Linkuri accesibilitate

Zi de doliu în Rusia, după atacul terorist de la Crocus City Hall


Oamenii depun flori la un memorial improvizat lângă Crocus City Hall, la periferia Moscovei, în seara zilei de 23 martie.
Oamenii depun flori la un memorial improvizat lângă Crocus City Hall, la periferia Moscovei, în seara zilei de 23 martie.

În memoria victimelor atacului terorist de vineri seară, soldat cu 133 de morți, Rusia a declarat ziua de 24 martie drept zi de doliu național.

Drapelele au fost coborâte în bernă, în timp ce rușii au continuat să depună flori la monumentele comemorative improvizate. Pe 24 martie, autoritățile au declarat că 154 de persoane au fost rănite în urma atacului, iar din cei uciși cel puțin trei erau copii.

Atacul a fost cel mai grav din Rusia după cel din anul 2004, când bărbați înarmați au luat peste 1.000 de ostatici de la școala din Beslan, iar în cele din urmă 333 de oameni au murit, aproape jumătate dintre aceștia fiind copii.

Gruparea militantă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul, în care patru bărbați înarmați camuflați au pătruns în sala de spectacole și au deschis focul asupra oamenilor care așteptau să înceapă concertul.

Rusia a anunțat că au fost arestate 11 persoane, inclusiv patru suspecți înarmați. Ministerul de Interne a declarat că cei patru bărbați înarmați acuzați sunt cetățeni străini.

Statul Islamic își revendică atacul de la Crocus City Hall, la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Agenția de știri Amak, legată de SI, a publicat la 23 martie o fotografie a celor patru bărbați despre care a spus că au comis atacul. Jurnaliștii de investigație ruși au declarat că îmbrăcămintea bărbaților se potrivește cu cea purtată de bărbații reținuți și interogați în videoclipurile publicate de forțele de ordine ruse.

De asemenea, pe 23 martie, Amak a publicat o înregistrare video despre care se pretinde că ar fi fost realizată de unul dintre militanți în timpul atacului. Imaginile arătau oameni împușcați în timp ce militanții strigau sloganuri islamice.

Decesele au fost provocate de răni prin împușcare sau asfixiere, a declarat Comitetul rus de anchetă pe 23 martie. Atacatorii au folosit o substanță inflamabilă nespecificată pentru a da foc localului, au declarat oficialii.

Într-un discurs ținut la mijlocul după-amiezii de 23 martie, președintele rus Vladimir Putin a denunțat violențele ca fiind un „atac terorist sângeros și barbar”, dar nu a menționat revendicarea de către SI. În schimb, el a susținut implicarea Ucrainei, o acuzație pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali au negat-o vehement.

Te-ar putea interesa și: Kievul respinge orice implicare în atacul de la Moscova, în timp ce Rusia continuă atacurile cu rachetă în Ucraina

Pe 7 martie, Ambasada SUA la Moscova a avertizat Rusia că „extremiștii” aveau planuri iminente pentru un atac în capitala rusă.

În aceeași zi cu anunțul ambasadei SUA, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a afirmat că a oprit un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de către filiala din Afganistan a Statului Islamic, cunoscută sub numele de Statul Islamic-Khorasan (IS-K).

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat din nou pe 23 martie că Washingtonul a avertizat Rusia la începutul lunii martie.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat pe 24 martie că nicio informație specifică nu a fost împărtășită cu Moscova.

„Nu a fost transmis nimic”, a declarat Antonov pentru agenția de presă de stat rusă TASS. "Nicio informație concretă, nimic nu ne-a fost transferat".

Proprietarul Crocus City Hall, a emis o declarație pe 24 martie în care a spus că sala va fi restaurată și redeschisă.

XS
SM
MD
LG