Linkuri accesibilitate

Zece ani de la ridicarea memorialului din Berlin dedicat romilor victime ale Holocaustului


Preşedintele german Frank Walter Steinmeier (al șaselea din stânga) a depus flori la Memorialul Sinti și Roma din Berlin, 24 octombrie 2022
Preşedintele german Frank Walter Steinmeier (al șaselea din stânga) a depus flori la Memorialul Sinti și Roma din Berlin, 24 octombrie 2022

La Berlin s-a aniversat ridicarea memorialului construit în urmă cu 10 ani în amintirea victimelor Holocaustului din rîndurile romilor şi populaţiei sinti.

Cu acest prilej, preşedintele federal Frank Walter Steinmeier a rostit o cuvântare în care a criticat persistenţa vechilor prejudecăţi anti-rome din societatea germană şi din Europa. El a spus că toate formele de discriminare trebuie să dispară. Peste tot în Europa, forţele radicale de dreapta contribuie la renaşterea unor resentimente îndreptate contra romilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

În Germania, a spus şeful statului, romii sunt discriminați şi acum în spațiul public, în școli, pe piața muncii, de către poliție și de autoritățile publice.

De teama umilințelor sau ostilităților mulţi romi îşi ascund şi astăzi originea etnică şi evită să-şi folosească limba sau să-şi afişeze cultura.

În Germania, a arătat în continuare Steinmeier, membrii acestei minorități devin deseori victime ale urii rasiale și ale violenței brutale. În acest context, preşedintele a amintit de atacul terorist de dreapta, de la Hanau din 2020, în cursul căruia a fost ucis şi Viorel Păun, un rom din România.

Portretul lui Viorel Paun
Portretul lui Viorel Paun

Evocând perioda Holocaustului, Steinmeier a declarat: „Cineva trebuie să spună ce au facut atunci naziştii cu populaţia sinti. Mulţi nu ştiu asta nici în ziua de astăzi. Aceşti oameni de-ai noştri nu trebuie uitaţi. Nu putem admite proliferarea urii contra unor minorităţi. Germania are o responsabilitate istorică specială şi obligaţia de a se opune oricăror forme de discriminare.”

Steinmeier le-a cerut iertare romilor europeni pentru nedreptăţile suferite. A amintit de faptul că au fost excluşi din şcoli, şi-au pierdut locurile de muncă şi au fost declaraţi apatrizi. Nu aveau voie să se căsătorească cu arieni, consideraţi o rasă superioară. În lagărele de concentrare, unii au devenit victime ale unor experimente medicale inumane. Steinmeier a amintit şi de soarta postbelică a acestei populaţii. Abia la câteva decenii după război s-a recunoscut că romii şi sinti au fost victime ale unui genocid. Mulţi au murit înainte de a primi compensațiile pentru cele îndurate în timpul regimului nazist.

Memorialul a fost ridicat în apropierea Reichstagului din Berlin, în parcul Tiergarten. El se află în vecinătatea memorialului Holocaustului dedicat evreilor europeni care au devenit victime ale persecuţiilor rasiale. La câţiva paşi de aceste memoriale se află şi cel destinat victimelor din rândurile persoanelor homosexuale.

În mijlocul memorialului romilor şi populaţiei sinti se află un bazin în care se pune zilnic o floare. Drumul din jurul bazinului este pietruit. Multe pietre sunt inscripţionate cu numele lagărelor de concentrare, înfiinţate de către nazişti. Pe nouă plăci mari este sintetizată istoria romilor şi a populaţiei sinti. Potrivit istoricilor, între 1933 şi 1945 au fost ucişi 500.000 de romi europeni. Astăzi trăiesc în Germania între 70 şi 150.000 de romi şi sinti.

Previous Next

XS
SM
MD
LG