Linkuri accesibilitate

Vladimir Beșleagă: „Cele trei decenii care s-au scurs au fost atât de necăjite, atât de chiniute...”


Scriitorul Vladimir Beșleagă în studioul Europei Libere
Scriitorul Vladimir Beșleagă în studioul Europei Libere

Despre Republica Moldova în lumini și umbre la 30 de ani de independență au discutat cu scriitorul și fostul deputat în parlament între 1990 și 1994, Vladimir Beșleagă. Scriitorul crede că cele trei decenii de independență au fost o rătăcire prin pustiu.

Vladimir Beșleagă: „Cele trei decenii au fost atât de necăjite, atât de chiniute...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:23:30 0:00
Link direct

Europa Liberă: Maestre, ce gust are independența Republicii Moldova?

Vladimir Beșleagă: „Un gust mai mult amar decât sărbătoresc.”

Europa Liberă: De ce?

Vladimir Beșleagă: „Pentru că trei decenii care s-au scurs au fost atât de triste, atât de necăjite, atât de sărace, atât de chinuite, încât foarte greu o să treacă și o să se spele de pe limbă gustul cela de pelin, foarte greu.”

Europa Liberă: Sărăcia, corupția, separatismul și depopularea țării – câteva fenomene care au afectat grav statalitatea Republicii Moldova. Ele nu au fost în centrul atenției guvernărilor, pentru că peste 20 de guverne a avut Republica Moldova în aceste trei decenii?

Trei decenii care s-au scurs au fost atât de triste, atât de necăjite, atât de sărace, atât de chinuite...

Vladimir Beșleagă: „Acele probleme care au afectat Republica Moldova în planul independenței ei sau a formării și constituirii statalității au fost cunoscute de toate guvernele, dar n-au fost în stare aceste guverne să le elimine sau să le atenueze, cel puțin. Ele s-au aprofundat pe parcurs, pentru că aceste guverne care s-au perindat și parlamentele, și președinții au fost oameni de factură și de modă veche, formați în sistemul totalitar, colonial.”

Europa Liberă: Și totuși a mai pătruns sânge proaspăt în clasa politică în această perioadă de timp?

Vladimir Beșleagă: „Dar a dominat sângele vechi, a dominat gândirea și mentalitatea veche, dar una este, dna Valentina, ceea ce face guvernarea, ceea ce face parlamentul, dar alta este evoluția profundă a poporului, a mentalității lui.”

Europa Liberă: Și evoluția aceasta a mentalității cum e văzută de Dvs. astăzi? S-a schimbat totuși mentalitatea, vedeți mari diferențe?

Vladimir Beșleagă: „S-a schimbat, sunt diferențe, dar vorba e că aceste diferențe nu ies și nu domină, ci domină negativul. S-au făcut schimbări mari, s-a schimbat și mentalitatea, dar la o pătură mică, la o pătură superioară, de sus, în adânc lucrurile au mers foarte încet și ne bucurăm foarte mult că în acest timp s-au înregistrat evoluții și succese, s-au promovat anumite lucruri.

Mentalitatea profundă populară a început să judece – așa cum o demonstrezi și dumneata prin emisiunile dumitale –, să judece mult mai clar, mult mai obiectiv și mult mai modern, pentru că atunci când am intrat noi în perioada de acești 30 de ani era o debandadă, era un dezastru total și acel dezastru era cauzat de putreziciunea vechiului regim care se termina și pleca cu hoții, cu banditisme, cu crime, cu toate celea. Vreau să-ți spun, dna Valentina, că în primii ani de perestroikă... ”

Europa Liberă: Dacă stai și asculți aceste istorioare pe care le povestesc moldovenii care acum zeci de ani au ales calea pribegiei, ei pot să spună că au mers luni întregi prin munți, prin transport necunoscut, cu o viză cumpărată pe atunci cu două, trei, patru mii de dolari ca să ajungă din Republica Moldova undeva într-o țară din Uniunea Europeană.

Vladimir Beșleagă: „Da, avem o întreagă literatură a diasporei și a calvarului celor care au plecat. Acesta a fost cel mai mare dezastru pe lângă sărăcie, că neamul nostru de sărac întotdeauna a fost sărac.”

Europa Liberă: Să revenim la oligarhia moldovenească, oligarhi nu au fost mulți.

Vladimir Beșleagă: „Dacă noi avem 7, 8 milionari și un singur miliardar am avut, așa cum a spus cineva dintre adversarii lui, că acesta era singurul miliardar, Plahotniuc, care a șters-o pe urmă, singurul miliardar, încolo era mizerie, încolo era sărăcie, pentru că toate nevoile și necazurile acestui pământ și acestei populații sau ale acestei părți de neam românesc se trag de la politica sovietică, colonială.”

Europa Liberă: De ce justiția nu și-a făcut treaba?

Vladimir Beșleagă: „Populația noastră, de aici, de la noi n-a avut și n-a cultivat, și nu s-a format așa-zisa conștiință statală, pe lângă faptul de conștiință identitară care era vagă, că moldovean, că român, că nu știu ce, dar conștiința statală, pentru că neamul nostru de aici ori a fost în gubernie rusească, ori colonie sovietică, bolșevică, el n-a fost independent niciodată. Și dat fiind faptul că este absentă această conștiință statală, pe când balticii au avut-o, ei au fost mai solidari...”

Europa Liberă: Eu vă întrebam – justiția de ce nu și-a făcut treaba?

Vladimir Beșleagă: „O să ajung și la justiție, te-am dus acolo, la conștiința statală. Și poporul nostru încă de demult, din vechime are un sindrom în adânc, nu este crescut și nu este educat să respecte legea, ci voia celui mai mare. Asta ține de familia patriarhală. În familia patriarhală, cel mai în vârstă, tatăl sau bunelul era cel care trebuia să fie ascultat, nu legea, acela putea să facă contra legii. Deci, când s-a format independența și statalitatea Republicii Moldova, s-a suprapus asupra ceea ce trebuia să se formeze stat modern, stat de drept s-au transferat reflexele sau simptomele familiei patriarhale vechi, că cel care a venit în frunte acela este legea și tu trebuie să-l asculți pe dânsul.

Poporul nostru din vechime are un sindrom în adânc, nu este crescut și nu este educat să respecte legea, ci voia celui mai mare...

El poate să facă porcării și crime, dar el îi mai mare și el are dreptul. Iată aici este confuzia, că la noi justiția, acest aparat birocratic nu lucrează pentru stat, pentru lege și pentru oameni, dar pentru propria lui esență, substanță și îmbogățire, dar asta se poate face numai încălcând și ignorând legea. Plahotniuc a venit ca un bici al lui Tamerlan sau nu știu al cui crescut în perioada regimului comuniștilor, al lui Voronin. El s-a format acolo și eu mă gândeam: cum s-a întâmplat totuși că el, acest personaj, dar el a avut dar, el a avut un fel de geniu rău, un fel de specialist în răutăți, a reușit să-și facă dintr-un partid micuț nu știu ce și era să devină prim-ministru și cred că și președinte voia să fie?

Știți de ce s-a întâmplat asta, dna Valentina, intuițiile mele? După anul 2014, când, în sfârșit, neamul nostru sau guvernanții noștri, buni/răi, cum au fost, au reușit să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a simțit Kremlinul, Moscova au simțit că nu mai are puterea pe care a avut-o și au recurs la mafie, pentru că știau că mafia este foarte puternică și o să prindă și l-au stimulat, și l-au stimulat, și l-au promovat, și l-au ajutat, și l-au suportat, fiindcă asta a fost ultima redută a Kremlinului.

Pentru că ce reprezenta acest Dodon? Dacă el a suportat 5 sau 6 suspendări, el era o fantoșă, un figurant, dar adevăratul om care lucra pentru cutare sau cutare a fost Plahotniuc, el a făcut lucrul acesta. Și a fost mafia, mafia a fost pusă în funcțiune. Acum ai observat dumneata că dl Kozak vine aici cu împăciuire? Au pierdut pârghiile pe care le-au avut și nu numai asta, dar s-au compromis și socialiștii, s-au compromis și s-au retras. Ei au sperat că prin intermediul socialiștilor au să facă federalizarea, au să facă nu știu ce...”

Europa Liberă: Emisarul Kremlinului, dl Kozak, acum când a fost la Chișinău, după întâlnirea cu președinta Maia Sandu, a spus că problema transnistreană trebuie să fie decisă de Chișinău și Tiraspol și că Rusia este gata să ajute la distrugerea munițiilor stocate la Cobasna.

Vladimir Beșleagă: „Da, deși Moscova niciodată nu s-a grăbit. Ea poate să facă promisiuni, ea poate să facă propuneri, sugestii, dar n-o să le realizeze. Când a fost întrebat acest Kozak care este problema Transnistriei, el a spus că aceasta este o problemă internă. Care internă? De unde internă? Războiul pe Nistru a început în noaptea de 2 spre 3 martie 1992, când Moldova urma să fie admisă în Organizația Națiunilor Unite. Asta n-a fost întâmplător.”

Europa Liberă: Se apropie deznodământul crizei transnistrene?

Aceste două centre de opoziție – Transnistria și Găgăuzia – au fost modelate încă în congresul popoarelor sovietice...

Vladimir Beșleagă: „Eu cred că ea încă o să dureze și o să dureze, și o să dureze, pentru că Federația Rusă sau Kremlinul, sau Moscova are mai multe așa-zise teritorii pe care le ține pentru a influența și a-și marca zona de influență – Moldova, Kaliningradul, Donbasul, Osetia, Abhazia, toate acestea...”

Europa Liberă: Dar se consideră că dosarul transnistrean e cel mai ușor de a fi rezolvat?

Vladimir Beșleagă: „Se consideră, astea sunt promisiuni, dar nu e vorba de asta. Ce înseamnă munițiile? Acestea sunt vechituri, acesta-i metal, acesta-i nimic. Ce-i drept, el a fost utilizat ca marfă de export în timpul conflictelor din Balcani cu vânzare, dar n-au să cedeze.”

Europa Liberă: Dar dacă ar reveni regiunea transnistreană, Chișinăul ar plăti un preț mare pentru această reunificare a celor două maluri ale Nistrului?

Vladimir Beșleagă: „Ai în vedere preț în ce sens – preț politic sau preț economic?”

Europa Liberă: Și, și.

Vladimir Beșleagă: „Nu cred că ar fi mare, dar vorba e că acolo procentul de alogeni, de colonizatori este mare. Ei consideră că în genere și Republica Moldova, adică partea de apus este a rușilor. Ce să mai vorbim?”

Europa Liberă: Revenirea lor ar înclina balanța către vectorul pro-estic?

Vladimir Beșleagă: „Balanța cui?”

Europa Liberă: Republicii Moldova.

Vladimir Beșleagă: „Spre Est?”

Europa Liberă: Da.

Vladimir Beșleagă: „Aceste două centre de opoziție – Transnistria și Găgăuzia – au fost modelate încă în congresul popoarelor sovietice. Moldova a refuzat să participe și Lukianov așa a și spus: „Noi o să vă facem două republici”. Uite, asta este moștenirea încă de atunci.”

Europa Liberă: Problema identitară și problema limbii rămân tot atât de actuale ca și în 91, când a fost proclamată independența?

Vladimir Beșleagă: „Problema limbii și problema identitară se trag tot din perioada regimului trecut, dar vezi că la noi totul e cam pe jumătate. Noi avem în Constituție „limba moldovenească”, în realitate este limba română; noi avem o biserică ce se supune Moscovei și avem o mitropolie care se supune Bucureștiului. Noi suntem de două feluri și procesul acesta crește, crește procesul, dar foarte încet. Faptul că a învins un partid pro-european cu 63 de mandate este un lucru colosal, care ne bucură enorm și care ne insuflă speranțe mari, dar, în același timp, și temeri mari. De ce? Pentru că eu cred că noi ar trebui să ne apropiem și de zilele de astăzi. Cum a început noua guvernare să-și realizeze programul, uite aici este...”

Europa Liberă: ...piatra de încercare?

Vladimir Beșleagă: „Da. Când am aflat câte sfaturi vin la noua guvernare de la diferite organizații, de la ONG-uri, eu m-am mirat. Măi oameni buni, dar lăsați-i în pace pe noii guvernanți să-și facă treaba, au fost aleși de popor, au învins, dați-le pace. Ce vă băgați voi atâta? Mai temperați-vă, mai opriți-vă, destul, atâția ani ați dat sfaturi și nu v-a ascultat nimeni sau nu v-a auzit. Acum mai opriți-vă, lăsați oamenii să lucreze. Am avut de-a face cu un om de afaceri care are câteva fabrici și s-a pronunțat foarte critic asupra noii guvernări, că ei sunt tineri, că n-au experiență... Păi, ce fel de experiență vrei? Să aibă experiența matale sau experiența regimului trecut, a corupților? Aceștia au venit tineri să curețe, să spele totul. Lăsați-i! Eu sunt foarte indignat și pornit împotriva celor care vin cu sfaturi, cu recomandări, cu sugestii ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Va reuși noua putere să aducă adevărata schimbare pe această palmă de pământ?

Noi ne aflăm acum într-un moment crucial...

Vladimir Beșleagă: „Doamnă Valentina, eu zi și noapte am și bucurii mari, și temeri mari, pentru că la noi se poate întâmpla orice. Noi ne aflăm acum într-un moment crucial, aici dacă se face și se merge după programul partidului pro-prezidențial și reformator, și al cursului european, dar aici o să fie rezistență și n-o să fie rezistență conștientă, o să fie inerție mai multă. Poporul nu vrea, alegătorii nu vor, dar sunt forțe, sunt factori și obiectivi, nu numai subiectivi, care o să frâneze.

Deci, aici se cere vigoare, se cere spirit reformator, pentru că e foarte curios lucru, ei zic: „Dacă voi ați obținut puterea, voi, PAS sau noua guvernare, noul parlament, voi trebuie să faceți după lege”. Auzi tu? A ajuns în sfârșit la mintea lor că există și lege, până acum n-au spus că trebuie să se facă după lege, dar are și ea două tăișuri: legea poți s-o faci în așa fel ca s-o compromiți și poți s-o faci realmente, să faci, într-adevăr, reforme. Aici depinde de-acum de forța acestei guvernări, să nu se uite la nimicuri și la fleacuri, ci să meargă și uneori să taie. Când se naște copilul, buricul trebuie să i-l taie, nu să-l lase cu buricul așa, trebuie să taie buricul cela vechi și să scoată din mințile oamenilor gândirile proaste, că oamenii, vorba ceea, eu zic că nu este conștientă, este inerția gândirii, inerția obiceiurilor.”

Europa Liberă: Dar Dvs. cine vă insuflă acum încrederea cea mai mare?

Vladimir Beșleagă: „Eu mă bucur mult că s-a început de la lege, de la procuratură, pentru că fără a reinstala puterea și forța, și primatul legii nu se poate face nimic. Republica este săracă, republica trăiește din seul ei parțial și n-o să aibă niciodată ajutor din afară, dacă nu se fac aceste mari reforme, pe care le dorește Occidentul și le ajută, și le stimulează în felul acesta.”

Europa Liberă: Va rezista Maia Sandu?

Vladimir Beșleagă: „Maia Sandu e o fire foarte rezistentă. Dacă ea a rezistat acei 4 ani când ea a câștigat alegerile și i-au fost furate alegerile de către Dodon, eu cred că...”

Europa Liberă: În 2016?

Vladimir Beșleagă: „Da. Eu cred că o să reziste și în continuare, dar eu am temeri foarte mari pentru dânsa. Trebuie să fie foarte atentă și vigilentă, pentru că acest Kozak este un tip foarte lunecos și foarte penetrabil. Vreau să spun că Moscova și Kremlinul, și imperiul de la Stalin încă citire și nu numai de la Stalin, de la țarism a fost foarte perfid.”

Europa Liberă: Dar când ziceți că trebuie să fie atentă cu Estul, cu Kremlinul, asupra cărui moment trebuie să acorde atenție mai mare? Se discută că s-ar putea în cel mai apropiat timp să aibă loc o întâlnire Maia Sandu – Vladimir Putin.

Vladimir Beșleagă: „Da. Asta va fi o întâlnire obișnuită. Maia Sandu a avut întâlniri cu mulți șefi de state, dar cu Putin este o problemă aparte.”

Europa Liberă: De ce?

Vladimir Beșleagă: „Pentru că Putin are mari interese aici și nu numai aici, dar în toate fostele republici sovietice.”

Europa Liberă: În dialogul cu Maia Sandu, Putin ce poate să vrea și să obțină?

Vladimir Beșleagă: „Eu cred că nu numai Putin, dar și Kozak care a venit, el a venit cu propuneri pozitive, cu relații, cu toate acestea care nu sunt atât de sincere, nu se ia în seamă ce a fost până acum și cât a fost și nu se cere iertare sau scuze pentru ce a fost în relațiile bilaterale cu embargourile și multe altele, dar vine ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, de parcă nici n-au fost deteriorate și și-au bătut joc de-ai noștri. Cum poți tu să vii și să propui pace și colaborare după ce ai făcut atâta rău acestui stat, după ce ai făcut atâta rău? Dar rău a fost, pentru că tot ce s-a întâmplat s-a făcut la sugestiile și la indicațiile Moscovei. Acum, Moscova a pierdut vârful, dar ea nu se împacă cu asta și o ia cu binișorul pe Maia Sandu, dar Maia Sandu poate să se limiteze doar la problemele interne, comerciale, economice, dar când o să pună problema Transnistriei sau a prezenței armatei ruse, aici n-o să meargă. Și acest emisar al Moscovei care spune că aceasta este o problemă internă și nu vrea să intre în detalii este un fariseu.”

PROMO - „Drum de țară - Moldova, la 30 de ani”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Europa Liberă: Dvs. cum vedeți viitorul Republicii Moldova?

Vladimir Beșleagă: „Eu 30 de ani nu sper să trăiesc, eu mă limitez la 3 ani, reduc din 30 la 3 ani și spun așa: sper ca acești 3 ani să-i am și să văd, și sper că nu în 30 de ani, dar în 3 ani se va clarifica.”

Europa Liberă: Ce se va clarifica?

Vladimir Beșleagă: „Dacă acest stat poate deveni stat, pentru că până acum el a ajuns un stat nu că hibrid, dar eșuat, el n-a fost stat, el a fost o făcătură de stat, o fantomă de stat. Maia Sandu și forțele democrate au venit să formeze un stat de drept. Și dacă aici reușesc în 3 ani să formeze un stat, înseamnă că el are viitor, dar dacă nu, că se poate întâmpla să nu reușească din cauza forțelor din afară, din cauza inerției poporului sau a electoratului, el o să eșueze lamentabil și n-o să mai fie stat, o să rămână un fel de fantomă care o să oscileze între Vest și Est.

Dacă ajunge guvernul sau conducerea, sau parlamentul să obțină succes în primul mandat de 4 ani și să obțină și al doilea mandat, și în al doilea mandat să facă amendamente la Constituție și să scrie în Constituție aderarea la Uniunea Europeană sau Unirea chiar, atunci totul se va face. Dar deocamdată abia se începe, activitatea merge încet, deși guvernarea încearcă să mențină ritmul rapid, pentru că lucrurile mari se văd de dimineață, ziua bună se vede de dimineață, cum e începutul așa o să meargă și încolo.”

Europa Liberă: Dl Beșleagă, mulți aleși ai poporului deseori au fost întrebați dacă ar semna Declarația de Independență acum, la 30 de ani distanță? Credeți că e actuală această întrebare?

Vladimir Beșleagă: „Dna Valentina, Declarația de Independență a fost votată de parlamentul de atunci.”

Europa Liberă: Dar nu toți deputații au semnat acea declarație?

Vladimir Beșleagă: „Nu, 278 sau 280...”

Europa Liberă: Din 383.

Totul este foarte aproximativ și vag, noi am rămas nu cu independența arsă, dar cu speranțele arse...

Vladimir Beșleagă: „Da, fără transnistreni și fără alții. A fost un act de mare curaj și de mare importanță, dar independența a fost dictată prin înțelegerea lui Gorbaciov cu Reagan, ca să le dea republicilor sovietice independență, dar, în același timp, au avut dreptul să formeze CSI-ul. Și nu au trecut nici câteva luni după declararea independenței și Republica Moldova a fost băgată în CSI. Asta se cheamă independență? Și asta s-a văzut până la 7 aprilie (2009) când a fost ars actul. Să nu uităm că el a fost ars. Cum s-a putut una ca asta?”

Europa Liberă: A fost restabilită Declarația de Independență...

Vladimir Beșleagă: „Ei, restabilită, de-acum asta-i poveste. Ars! Noi nu avem actul original. În afară de faptul că Republica Moldova independentă a fost băgată în CSI, i-a fost ars și registrul sau semnăturile au fost arse. Valentina, asta-i teribil, asta nu se întâmplă nicăieri! Cum poți tu să permiți ca un document atât de valoros să ajungă scrum? Asta au vrut-o tot esticii și scopul lor și l-au atins. Și ce să mai vorbim noi de 30 de ani de-acum?

Totul este foarte aproximativ și vag, că noi am rămas nu cu independența arsă, dar cu speranțele arse. Și iată aici, când a venit dna Maia Sandu, când a venit noua guvernare este că se începe un nou stat, de fapt, acum începe să se formeze noul stat, că statul începe să se formeze de la adoptarea unei legi. Ce este statul, dacă nu o înțelegere între oameni ca să respecte legile? Să nu fie voința ta, a mea, a lui cutare sau cutare, legea deasupra să fie. Dacă este legea deasupra, este și statul, dacă nu-i lege, nu-i stat. Până acum lege nu a fost, nu-i stat. Asta este!”

XS
SM
MD
LG