Linkuri accesibilitate

Xi Jinping semnează un decret privind utilizarea „non-militară” a armatei


Portretul președintelui Chinei, Xi Jinping, la intrarea în Orașul Interzis de la Beijing
Portretul președintelui Chinei, Xi Jinping, la intrarea în Orașul Interzis de la Beijing

Liderul chinez Xi Jinping a semnat un decret privind utilizarea „non-militară” a forțelor armate. Decizia a trezit temeri că Beijingul ar putea pregăti o invazie în Taiwan sub pretextul unei „operațiuni speciale” care nu este clasificată drept război, relatează Radio Free Asia. Decretul intră în vigoare pe 15 iunie.

Potrivit agenției de presă Xinhua, printre obiectivele declarate ale documentului semnat de Xi se numără „menținerea suveranității naționale, a stabilității regionale și reglementarea organizării și desfășurării operațiunilor militare pașnice”.

Radio Free Asia notează că știrea a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs video la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, a lansat un apel la o soluție diplomatică pentru amenințarea unei acțiuni militare în strâmtoarea Taiwan.

Taiwanul nu a fost niciodată condus de Partidul Comunist Chinez și nu a făcut parte din Republica Populară Chineză, dar Beijingul insistă că insula face parte din teritoriul său. Țări occidentale și Japonia consideră că China ar putea folosi scenariul invaziei rusești din Ucraina pentru a-și rezolva disputele cu Taiwanul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG