Linkuri accesibilitate

Zelenski în SUA, cu cereri de arme și un „plan al victoriei” în războiul cu Rusia


Președintele ucrainean în vizită la fabrica de obuze Scranton Army Ammunition Plant, din Pennsylvania, SUA, 22 septembrie 2024.
Președintele ucrainean în vizită la fabrica de obuze Scranton Army Ammunition Plant, din Pennsylvania, SUA, 22 septembrie 2024.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în Statele Unite pentru o importantă vizită, în cadrul căreia intenționează să prezinte ceea ce el numește „planul victoriei", adică strategia Kievului pentru a pune capăt celor doi ani și jumătate de război cu Rusia.

„Planul victoriei”, despre care deocamdată nu se știu aproape deloc detalii, va fi discutat cu președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, ultimii doi candidați la președinție, într-un efort de a obține sprijinul politic și militar necesar pentru Ucraina.

Vizita vine într-un moment marcat de lupte intense, forțele ruse avansând în estul Ucrainei, în timp ce ucrainenii continuă să controleze părți din regiunea Kursk, din Rusia. În ultimele săptămâni, Zelenski a făcut presiuni asupra aliaților occidentali pentru a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, însă acest lucru este încă privit cu rezerve, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului. Zelenski își va începe întâlnirile la Washington, unde va încerca să-l convingă pe președintele Biden să-și schimbe poziția cu privire la utilizarea acestor arme.

Prima oprire a președintelui ucrainian în Statele Unite a fost duminică, la o fabrică de obuze de artilerie din Pennsylvania, unde și-a exprimat recunoștința față de angajații care au intensificat producția. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Zelenski a afirmat: „În astfel de locuri simți cu adevărat că lumea democratică poate triumfa.”

Mai întâi va afla Biden

Planul de victorie al Ucrainei, pe care Zelenski îl va prezenta liderilor americani, include - pe lângă susținerea militară suplimentară - și o viziune pe termen lung pentru integrarea Ucrainei în arhitectura globală de securitate. El a subliniat că acest plan va preveni o posibilă revenire a războiului și că are în vedere „pași rapizi și concreți” din partea partenerilor strategici ai Ucrainei.

Zelenski a precizat că președintele Biden va fi primul lider străin care va primi planul „în întregime” și că acesta va fi ulterior prezentat și altor lideri din lume.

Înainte de întâlnirile de la Casa Albă și Congres, Zelenski se va adresa Adunării Generale a ONU de la New York, unde va încerca să mobilizeze și alte țări pentru a sprijini cauza Ucrainei. Moscova a respins deja invitația de a participa la un posibil al doilea summit internațional pentru pace, pe care Ucraina intenționează să îl organizeze în noiembrie, cerând ca Ucraina să cedeze patru regiuni ocupate pentru a începe negocierile de pace.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG