Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin califică unele garanții de securitate propuse de Emmanuel Macron drept un punct de plecare „pragmatic”


Președintele francez Emmanuel Macron și cel rus Vladimir Putin

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni seară, la Moscova, că i-a făcut omologului său rus Vladimir Putin o serie de propuneri privind „garanții concrete de securitate” care par să fi fost apreciate de liderul de la Kremlin.

La o conferință de presă comună cu Macron, Putin a calificat unele propuneri franceze drept un punct de plecare „pragmatic” pentru „pași ulteriori”. Referitor la cererile de securitate ale Moscovei, care se rezumă la revenirea la sistemul de securitate european anterior primului val de extindere a NATO spre est în 1999, președintele francez a atras atenția că schițarea unei noi arhitecturi de securitate în Europa nu ar trebui făcută prin anularea dreptului statelor de a adera la alianța NATO.

Moscova ar dori ca NATO să renunțe oficial la politica ușilor deschise care teoretic permite oricărei țări să ceară aderarea, inclusiv Ucraina sau Georgia, când este pregătită – o revendicare respinsă până acum vehement de Alianța Nord-Atlantică.

De la Moscova, Macron este așteptat marți la Kiev pentru convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La începutul săptămânii viitoare, la Kiev va veni cancelarul german Olaf Scholz, care după discuțiile cu Zelenski va pleca pe 15 februarie la Moscova, pentru o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin.

Activitatea diplomatică s-a intensificat mult în ultimele zile pe fundalul temerilor occidentale că Rusia, care a masat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, ar putea lansa un nou atac împotriva vecinului său vestic.

Duminică, oficiali americani avertizau că forțele ruse ar fi în proporție de 70% pregătite pentru o invazie în Ucraina – apreciere temperată însă de ministrul de externe ucrainean Kuleba drept „declarații alarmiste”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG