populară o știre a agora.md despre sportivul moldovean, Denis Vieru, care se află pe primul loc în clasamentul celor mai buni judocani din lume, la categoria de greutate până la 66 kg. Victoriile din anul 2023 i-au adus sportivului din R. Moldova 6.580 de puncte în clasamentul judocanilor din lume, fiind cel mai mare rezultat.