Procuroara Adriana Bețișor a fost numită șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, după demisia lui Viorel Morari de la conducerea instituției, a confirmat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, citată de portalul Agora. Bețișor care este șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție va exercita interimatul până la alegerea prin concurs a unui nou procuror-șef.
Ea a devenit cunoscută datorită procesului de corupție al lui Vlad Filat, în care a reprezentat acuzarea, obținând condamnarea fostului premier la nouă ani de închisoare.
Înainte de a-şi depune demisia, Viorel Morari a fost subiectul unei scrisori anonime, ajunsă, aparent orchestrat, vinerea trecută în poştele mai multor instituţii media şi reprezentanţe diplomatice de la Chişinău. În mesajul anonim, procurorul era acuzat, fără vreo dovadă, de legături cu o reţea de afacerişti şi chiar interlopi moldoveni şi străini, care ar fi pus la cale preluarea ostilă a unei afaceri de succes moldovene.
Unele media au publicat încă de vineri, 26 aprilie, mesajul anonim, iar astăzi, joi, 2 mai, s-a aflat că Morari şi-a depus, tot săptămâna trecută, demisia.
Atât Morari, cât şi procuratura anticorupţie au răspuns (primul într-o scrisoare pe numele procurorului general ajunsă în presă, iar procuratura - într-un comunicat), că ar fi victimele uneltirilor unor persoane pe care le anchetează. Procurorul Morari nu a făcut alte declarații, nici nu a putu fi contactat de presă.
O reacţie a procurorului general la decizia lui Viorel Morari de a demisiona nu există deocamdată, la fel nici vreun comentariu, la nivel politic. Marea majoriitate a observatorilor înclină să creadă că ar fi vorba despre „lupte intestinale” în procuratură. Ceea ce Ion Guzun, jurist al Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, a ţinut să accentueze este ideea că, fiind vorba despre o funcţie extrem de importantă, demisia lui Morari ridică mari semne de întrebare pentru o serie de actori, inclusiv care investesc resurse serioase în reforma justiţiei moldovene:
„Cred că pentru public, dar şi pentru donatori și alte persoane interesate, procuratura generală ne datorează nişte răspunsuri, ca să fim siguri că nu cumva această demisie să fie legată de vreo reglare de conturi între procuratură şi business, sau din interiorul procuraturii… Plecarea din funcţie a procurorului şef în PA este prea importantă ca publicul să aibă mai multe versiuni şi nici una corectă.”
În general, cazul pare destul de încurcat şi pentru că, în paralel, o altă subdiviziune importantă a procuraturii, cea pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale (pe scurt PCCOCS) - ar fi reţinut, sub acuzaţia de şantaj, un important om de afaceri moldovean, numele căruia era pomenit în scrisoarea anonimă împotriva lui Morari.
Este vorba despre milionarul Andrei Tranga, proprietar al celui mai important lanţ de restaurante moldovene „La Plăcinte”. Reținerea lui Tranga, împreună cu alte patru persoane, a fost confirmată vineri, 26 aprilie, pentru cotidianul „Adevărul” de şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroaga.
Mold-street.md a scris că, odată cu Tranga, ar fi fost reţinut şi un cunoscut avocat, care ar fi avut asupra sa 30. 000 de euro, bani destinaţi unui şef de la procuratură. Nici numele avocatului, nici cel al pretinsului destinatar al banilor nu au fost dezvăluite.