Linkuri accesibilitate

Mai mult decât ar fi nevoie (strategic) ? Noul arsenal nuclear rusesc, prezentat de președintele Vladimir Putin (VIDEO)


Președintele Vladimir Putin se adresează camerelor reunite ale Parlamentului, Moscova, 1 martie 2018
Președintele Vladimir Putin se adresează camerelor reunite ale Parlamentului, Moscova, 1 martie 2018

O discuție cu expertul militar Ian Williams, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington.

Rusia a dezvoltat arme noi, pe care Occidentul (în special Statele Unite) nu le are, arme care pot străpunge orice scut antirachetă, arme care au o rază de acțiune nelimitată și ating viteze supersonice, rachete de croazieră cu motoare nucleare, drone submarine. Acesta este noul arsenal nuclear rusesc, prezentat joi de președintele Vladimir Putin în discursul anual din Parlament, ținut cu puțin peste două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 18 martie. „Nimeni nu ne-a ascultat, acum ne vor asculta” a promis Putin în aplauzele deputaților în Adunarea Federală.

Putin a prezentat noile arme strategice ale Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:44 0:00

Este vorba în primul rând despre Statele Unite dar și despre Europa occidentală care în opinia președintelui rus ar fi profitat, unilateral, de slăbiciunea Rusiei în perioada tranziției, care și-ar fi încălcat promisiunile (o legendă a anilor 90) de a nu extinde NATO până la granițele Rusiei și ar fi ignorat protestele Moscovei, instalând scutul antirachetă american în Europa, cu scopul de a bloca, militar, Rusia. Iar joi, în fața camerelor reunite ale parlamentului de la Moscova, s-a prezentat varianta rusă a filmului „Imperiul contraatacă”, în versiunea președintelui Putin.

Ian Williams, analist la Centrul pentru Studii Strategice si Internaționale, Washington, 1 martie 2018
Ian Williams, analist la Centrul pentru Studii Strategice si Internaționale, Washington, 1 martie 2018

Europa Liberă a stat de vorbă cu Ian Williams, analist și director asociat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale/ Programul Internațional de Securitate. Williams este specializat în sisteme antirachetă și forte strategice precum și în strategii de descurajare. Pentru Ian Williams, toate armele noi, prezentata de președintele rus joi sunt „un adaus” inutil la o forță nucleară care oricum este mai mare decât cea americană și care putea, și până acum, să strabată orice sistem american antirachetă.

Pentru Ian Williams, singura surpriză a fost racheta de crozieră, cu motor nuclear – o tehnologie pe care Statele Unite au început să o dezvolte în anii 50 ai secolului trecut și pe care au abandonat-o la scurt timp după aceea, când au fost dezvoltate rachetele balistice cu rază lungă de acțiune, o tehnologie mai practică și mai sigură. Surpriza a constat în faptul că Rusia a revenit la această tehnologie, a subliniat Ian Williams.

Sistemele antirachetă americane nu sunt gândite pentru rachete de croazieră, de joasă altitudine, ci pentru rachete balistice. În acest punct, președintele Putin are dreptate când spune că noua rachetă rusească poate străpunge orice scut antirachetă. Problema este că arsenalul rusesc putea să facă acest lucru și înainte, iar Statele Unite pe de altă parte, pot dezvolta destul de repede un sistem antirachetă împotriva rachetelor de croazieră. Concluzia expertului american este că noul arsenal prezentat joi de Rusia pare să fie o investiție inutilă, din punct de vedere militar, care „nu va schimba fundamental echilibrul strategic” existent.

A fost o surpriză pentru Occident ? Ian Williams recunoaște că unele detalii au fost o surpriză pentru analiștii și experții „civili” dar puțin probabil ca Pentagonul sau experții NATO să nu fi avut informații despre aceste arme. Mai ales că unele au fost testate, cum este cazul rachetei de croazieră cu motor nuclear.

Încalcă noile arme vreun tratat de reducere a arsenalului nuclear încheiat cu Statele Unite ? În principiu nu. Oricum, arată Ian Williams, tratatele sunt și ele ambigue iar Rusia încalcă deja prevederile tratatului privind rachetele cu rază intermediară de acțiune (INF).

Suntem în pragul unei noi curse a înarmării? Și aici, din nou, Ian Williams crede că nu. Din punct de vedere militar, tehnologia nu este atât de nouă iar Statele Unite au capacitatea de a o contracara.

Politic însă, prezentarea de joi a președintelui rus ar putea aduce actuala confruntare dintre Rusia și Occident la un nou nivel.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG