Linkuri accesibilitate

Zelenski către summitul UE: „Nu-i dați o victorie lui Putin!”


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în februarie 2023, la un summit UE-Ucraina, la Kiev.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în februarie 2023, la un summit UE-Ucraina, la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni să hotărască la summitul lor din 14-15 decembrie deschiderea negocierilor de aderare cu țara sa, fiindcă altfel i-ar oferi o victorie politică președintelui rus Vladimir Putin.

„E foarte important ca Europa să nu cadă pradă indeciziei”, a spus Zelenski în timp ce liderii UE se străduiau să prevină un veto din partea Ungariei, singura țară care s-a opus public deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina.

„Putin va folosi asta împotriva voastră, personal, și împotriva Europei”, a avertizat Zelenski, spunând că absența unei decizii în privința extinderii ar fi și o „trădare” a oamenilor care-și spun speranțe în UE.

Moldova, care așteaptă și ea o decizie împreună cu Ucraina, a semnalat în ajun că dacă negocierile nu încep imediat, ci un pic mai târziu, nu va fi o catastrofă, iar țara oricum va continua cu reformele.

Eforturi de convingere

Orban se întâlnea joi după prânz cu „greii” din UE: cancelarul german Olaf Scholz și președintele Franței, Emmanuel Macron, ca și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cea mai recentă declarație a ungurului pe tema extinderii a fost că țara lui nu dorește începerea negocierilor de aderare acum și că „trebuie să revenim (asupra chestiunii) mai tîrziu”, când condițiile puse de Comisia Europeană vor fi îndeplinite.

La 8 noiembrie, CE a recomandat începerea negocierilor, recunoscând însă că țările candidate mai trebuie să îndeplinească unele condiții.

Viktor Orban și Emmanuel Macron (gesticulând) în marginea summitului UE de la Bruxelles (Foto: Miguel MEDINA / AFP)
Viktor Orban și Emmanuel Macron (gesticulând) în marginea summitului UE de la Bruxelles (Foto: Miguel MEDINA / AFP)

Semnal puternic plus o amânare?

Într-un draft de declarație finală a summitului văzut joi de Europa Liberă se spune: „Consiliul European decide începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova”, dar imediat se adaugă că începerea propriu-zisă a discuțiilor se va face când vor fi îndeplinite recomandările ale Comisiei Europene către candidați.

Nu este limpede cum va arăta varianta finală a documentului.

Unul din scenariile care circulă în culisele summitului și în presă este că UE va da o declarație „puternică” de sprijin pentru începerea negocierilor de aderare, dar va lăsa pentru mai târziu, eventual după o nouă evaluarea a pregătirii candidaților, demararea efectivă a acestor negocieri.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG