Linkuri accesibilitate

Vladislav Gribincea: „Un judecător independent nu putea invalida alegerile”


Protest împotriva anulării scrutinului de la Chişinău
Protest împotriva anulării scrutinului de la Chişinău

Interviu cu preşedintele Centrului de Resurse Juridice despre rezoluţia Parlamentului European prin care se cere suspendarea finanţării pentru R. Moldova.

Un număr de 28 organizații membre ale Platformei naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic îşi declară profunda îngrijorare și indignare în legătură cu eschivarea guvernării de la Chișinău de la responsabilitatea pentru eșecul reformei justiției și plasarea acesteia pe partenerii externi și societatea civilă. Juristul Vladislav Gribincea de opt ani este preşedintele Centrului de Resurse Juridice. El activează în sectorul non-guvernamental din 2002. Experienţa lui ţine, în principal, de reformarea justiţiei şi Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Europa Liberă l-a întrebat ce se întâmplă cu justiția din Republica Moldova?

Vladislav Gribincea: „Un judecător independent nu putea invalida alegerile”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:49 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cum credeți, acum i s-a aplicat un cartonaș roșu justiției din Republica Moldova, dacă pe interior populația aproape că nu are încredere în justiție, dar și din exterior se aud tot mai multe voci că reforma bate pasul pe loc și justiția independentă e doar o vorbă spusă de dragul vorbei?

Avocatul Vladislav Gribincea
Avocatul Vladislav Gribincea

Vladislav Gribincea: „Rezoluția de săptămâna trecută a Parlamentului European a fost determinată, în cea mai mare măsură, de o soluție dată de judecătorii moldoveni. Republica Moldova nu va primi câteva zeci de milioane de euro și imaginea Republicii Moldova a fost afectată iremediabil. Această rezoluție nu este doar un vot de neîncredere dat guvernului, eu cred că este și un semnal foarte alarmant în adresa judecătorilor. Judecătorii nu pot face tot ce le trece prin gând. Legea, bunul-simț și logica nu pot fi răsturnate prin verdicte supte din deget.”

Europa Liberă: Eu am s-o citez pe europarlamentara Monica Macovei, care într-un interviu cu Europa Liberă spunea că „justiția independentă nu e dreptul judecătorilor de a face orice, adică inclusiv, poate, ce spun politicienii, ci e dreptul oamenilor la o justiție independentă”. Or, cetățenii din Republica Moldova nu au o justiție independentă și, așa cum spune Monica Macovei, „sigur că pe toată lumea a enervat ce s-a întâmplat cu infirmarea alegerilor din Chișinău”.

Vladislav Gribincea: „Eu o să fiu foarte tranșant aici. Un judecător independent nu putea adopta hotărârea de invalidare a rezultatelor alegerilor. Celelalte comentarii sunt de prisos.”

Europa Liberă: Dl Gribincea, dar pe interior nu se aud și alte păreri decât ceea ce se strecoară prin aceste comunicate, care sunt în susținerea a ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile?

Vladislav Gribincea: „În justiție se întâmplă multe lucruri ce se întâmplă și în media, sunt multe discuții după culise, oamenii înțeleg ce se întâmplă. Chiar și în sistem nu au toți curajul s-o spună tranșant, dar, după cum spunea chiar un judecător: „un judecător fricos este un judecător periculos”.”

Europa Liberă: Și dacă nu au acest curaj judecătorii să spună ceea ce trebuie să spună, unde se ajunge cu această justiție?

Judecătorii trebuie să înțeleagă că rolul lor nu este să asiste cum politicienii își dreg mendrele, rolul lor este să dea peste mâini judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, politicienilor atunci când aceștia calcă strâmb...

Vladislav Gribincea: „De obicei se ajunge acolo unde se ajunge în Asia Centrală, la autoritarism. Judecătorii trebuie să înțeleagă că rolul lor nu este să asiste cum politicienii își dreg mendrele, rolul lor este să dea peste mâini judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, politicienilor atunci când aceștia calcă strâmb. Și dacă ei nu au curajul s-o facă, atunci ei trebuie să plece din sistem, că acesta este lucrul lor. Dacă nu-l pot face, să recunoască și să plece.”

Europa Liberă: Această reformă judiciară a fost mereu ostaticul ambițiilor politice?

Vladislav Gribincea: „Am auzit multe discuții despre reforma justiției. Noi am avut o reformă bună parțial, pe lege, dar ceea ce s-a întâmplat este că novațiile bune introduse în lege au fost compromise prin promovări bazate pe loialitate față de cineva, prin schimonosirea spiritului inițiativelor în interes corporatist și prin schimonosirea sensului unei legi atunci când acest lucru era convenabil unui politician. Și aici îmi aduc aminte de modul cum nu a fost pusă în executare o sentință de condamnare a deputatului Guma de către un judecător din Republica Moldova. Judecătorii români până la Curtea Supremă au spus că dl Guma trebuie întemnițat, iar un judecător din Republica Moldova – destul de înalt în sistem acum – a spus că dl Guma nu trebuie întemnițat, când trebuia să pună în executare hotărârea românească. După așa ceva, cum justiția din România poate avea încredere în justiția din Republica Moldova?”

Europa Liberă: Eu am reținut ce spunea un expert că „una din cele mai mari și mai importante scăpări în privința sistemului de justiție moldovenesc ar fi faptul că nu s-a aplicat lustrația profesională pentru judecătorii și procurorii care s-au compromis personal și, prin urmare, au compromis sistemul de justiție per total”. Mai este valabilă aplicarea acestei lustrații în domeniul justiției?

Vladislav Gribincea: „Lustrația trebuie s-o facă cineva din afară de obicei, iar în justiție lucrurile date nu chiar merg.”

Europa Liberă: Din afară cine s-o facă?

Vladislav Gribincea: „În sens că vin politicienii și schimbă polițiștii care au comis ceva neobișnuit etc., etc. Lustrația e ceva impus din afară față de sistemul existent. În momentul în care vom avea pe cineva care va veni și va destitui toți judecătorii și va numi pe alții în schimb, cei alții nu vor avea cumva o predilecție că ar trebui să asculte de cei care au schimbat? Și atunci ajungem într-un cerc vicios în care schimbăm un rău pe altul. În justiție curățenie trebuie să facă înșiși judecătorii. Cu ajutorul politicienilor, bineînțeles, dar curățenie acasă, în justiție, trebuie să facă judecătorii, nu altcineva. În momentul în care altcineva face curățenie în justiție, aceasta nu miroase a bine.”

Europa Liberă: Iar dacă judecătorilor le este confortabil ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, de ce ar trebui să se opună sistemului?

Vladislav Gribincea: „În sistemul judecătoresc există mulți oameni destoinici, onești…”

Europa Liberă: Ați mai spus lucrul acesta…

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Vladislav Gribincea: „…cu bună-credință și care încă mai visează la o Republică Moldova în care să se facă dreptate. Aceste persoane pot mișca carul din loc, aceste persoane pot deveni lideri eventuali, dar trebuie să înțeleagă că totul depinde doar de ei, și nu de altcineva din afară.”

Europa Liberă: De ce guvernarea încearcă prin aceste multe strategii, planuri de acțiuni care nu au nicio finalitate să acrediteze ideea că totuși reforma continuă?

Vladislav Gribincea: „Dacă schimbările în bine în justiție nu se simt, înseamnă că ele nu există, iar atunci când cineva încearcă să vină cu foarte multe cuvinte în susținerea inversului, seamănă foarte mult cu propaganda.”

Europa Liberă: Dar prin aceste strategii, proiecte, planuri de acțiuni se bifează în fața partenerilor externi că anumite condiționalități, care au fost agreate de ambele părți – de partenerii de dezvoltare și de Guvernul Republicii Moldova –, se implementează?

Cea mai mare problemă e că adoptăm legi, dar trăim după înțelegeri...

Vladislav Gribincea: „Reforma justiției nu este un lucru simplu; este un drum lung și atunci când pleci în acel drum nu trebuie să uiți unde vrei să ajungi. Anume din acest motiv și este nevoie de planuri de acțiuni. Miniștrii se mai schimbă, deputații uneori se mai schimbă, însă direcția trebuie să rămână aceeași. De aceea este important ca astfel de strategii să existe; contează cum implementăm acele strategii, fiindcă ce am avut în practică – am votat legi pentru a le vota, dar a nu le pune în joc. Și asta e cea mai mare problemă. Adoptăm legi, dar trăim după înțelegeri.”

Europa Liberă: Președintele democraților, dl Plahotniuc, a spus că „reformele aflate în implementare vor fi duse la bun sfârșit, dar vor fi prioritizate reieșind din nevoile principale ale cetățenilor”. Să înțelegem că ar putea fi lăsată la o parte reforma justiției în favoarea unei alte reforme pe care ei vor face trimitere că cetățenii o așteaptă mai mult?

Vladislav Gribincea: „Orișicare politician acționează în linii mari așa ca să satisfacă pe votanți, dar atunci când vrei să înțelegi ce vor votanții trebuie să deschizi sondajele de opinie. Iar sondajele de opinie menționează foarte clar că combaterea corupției în Republica Moldova este pe locul trei, doi sau unu în orice sondaj. Prin urmare, dacă dorește să facă ceea ce vor persoanele, atunci să deschidă sondajele și acolo lucrurile sunt clare. Eradicarea corupției, care fără justiție nu poate avea loc, schimbarea severă a clasei politice, care de asemenea este dorită de peste 80 la sută din cei chestionați, și apropierea politicienilor de oameni.”

Europa Liberă: Dar dacă PD zice că rămâne deplin angajat în procesul de reformă occidentală în Republica Moldova și, pe de altă parte, liderul acestui partid spune că „nu va mai ține seama ca înainte de condiționalitățile Uniunii Europene”, ce înseamnă să nu mai ții cont de aceste angajamente pe care și le-a asumat guvernarea? Sau intenția e să strice de tot relația între Chișinău și Bruxelles?

Vladislav Gribincea: „Eu nu pot comenta declarațiile politicienilor, fiindcă trebuie să-i întrebați pe ei ce au avut în vedere. Ce este cert este că plecăm noi spre Uniunea Europeană, spre NATO, spre Federația Rusă, noi suntem interesați ca să avem o societate civilă și o populație sustenabilă, iar fără justiție, fără economie sănătoasă acest lucru nu poate avea loc. Atunci când într-o țară sunt prea mulți polițiști, libertate nu există, exact așa… ”

Europa Liberă: Atunci când sunt prea mulți juriști, nici legea nu mai e respectată?

Vladislav Gribincea: „Și când sunt prea multe legi restrictive, nici drepturi nu sunt.”

Europa Liberă: Și chiar să se meargă către autoritarism și să nu se mai țină cont de ce vor cetățenii, de ce le sugerează și partenerii din exterior guvernanților de la Chișinău?

Eu aș vrea să văd fapte. Faptele în R. Moldova vorbesc mult mai mult decât declarațiile politicienilor. Nu cred că R. Moldova poate plăti acest cec al izolării...

Vladislav Gribincea: „Eu sunt sceptic că lucrurile vor ajunge până acolo, dar trebuie să-i întrebați pe politicieni. Eu aș vrea să văd fapte. Faptele în Republica Moldova vorbesc mult mai mult decât declarațiile politicienilor. Nu cred că Republica Moldova poate plăti acest cec al izolării.”

Europa Liberă: Ca avocat, ca președinte al unei organizații de profil, totuși vă preocupă încotro justiția Republicii Moldova?

Vladislav Gribincea: „Vreau să văd un viitor luminos în această țară, fiindcă justiția foarte des arată exact așa cum arată societatea. În momentul în care societatea este chinuită și justiția arată la fel sau cel puțin se simte așa, dar altă soluție nu există. Peste un an, doi sau 15, noi oricum o să trebuiască să ne întoarcem la a avea judecători care iau decizii în baza legii, și nu a intereselor personale, la judecători care deprind să promoveze colegii lor cei mai buni și nu pe cei mai loiali față de cineva și la bunul-simț care trebuie să fie în capul mesei și nu altceva.”

Europa Liberă: Dar dacă politicul nu permite să nu aibă justiția în buzunarul lor, nu pot face nimic nici judecătorii?

Vladislav Gribincea: „Eu nu cred că judecătorilor le place ca ei să stea în buzunarul cuiva, fiindcă acest lucru nu este nici confortabil pentru ei și nici comod în perspectivă. E altceva că câteva persoane, probabil, din sistem preferă să aibă un control cvasitotal asupra sistemului, ceea ce nu este în favoarea sistemului însuși.”

Europa Liberă: Dar aceste câteva persoane din domeniu au girul politicienilor?

Vladislav Gribincea: „Ei formal nu au astfel de gir, o fac în interes personal și atunci întrebarea este: câte prețuri trebuie plătite pentru ca cineva să-și satisfacă orgoliile? Să se gândească la asta. Nu cred că viitorul unei țări trebuie să depinde de dorința unei singure persoane.”

Europa Liberă: Credeți că cetățeanul acum se va gândi cu frică dacă trebuie să mai participe la vot sau nu, pentru că ar putea justiția să nu-i confirme prezența lui la urne?

Vladislav Gribincea: „Depinde, dar de regulă în timp de război oamenii mai degrabă se tem de sabie decât de Dumnezeu.”

Europa Liberă: Dar dacă ar fi o solidaritate în tagma judecătorilor, la ce ar trebui să se reducă această solidaritate a lor?

Vladislav Gribincea: „Puterea autocraților sau a dictatorilor rezidă întotdeauna în frica celor care se supun și cu cât suntem mai fricoși, cu atât dictatorii sunt mai puternici. Să nu fim fricoși, să fim curajoși! În momentul în care nu suntem de acord cu ceva, s-o spunem. Poate pierdem mai mult astăzi, dar în perspectivă lungă câștigăm. Soluția pentru orișicare există întotdeauna și există și o alternativă.”

Europa Liberă: Care este?

Vladislav Gribincea: „Dacă nu sunteți de acord cu asta, vă puteți da demisia de onoare. S-a întâmplat în multe țări și asta va arăta de facto cine și ce costă. Și mă refer aici nu la judecătorii de rând, mă refer aici la conducerea justiției. Atunci când zeci de mii de oameni au protestat în centrul Chișinăului împotriva unei decizii date de președintele Curții Supreme de Justiție, pentru a salva imaginea justiției, eu cred că acest președinte putea să-și dea demisia. Asta ar fi fost onorabil și pentru el, și pentru sistem.”

XS
SM
MD
LG