Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „UE s-ar bucura ca relația Republicii Moldova cu Rusia să înceapă să revină la normalitate”


Militari ruși (GOTR), la parada de Ziua Victoriei de la Tiraspol, 9 mai 2018
Militari ruși (GOTR), la parada de Ziua Victoriei de la Tiraspol, 9 mai 2018

Interviul dimineții cu analistul Fundației Jamestown.

Decizia UE de a relua asistenţa financiară pentru Moldova demonstrează încrederea Bruxelles-ului în noua guvernare de la Chişinău. UE s-ar bucura ca relaţia R. Moldova cu Rusia să înceapă a reveni la normalitate. Această normalitate însă nu s-ar referi deocamdată şi la soluționarea conflictului transnistrean. Iar urgentarea identificării unei soluţii politice în acest diferend riscă să scindeze coaliţia de guvernare. De această părere este analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, cum veţi auzi în interviul dimineţii.

Interviul dimineții: Vlad Socor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:50 0:00
Link direct


Vladimir Socor: „Decizia de a relua asistența financiară demonstrează încrederea UE față de guvernarea nouă de la Chișinău, putem spune că UE a emis un „suspin” colectiv de ușurare, după schimbarea guvernului de la Chișinău și aceasta se va reflecta și în asistența macrofinanciară.”

Vladimir Socor
Vladimir Socor

Europa Liberă: Credeți că demnitarii UE vor lua în calcul că parteneriatul dintre Blocul ACUM și PSRM ar însemna și o relație bună cu Federația Rusă?

Vladimir Socor: „Cu siguranță UE s-ar bucura ca relația Republicii Moldova cu Rusia să înceapă a reveni la normalitate. Normalitate minus Transnistria. Atâta timp

Atâta timp cât trupele rusești staționează în Transnistria și atâta timp cât Rusia sponsorizează o altă structură de stat pe teritoriul Republicii Moldova, relația nu poate să fie normală ...

cât trupele rusești staționează în Transnistria și atâta timp cât Rusia sponsorizează o altă structură de stat pe teritoriul Republicii Moldova, relația nu poate să fie normală. Punând acest subiect în paranteze, relația Chișinăului cu Moscova poate fi reparată. În primul rând în privința exporturilor Republicii Moldova către Rusia.”

Europa Liberă: Dvs., ați amintit despre buna relație, dar fără Transnistria, însă șefa executivului de la Chișinău, Maia Sandu, spunea că Chișinăul este deschis față de Tiraspol, locuitorilor din stânga Nistrului le-a fost asigurat libera circulație, inclusiv la traversarea frontierei de stat. Oamenii beneficiază de mai multe proiecte, iar regiunea transnistreană beneficiază de aceleași zone de comerț liber ca malul drept.

Vladimir Socor: „Declarația Maiei Sandu la întâlnirea cu ambasadorii din formatul 5+2 este o declarație care poate deveni un punct de cotitură în atitudinea Republicii Moldova în această chestiune. Poate chiar un moment revoluționar în diplomația Republicii Moldova în această problemă. Două sunt elementele de schimbare radicală, primul este acela de a-i întreba pe ambasadorii din formatul 5+2, „care de fapt este direcția în care se merge cu pașii mici? Doamna Sandu a declarat foarte tranșant că pașii mici reprezintă de fapt niște cedări unilaterale din partea Chișinăului.

Răspunsul șefului misiunii OSCE din Chișinău, în numele diplomaților care au vizitat Chișinăul, a fost un răspuns

Răspunsul șefului misiunii OSCE din Chișinău a fost pur birocratic și deci nesatisfăcător ...

pur birocratic și deci nesatisfăcător. Scopul este acordarea unui statut special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova. Este exact exprimarea Rusiei în deplin acord cu OSCE și din păcate, în acord cu diplomația occidentală din formatul 5+2. Iată de ce declarația doamnei Maia Sandu arată că abordarea aceasta este nesatisfăcătoare, acesta este primul punct și al doilea punct, este declarația doamnei Maia Sandu, că conflictul nu poate fi rezolvat atâta vreme cât Transnistria, liderii ei, profită din scheme și afaceri ilegale. Deci d-na Sandu a cerut ca lupta împotriva corupției să fie extinsă și pe malul stâng al Nistrului.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că acum în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană acest format va deveni o platformă care ar putea să ajute la combaterea contrabandei, corupției?

Vladimir Socor: „Nu, acesta nu este scopul formatului 5+2, combaterea corupției a contrabandei și a altor

Formatul 5+2, în configurația sa actuală, nu face altceva decât să perpetueze, să cimenteze situația de fapt, adică să legitimeze existența Transnistriei pe teritoriul Republicii Moldova ...

scheme poate fi făcută numai înconjurând formatul 5+2, deoarece în formatul dat, Rusia și Transnistria au drept de veto. Din acest punct de vedere formatul 5+2, în configurația sa actuală, nu face altceva decât să perpetueze, să cimenteze situația de fapt, adică să legitimeze existența Transnistriei pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Recent șeful misiuni OSCE în Moldova reitera că în toamnă ar putea să aibă loc discuții în acest format de negocieri 5+2.

Vladimir Socor: „Guvernarea de la Chișinău, atât președintele Dodon, cât și guvernul condus de Maia Sandu nu pot să dorească o asemenea reuniune. Domnul Dodon a spus foarte clar că discuțiile politice trebuie

A ridica problema rezolvării politice în această etapă, ar risca scindarea coaliției de guvernământ ...

stopate, cel puțin pentru un an. A ridica problema rezolvării politice în această etapă, ar risca scindarea coaliției de guvernământ, iar domnul Dodon nu dorește acest lucru. Din punctul de vedere al domnului Dodon pașii mici ar trebui continuați, dar nu încercări de a rezolva problema din punct de vedere politic. Acest lucru nu numai că nu e posibil practic, dar riscă să scindeze coaliția de guvernământ.

Dimpotrivă OSCE și desigur Rusia și Transnistria doresc ca formatul 5+2 să se reunească și să purceadă la discuții politice. A face acest pas în etapa actuală este greșit din două puncte de vedere. Întâi, deoarece Republica Moldova nu are capacitatea în viitorul previzibil să reintegreze Transnistria, mai ales o Transnistrie coruptă și dirijată de Rusia.”

Europa Liberă: Recent Maia Sandu a efectuat o vizită la Kiev, s-a întâlnit cu liderul de acolo Zelenski și acest subiect a fost discutat pe larg, ce dorește acum Ucraina să facă pentru a urgenta identificarea unei soluții pentru problema transnistreană?

Vladimir Socor: „Noțiunea de a urgenta rezolvarea este greșită din toate punctele de vedere. Republica Moldova

Republica Moldova nu e capabilă să absoarbă Transnistria ...

nu e capabilă să absoarbă Transnistria. A urgenta soluționarea politică, adică reintegrarea Republicii Moldova cu Transnistria ar duce la dezorganizarea completă a statului Republica Moldova și bineînțeles că ar schimba în mod radical balanța forțelor politice în interiorul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ucraina nu ar avea nici un interes pentru a fi rezolvată această problemă transnistreană?

Vladimir Socor: „Sigur, că toată lumea are interesul de a rezolva această problemă, întrebarea este în ce termeni și în ce perspectivă de timp? Nici Ucraina nu poate fi interesată într-o rezolvare urgentă, deoarece Ucraina este și ea conștientă că o rezolvare urgentă într-un viitor relativ apropiat nu poate să se facă altminteri, decât în interesul Transnistriei și al Rusiei.”

Europa Liberă: Președintele Igor Dodon a cerut recent și nu este pentru prima dată când cere Washingtonului să sprijine recunoașterea internațională a neutralității permanente a Republicii Moldova, va veni răspunsul de peste ocean și ce răspuns ar putea fi?

Vladimir Socor: „S-ar putea ca damnul Dodon să discute această problemă cu oficialitățile americane în luna septembrie, când dumnealui plănuiește să participe la sesiunea adunării generale ONU din New York. Eu pot

SUA nu au nici dorința și nici mijloacele de a garanta neutralitatea Republicii Moldova...

deja să prevăd care va fi răspunsul. Răspunsul va fi că SUA nu au nici dorința și nici mijloacele de a garanta neutralitatea Republicii Moldova și în general, de a garanta orice problemă de securitate în afară de acelea, în care SUA au tratate bilaterale de garanții. SUA nu garantează neutralitatea nimănui, garantează securitatea unor aliați cheie, pe baza unor tratate bilaterale.”

Europa Liberă: Unii experți în domeniul securității spun că de fapt cererea lui Igor Dodon în calitate de șef de stat ar fi și în interesul Federației Ruse. Așa să fie?

Vladimir Socor: „Nu văd de ce ar fi interesul Federației Ruse. Republica Moldova nu este amenințată direct de către Rusia, atâta timp cât Ucraina rămâne stabilă și solidă. Altceva este că o eventuală destabilizare a Ucrainei mai ales în sud-est ar putea să pericliteze Republica Moldova. Sarcina momentului actual este de a lucra la ipoteze, ce vom face dacă intervine o destabilizare în sud-estul Ucrainei ipotetic? Atunci Republica Moldova și chiar România se pomenesc practic vecine cu Rusia.

Pentru asemenea ipoteză este necesar de făcut planuri și nu prin aderarea la NATO, pentru că nimeni în NATO nu dorește aderarea Republicii Moldova nici în prezent, nici în viitor. Soluția este nu prin NATO ci altfel, într-o soluție regională la care ar putea participa România și Ucraina”

Europa Liberă: Guvernele precedente atunci când participau la adunarea anuală ONU de la New York, de la înalta tribună cereau evacuarea trupelor rusești din stânga Nistrului. Prezența lui Igor Dodon ar însemna și o solicitare din partea șefului statului ca armata rusă să plece acasă?

Vladimir Socor: „Rămâne de văzut dacă domnul Dodon va ține un discurs și care va fi conținutul discursului. În general, libertatea de manevră diplomatică a Republicii Moldova este restrânsă sau mai bine spus a fost limitată de rezoluția adoptată la inițiativa fostei guvernări. Fosta guvernare a făcut o deosebire artificială între trupele rusești cu misiune de pacificare și cele fără misiune de pacificare. Guvernarea precedentă a spus că trupele fără misiune de pacificare trebuie evacuate, dar acele cu misiune de pacificare trebuie să rămână.

Acest lucru este greșit din două puncte de vedere. Întâi deoarece Rusia rotează unitățile sale din Transnistria, ele fac serviciu de pacificare și după aceea se odihnesc și nu mai fac serviciu de pacificare făcând alt serviciu. Este imposibil de dezagregat, de dezlânat acest ghem.

Al doilea considerent, rezoluțiile anterioare, inclusiv cea faimoasă de la Istanbul din 1999, nu făceau nici o deosebire între trupele rusești de pacificare sau cele care nu sunt pacificatoare. Se cerea pur și simplu retragerea tuturor trupelor rusești, necondiționat. Schimbând această formulă Republica Moldova a făcut un pas înapoi, practic a legitimizat prezența trupelor rusești zise pacificatoare. Da, diplomația Moldovei spune că dorim înlocuirea trupelor pacificatoare cu o misiune internațională, dar ce face Republica Moldova pentru a îndeplini această dorință?

Guvernările de până acum n-au făcut nimic și va fi greu și pentru guvernarea actuală să întreprindă ceva concret, deoarece există un acord în interiorul alianței de guvernare de a nu ridica probleme geopolitice care ar putea să dezbine coaliția. Acest acord, după părerea

Nu avem nevoie de destabilizare și nu avem nevoie de încă o competiție electorală polarizantă plină de vrajbă și de dezacorduri artificiale ...

mea, are o bază rezonabilă, este necesar ca această coaliție să dureze cel puțin o vreme până la curățarea statului de rămășițele dictaturii domnului Plahotniuc. Nu avem nevoie de destabilizare și nu avem nevoie de încă o competiție electorală polarizantă plină de vrajbă și de dezacorduri artificiale.”

XS
SM
MD
LG