La Moscova, președintele Vladimir Putin va participa la inaugurarea unui memorial în amintirea victimelor represiunii din perioada sovietică. Monumentul sau „Zidul Suferinței” (o referință la „Zidul Plângerii” de la Ierusalim) este inaugurat de Ziua în memoria victimelor represiunii politice sovietice, marcată din 1991.
Duminică, sute de oameni au participat la un miting memorial în apropiere de fostul sediul al KGB-ului. Toată ziua, participanții cu citit numele, datele de naștere, profesia a circa 30 de mii de moscoviți, victimele ale terorii staliniste și o infimă parte din cele peste un milion de victime din anii 1937-38.
Printre participanți s-au numărat Tatiana Moskalkova, Avocata Poporului, Grigori Iavlinski, liderul partidului liberal de opoziție „Yabloko” și Xenia Sobceak, prezentatoare de televiziune și candidată la președinția Rusiei.
Din 2006, ceremonia este organizată de cunoscuta organizație pentru drepturile omului „Memorial” – care a planificat un eveniment similar la Sankt Petersburg.
În ultimele luni, președintele Vladimir Putin a făcut o serie de declarații controversate legate de trecutul sovietic și rolul lui Stalin, ceea ce face și mai curioasă prezenta sa luni, la dezvelirea monumentului de la Moscova.
Pe 15 iunie, Putin declara că „demonizarea lui Stalin” este folosită numai pentru a „lovi Uniunea Sovietică și Rusia”. Putin nu a explicat atunci ce înțelege prin „demonizare”, ținând cont de faptul că regimul stalinist este responsabil pentru moartea a 15 până la 30 de milioane de persoane, în fața plutonului de execuție, în închisori sau lagăre de muncă forțată.
Au fost timpuri când Putin s-a referit la Stalin drept un „administrator eficient”, iar reputația fostului lider sovietic a crescut constant din 2000, anul când Putin a venit la putere.
Institutul independent de sondare a opiniei „Levada”a publicat în aprilie un raport care arăta că 25% din ruși cred că represiunea stalinistă a fost „justificată”. Peste 10% au declarat că nu știu nimic despre crimele comise de regimul stalinist.