Linkuri accesibilitate

Washington: comisia juridică din Camera reprezentanților deplînge refuzul președintelui Trump de a participa la audierile de impeachment


Congresul Statelor Unite

Președintele Comisiei juridice din Camera Reprezentanților a deplâns drept „nefericită” decizia președintelui american Donald Trump de a nu participa la audierile legate de procesul de suspendare din funcție („impeachment”). Casa Albă a informat Comisia juridică pe 1 decembrie că președintele și echipa sa de avocați nu vor participa pentru că „nu se respectă nici cele mai elementare proceduri iar audierile sunt lipsite total de onestitate”.

Comisia începe audierile pe 4 decembrie și va decide dacă președintele Donald Trump a comis ilegalități care se încadrează în categoria celor ce duc la suspendarea din funcție. Mai există o invitație trimisă președinteului Trump și avocaților săi de a participa la auedieri, la această invitație Casa Albă va răspunde până pe 6 decembrie.

În mare, Donald Trump este acuzat că l-ar fi presat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să anunțe deschiderea unei anchete oficiale legătă de activitatea fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului acestuia, Hunter, în Ucraina în schimbul unul vizite la Casa Albă. Biden este cotat drept democratul cu cele mai multe șanse de a deveni contracandidatul lui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Pentru moment, nu există nici un indiciu că fostul vicepreședinte sau fiul său ar fi comis vreo ilegalitate.

„Trocul” ar fi fost propus în cursul unei convorbiri telefonice din 25 iulie 2019. Tot atunci, administrația Trump blocase un important ajutor militar pentru Ucraina, aprobat deja de Congres. Între timp ajutorul a fost eliberat.

Trump susține că discuția telefonică a fost „perfectă” iar suporterii săi republicani afirmă că președintele nu a comis nici o ilegalitate care ar putea justifica suspendarea din funcție.

Trei comisii din Camera reprezentanților au organizat audieri legate de suspendarea președintelui și ele vor decide dacă să recomenade organizare unui vot de „impeachment” în plenul Camerei. Dacă se ajuge acolo și Camera aprobă, procesul de „impeachment” se mută în Senat, unde republicanii președintelui Trump au majoritatea iar pentru suspendare este nevoie de votul a două treimi din senatori.

XS
SM
MD
LG