Linkuri accesibilitate

Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis europenilor că ar trebui să se pregătească pentru o iarnă dificilă, deoarece invazia Moscovei în țara sa duce la reduceri majore ale livrărilor de petrol și gaze din Rusia.

„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Zelenski în discursul său video din noaptea de 3 septembrie. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el.

Comentariile vin în contextul în care Rusia continuă să blocheze livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică până în Germania, invocând probleme tehnice.

Oficialii germani și Siemens Energy, care asigură service-ul turbinelor de pe Nord Stream 1, contestă afirmațiile Moscovei, spunând că gazoductul este în stare operațională.

Separat, Zelenski a declarat pe 4 septembrie că a cerut Uniunii Europene să accelereze alocarea următoarei tranșe de ajutor pentru Ucraina și a îndemnat blocul să aplice sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei în timpul unei conversații telefonice cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

XS
SM
MD
LG