Linkuri accesibilitate

Zeci de țări își reafirmă opoziția față de participarea sportivilor ruși și belaruși ca neutri


Recomandările CIO din martie au fost criticate de Ucraina, care a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice dacă sportivilor ruși și belaruși li se va permite să concureze.
Recomandările CIO din martie au fost criticate de Ucraina, care a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice dacă sportivilor ruși și belaruși li se va permite să concureze.

Miniștrii sportului din zeci de țări din Europa, America de Nord și Asia au publicat o declarație la 4 mai în care afirmă că se opun participării sportivilor din Rusia și Belarus ca neutri la competițiile sportive internaționale.

Acești oficiali au convenit asupra declarației după ce au analizat recomandările Comitetului Olimpic Internațional (CIO) din 28 martie care sugerau ca sportivii ruși și belaruși să participe individual la competițiile internaționale, fără a afișa simboluri naționale.

„Susținem că Rusiei, care a încălcat de două ori armistițiul olimpic, nu trebuie să i se permită să folosească sportul pentru a-și legitima invazia barbară și neprovocată a Ucrainei, și nici Belarus nu ar trebui să poată folosi sportul pentru a-și legitima complicitatea în războiul de agresiune al Rusiei”, au afirmat miniștrii sportului sau echivalenții lor din cele 36 de țări într-o declarație.

Recomandările CIO din martie au fost condamnate de Ucraina, care a evocat posibilitatea de a boicota Jocurile Olimpice dacă sportivilor ruși și belaruși li se va permite să concureze.

Ministerul ucrainean al Tineretului și Sportului a declarat, la o zi după anunțarea recomandărilor, că Ucraina „a susținut în mod constant și va continua să insiste” că, având în vedere agresiunea Rusiei în Ucraina și asistența pe care Belarus a oferit-o în efortul de război, sportivii ruși și belaruși nu ar trebui să fie prezenți pe arenele sportive internaționale.

Conducerea CIO a spus că recomandările, care nu se referă la participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, vor fi monitorizate. Recomandările interzic echipele din cele două țări, sportivii care susțin activ războiul și sportivii care sunt „sub contract cu armata rusă sau belarusă”.

În declarația celor 36 de miniștri ai sportului se spune că unele din preocupările pe care le-au exprimat au fost abordate de CIO, dar rămân probleme substanțiale, inclusiv potențialele legături militare ale sportivilor sau finanțarea lor de către stat.

În declarație se precizează că țările urmăresc îndeaproape și punerea în aplicare a recomandărilor CIO și că „dacă aceste probleme nu sunt abordate, ne așteptăm ca CIO să își reconsidere recomandările”.

Țările au declarat că poziția lor „nu este una de discriminare împotriva persoanelor pe baza pașaportului lor” și au reafirmat că respectă drepturile tuturor sportivilor de a fi tratați fără discriminare, în conformitate cu Carta Olimpică.

Țările ai căror reprezentanți sportivi au semnat declarația sunt: Albania, Australia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite.

XS
SM
MD
LG