Linkuri accesibilitate

Votul online împins într-un viitor incert


Sistemul de vot prin internet este o opțiune sigură și eficientă, însă este prematur să se prognozeze când va fi implementat oficial în R, Moldova, a spus secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii la postul public de televiziune, citat de IPN.

Berlinschii a adăugat că nu se știe dacă se va vota deja online la următorul scrutin.

„Pentru ca un alegător să-și exprime votul prin internet, el urmează să fie identificat electronic. Adică, trebuie să dețină sau un buletin de identitate electronic sau semnătura digitală, pusă la dispoziție de autoritățile statului. Ulterior, este necesară dezvoltarea soft-ului, ca alegătorii să aibă acces la el. Este prematur acum să spunem când va fi implementat votul prin internet” a explicat secretarul CEC.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat pe 27 iunie conceptul sistemului de vot prin internet e-Votare.

Într-un comunicat CEC se preciza că vor putea vota online toți cetățenii Republicii Moldova care dețin semnătură electronică, inclusiv cei care se află peste hotare sau nu pot ajunge, dintr-un motiv sau altul, la o secție de votare.

„În cazul în care guvernul și parlamentul vor susține inițiativa CEC, sistemul ar putea fi testat la alegerile locale din toamna anului 2023. Nu putem pune în aplicare un sistem de votare fără ca să ne asigurăm că este sigur, secret și accesibil pentru cetățeni”, a precizat pentru Europa Liberă vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG