Rezultatele alegerilor parlamentare din R. Moldova au creat o situație ce riscă să trimită țara într-o lungă perioadă de instabilitate și cu o posibilă nouă rundă de alegeri peste câteva luni, dacă nu se ajunge la o formulă guvernamentală, a declarat Europei Libere analistul occidental Vladimir Socor.
Vladimir Socor: „Despre următorii patru ani e prea devreme să vorbim. Încă nu cunoaștem configurația exactă a noului Parlament. Părerea mea este că dl Plahotniuc n-are decât să guverneze în continuare cu partiduțele satelite pe care le-a organizat în campanie. Eu sunt convins că blocul ACUM nu se va coaliza în nici un caz cu dl Plahotniuc. Dl Plahotniuc poartă răspunderea dezastrului, n-are decât să guverneze în continuare.”
Europa Liberă: Aceste alegeri sunt contestate masiv, procesul de organizare a acestor alegeri, așa se spune, că ar fi oferit foarte puțină credibilitate și transparență atât în plan intern, cât și în plan internațional. Cum vedeți Dvs. aceste contestații, cu ce ar putea să se încheie?
Vladimir Socor: „Sunt de acord cu evaluarea făcută de către blocul ACUM, potrivit căruia alegerile acestea au fost cele mai nelibere, cele mai necorecte din istoria parlamentarismului din Republica Moldova.
Dl Plahotniuc poartă răspunderea dezastrului, n-are decât să guverneze în continuare...
Niciodată gruparea aflată la putere nu a folosit mass-media și metode atât de josnice pentru a denigra opoziția democratică și pro-europeană, atacând persoane, încercând să asasineze caractere. Niciodată o campanie nu a fost atât de josnică, așa cum a fost aceasta din partea holdingului media al dlui Plahotniuc.”
Europa Liberă: Și atunci, ideea că ar putea să se ajungă la alegeri repetate ar avea mai multe șanse?
Vladimir Socor: „Este posibil sau probabil că se va ajunge la alegeri înainte de expirarea termenului de patru ani, dar lucrurile sunt foarte imprevizibile. Marea specialitate a partidului dlui Plahotniuc este cumpărarea aliaților politici. Am văzut acest proces în Parlamentul anterior, ne amintim cum Partidul Democrat, condus de dl Plahotniuc, a obținut 19 mandate de deputat, iar în anul 2016 deja controla o majoritate de 57 de deputați. Specialitatea istorică a acestui partid este de a cumpăra aliați și de a-i extermina pe cei care nu doresc să facă acest fel de concesii morale.”
Europa Liberă: Se zice că postura cea mai puternică, până la crearea unei majorități parlamentare îi revine șefului statului. Igor Dodon acum e cel care va trebui să desemneze un prim-ministru pe care să-l propună majorității parlamentare.
Vladimir Socor: „Da, exact! Iar această majoritate nu o putem întrevedea în afară de cazul că dl Plahotniuc corupe câțiva deputați socialiști. E foarte posibil. În Parlamentul anterior, Partidul Socialiștilor a fost singurul partid pe care dl Plahotniuc l-a lăsat să crească nestingherit, i-a acordat canal de televiziune prin intermediul Consiliului Audiovizualului, controlat de către același domn Plahotniuc. Împreună democrații și socialiștii au schimbat legislația electorală cu scopul lor comun de a construi un zid de apărare împotriva blocului ACUM. Aceasta este semnificația legislației electorale adoptată în comun de către partidele lui Plahotniuc și Dodon - un zid comun de apărare împotriva adversarului lor comun, blocul ACUM.”
Specialitatea istorică a partidului dlui Plahotniuc este de a cumpăra aliați și de a-i extermina pe cei care nu doresc să facă acest fel de concesii morale...
Europa Liberă: Socialiștii au spus un „Nu!” categoric unei coaliții cu Partidul Democrat, iar Partidul Democrat, pe de altă parte, a avertizat că în această campanie factorul rusesc ar fi intervenit în bunul mers al alegerilor parlamentare.
Vladimir Socor: „Intervenția masivă în bunul mers al alegerilor a fost din partea partidului puterii, din partea holdingului media, din partea mașinăriei de corupție, din partea aparatului administrativ. Iată de unde a venit intervenția masivă în bunul mers al alegerilor. Amestecul Rusiei a fost foarte limitat. Măsura limitată a acestui amestec reflectă caracterul limitat al obiectivelor Rusiei în Republica Moldova în această perioadă. Rusia nu poate prelua întreținerea unei Moldove re-subjugate; Rusia nu intenționează să re-subjuge Moldova, are cu totul alte priorități; Rusia are limitări de geografie, în primul rând, și limitări de resurse.
Obiectivul limitat al Rusiei este acela de a menține în Republica Moldova instabilitatea și de a fixa Republica Moldova într-o permanentă zonă gri, într-o permanentă stagnare istorică. Mai există un obiectiv al Rusiei de perspectivă, perspectivă pe termen mediu, și anume de a crea o pseudo-rezolvare politică a conflictului din Transnistria, care să servească drept model unei rezolvări în Ucraina, și anume prin rețeta cunoscută – federalizarea numită astăzi „statut special” și neutralizarea permanentă a statului. Aceasta este rețeta pe care Rusia dorește s-o experimenteze în Republica Moldova și apoi s-o folosească drept precedent împotriva Ucrainei.”
Europa Liberă: Participarea celor 37 de mii de cetățeni din stânga Nistrului la aceste alegeri cum vi s-a părut? S-a vorbit că acei locuitori din stânga Nistrului ar fi fost aduși organizat, că pentru a-și da votul cineva i-ar fi mituit cu 20 de dolari, cu 500 de lei. Dar cum vedeți Dvs. în general faptul că de această dată la alegerile parlamentare din Republica Moldova au participat și locuitorii regiunii nerecunoscute?
Vladimir Socor: „Să vedem întâi cum au privit socialiștii participarea alegătorilor din Transnistria. În declarația sa după ce a votat, dl Igor Dodon și-a exprimat temerea că un număr mare de alegători din Transnistria vor fi aduși să voteze de către compania Sheriff cu scopul de a vota pentru Partidul Democrat al dlui Plahotniuc. O declarație foarte asemănătoare a făcut deputatul socialist Bogdan Țîrdea, suspectând o înțelegere secretă între partidul dlui Plahotniuc și gruparea Sheriff, bănuind că alegătorii din Transnistria vor vota pentru Partidul Democrat. Previziunea dlor Dodon și Țîrdea în parte s-a adeverit.
Candidații uninominali, care au câștigat alegerile în cele două circumscripții uninominale din Transnistria sunt oamenii dlui Plahotniuc. Unul dintre ei este Viorel Melnic, este strâns asociat cu Ilan Șor, aliatul politic al dlui Plahotniuc, iar celălalt, Alexandru Oleinic, este cunoscut ca fiind apropiat de dl Plahotniuc. Iată pe cine au ales votanții transnistreni în cele două circumscripții uninominale, deci iată două voturi în noul Parlament pentru dl Plahotniuc.
Probabil, la următoarele alegeri vor fi și mai mulți alegători din Transnistria...
În același timp, 52 la sută dintre voturile transnistrene au mers către Partidul Socialiștilor, iar celelalte voturi s-au dispersat, au mers și vreo 10 la sută către Ilan Șor. Concluzii: numărul alegătorilor transnistreni care au votat în aceste alegeri – 37 de mii – este de peste două ori mai mare decât cei 17 mii, care au fost aduși să voteze pentru dl Dodon în alegerile prezidențiale din 2016. 17 mii au fost atunci. A fost un prim experiment, acum vedem că experimentul se lărgește și probabil că la următoarele alegeri vor fi și mai mulți alegători din Transnistria, dar modul în care ei vor vota va depinde de înțelegeri secrete între lideri din Chișinău și lideri din Tiraspol. În cazul acesta a fost înțelegerea secretă între Vladimir Plahotniuc și Victor Gușan.”
Europa Liberă: Dacă eventual se ajunge ca Vlad Plahotniuc să fie propus pentru funcția de premier, Igor Dodon ar accepta candidatura?
Vladimir Socor: „Greu de spus. Dacă se formează, vorba Curții Constituționale, o majoritate absolută care-l va propune pe dl Plahotniuc ca prim-ministru, sigur că dl Igor Dodon nu va avea altă soluție decât să accepte așa ceva, dar eu nu cred, nu-mi imaginez că dlui Plahotniuc îi convine să fie prim-ministru. Dimpotrivă, cred că lui îi convine să dirijeze lucrurile din umbră, proiectând, ce-i drept, imaginea publică a stăpânului real.
Cred că lui Vladimir Plahotniuc îi convine să dirijeze lucrurile din umbră...
Asta este imaginea publică pe care dlui Plahotniuc i-o conferă, important să proiecteze, să înțeleagă toată lumea – și în țară, și în exterior – că el e stăpânului real, dar dincolo de această imagine, dl Plahotniuc nu vrea să poarte răspunderi legale pentru guvernare, dânsul vrea să conducă țara în mod real, fără răspunderi legale. Cred că situația actuală îi convine foarte bine.”
Europa Liberă: În mandatul care i-a mai rămas dlui Dodon de șef de stat credeți că ar mai putea fi suspendat din funcție?
Vladimir Socor: „Orice este posibil în Republica Moldova atâta timp cât dl Plahotniuc controlează instituțiile-cheie, inclusiv Curtea Constituțională. Am văzut că de multe ori Curtea Constituțională a dat niște verdicte cu totul absurde, chiar de-a dreptul ridicole, deoarece serveau politic interesele dlui Plahotniuc. Acest lucru s-a întâmplat de nenumărate ori și, apropo, unii dintre partenerii occidentali ai Republicii Moldova au preferat să închidă ochii, indiferent de loviturile care de fiecare dată se administrau statului de drept prin aceste verdicte, s-a preferat să se închidă ochii, pentru că pericolul reprezentat de Igor Dodon trebuia cumva contracarat, contracarat chiar dacă verdictele Curții Constituționale n-aveau nimic de a face cu legalitatea sau Constituția. Deci ne putem aștepta practic la orice din partea Curții Constituționale, dar intervine un factor nou, dl Plahotniuc nu se mai poate simți atât de sigur pe situație ca până acum, iar piramida verticală a puterii de asemenea începe să ridice semne de întrebare, deoarece partidul dlui Plahotniuc s-a plasat numai pe locul trei în alegerile pe liste de partid. Deci începe să se clatine imaginea de stăpân necontestat și veșnic al Republicii Moldova, imagine proiectată de dl Plahotniuc.
Oamenii încep să-și pună întrebări. Sistemul de putere al dlui Plahotniuc începe să se întrebe: oare câtă vreme va mai dura realmente domnia lui Vladimir Plahotniuc în Republica Moldova? Oare nu începe să se clatine? Oare nu apar semne de instabilitate, de incertitudine? Oare sistemul va mai răspunde și de acum înainte la fel de prompt cum a răspuns până acum la chemările de telefon de la vârful puterii? Poate de acum înainte când va suna telefonul de la vârful puterii cinovnicii vor începe să se întrebe: oare nu devine riscant să îndeplinim fără crâcnet, fără semne de întrebare ordinile primite de la dl Plahotniuc? Oare nu ne riscăm noi propriile noastre cariere? Oare domnia dânsului este nelimitată în timp și nelimitată ca putere? Nu! Încep să apară asemenea semne de întrebare de-a lungul întregului lanț al puterii. Vom vedea această nouă realitate în următoarele câteva săptămâni și câteva luni.”
Europa Liberă: Și ce ar urma, dacă începe să se clatine sistemul?
Vladimir Socor: „Ar urma, în primul rând, posibilitatea unor alegeri mai libere, mai corecte decât cele de până acum. Anume așa s-ar deschide posibilitatea unei schimbări a puterii, prin alegeri înainte de termen, înainte de ciclul celor patru ani, nu putem prevedea cu cât timp înainte de ciclul celor patru ani, dar alegeri vor fi cu certitudine și vor fi mai libere, mai corecte decât cele de până acum. Precondiția pentru așa ceva este aceea ca blocul ACUM să se dezvolte în continuare și să nu fie de nimeni presat să intre în coaliții cu partidul dlui Plahotniuc. Partidul lui Plahotniuc este antiteza valorilor blocului ACUM. O coalizare între ei ar fi cu totul nenaturală, iar aceia care îndeamnă blocul ACUM la o asemenea coalizare, și am în vedere în primul rând Guvernul din București, aceia care îndeamnă blocul ACUM la o asemenea coalizare practic l-ar îndemna la o sinucidere politică. Blocul ACUM în această ipoteză ar fi părăsit de propriii alegători.
Partidul lui Plahotniuc este antiteza valorilor blocului ACUM...
Întreaga rațiune a existenței blocului ACUM este aceea de a aduce o schimbare completă, radicală, o depășire a actualului dezastru. Coalizarea cu dezastrul îi va duce la dezastru și pe cei care intră într-o asemenea alianță. Liderii blocului ACUM și alegătorii blocului ACUM sunt perfect conștienți de această realitate. Ei nu au nevoie să fie convinși de această realitate, ea este o realitate cât se poate de evidentă. Imperativul actualului moment este acela de a întări, de a capacita blocul ACUM pentru a lua guvernarea în decursul actualului ciclu electoral probabil înaintea expirării ciclului de patru ani.”