Linkuri accesibilitate

Votantul PSD și revoluția fiscală


Protest la Bucureşti, 5 noiembrie
Protest la Bucureşti, 5 noiembrie

Noul Cod Fiscal din România transferă contribuțiile sociale dinspre angajator spre angajat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Nu există, deocamdată, nicio prevedere legală care să-i oblige pe patroni să-și asume impozitele și taxele angajaților, care de anul viitor vor ieși de sub responsabilitatea angajatorilor și vor intra în obligația angajaților. Astfel patronii vor avea de plătit 2,25 %, iar angajații restul de 35%. Noul Cod Fiscal adoptat de guvernul român prin Ordonanță de Urgență transferă contribuțiile sociale dinspre angajator spre angajat.

Simulările făcute până acum de diferiți experți și de companiile financiare sau de audit arată că valorarea salariului brut ar trebui să crească între 16 și 20 de procente pentru ca suma pe care o primesc oamenii să fie păstrată la nivelul actual. Toate calculele sunt făcute pentru un salariu mediu brut de aproape 700 de euro (3131 lei), pentru care taxele mutate recent de la patron la angajat înseamnă aproape 250 de euro.

Creșterea salariului minim brut pe economie cu 100 de euro (de la 1450 (320 euro) la 1900 (420 euro) le va aduce aduce angajaților români în buzunare mai puțin de 30 de euro. Totuși mărirea, chiar dacă este mică va fi apreciată. În fond, în România salariul minim brut era în 2012 doar 150 de euro, față de 250 (1159 de lei) cât va fi de anul viitor, după aplicarea noului Cod Fiscal.

De asemenea, de la mijlocul lui 2018 pensiile își vor continua creșterile. Anul acesta s-au mărit deja cu peste 20%.

Deci, chiar dacă majoritatea salariilor sunt nemulțumiți de revoluția fiscală operată de social-democrații români, electoratul fidel al acestui partid nu are motive de enervare.

Votanții PSD provin în proporție de aproape 60% din mediul rural, peste 40 la sută dintre ei au peste 60 de ani și aproape 85% au studii medii și primare.

Din acest profil se înțelege că majoritatea covârșitoare a susținătorilor social-democraților fie beneficiază de majorările succesive de pensii, fie de salariul minim, care, spre deosebire de celelalte categorii, nu va scădea.

De altfel, intenția de vot pentru PSD rămâne de aproape 40 de procente, potrivit unui recent sondaj de opinie dat publicității de IMAS, chiar dacă liderul acestei formațiuni, Liviu Dragnea a scăzut la doar 15%, probabil mai degrabă scandalurilor în care a fost implicat, decât acestor reforme fiscale, care în general nu-l defavorizează pe votantul PSD.

XS
SM
MD
LG