Partidele de la guvernare – PAS, PPDA și Socialiștii au cerut Curții Constituționale să le spună cum s-ar ține alegerile anticipate – în sistem uninominal sau mixt – dacă vor deveni necesare. Ce semnificație are această întrebare, de la niște partide care spun în general că vor ca actuala guvernare să fie durabilă?
„Demersul adresat Curţii Constituţionale nu înseamnă că semnatarii sesizării și partidele din care aceștia fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate”, a precizat din start pentru a evita o eventuală avalanșă de speculații unul dintre autorii sesizării, deputatul PAS Sergiu Litvinenco.
Demersul este necesar pentru asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ aferent acestuia, a mai precizat deputatul. După părerea sa, în eventualitatea unor alegeri anticipate urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional.
Litvinenco afirmă că precedenta componență a Curţii Constituţionale a comis „un abuz de drept” atunci când a statuat, înainte ca Parlamentul să voteze revenirea la sistemul proporțional, că un eventual scrutin anticipat ar urma să aibă loc după vechile reguli, adică în baza mixtului.
Autorii demersului nu au cerut Înaltei Curţi să-şi revizuiască precedenta decizie, pentru că procesul de revizuire îl pot iniţia doar magistraţii Curţii. Dar cum nu au făcut-o până acum, deputații majorității cer judecătorilor constituționali să se pronunțe asupra problemei, mai cu seamă că între timp a şi fost votată revenirea la sistemul proporțional de vot.
Pavel Postică, director de programe la Asociaţia Promo-LEX, consideră că oricare ar fi soluţia Curţiii Constituţionale, trebuie să se ţină cont de recomandarea Comisiei de la Veneţia, aceea că sistemul electoral poate fi modificat cu cel puțin un an înainte de alegeri.
Sistemul electoral poate fi modificat cu cel puțin un an înainte de alegeri ...
Adică, un eventual scrutin anticipat în baza sistemului proporțional ar putea avea loc însă doar dacă acesta va fi declanșat în luna august a anului viitor, atunci când se împlinește un an de la decizia Parlamentului de anulare a sistemul mixt şi revenirea la cel proporțional.
Chiar dacă autorii sesizări au negat că componentele guvernării pregătesc terenul unor anticipate, mulți analişti au tălmăcit demersul drept dovadă că scrutinul are să fie declanșat cât de curând. Atât blocul ACUM, cât şi socialiştii ar vrea să se asigure însă că rezultatele vor fi altele decât în parlamentarele precedente, sugerează politologul Dionis Cenuşă.
Analistul politic Ion Tăbîrţă, de la Institutul Viitorul, nu crede că miza ar fi declanșarea unui scrutin anticipat:
„Mai degrabă această sesizare care, apropo, este una comună a deputaţilor PSRM şi a celor din blocul ACUM vrea să pună capăt asupra unei incertitudini care planează în societate. Pentru că există declaraţia precedentă a Curţii Constituţionale în condiţiile sistemului mixt, acum datele problemei s-au schimbat şi anume în această linie vine această sesizare pentru a pune capăt unei incertitudini şi a avea anumită claritate dacă mergem într-un eventual scrutin anticipat care este foarte probabil reieșind din actuala configurație politică din R. Moldova.”
Ion Tăbîrţă consideră că în acest moment niciuna din componentele coaliției de guvernare nu-şi doreşte alegeri anticipate. Analistul reaminteşte totodată că atât PSRM, cât şi blocul ACUM au avut de pătimit din cauza sistemului mixt pierzând câteva mandate.
Activistul civic Valeriu Paşa de la Comunitatea WatchDog crede şi el că acest demers adresat Curţii Constituţionale nu sporește riscul anticipatelor. Este mai curând o primă testare a noii componenţe a Curţii criticată anterior pe motiv că ar fi fost asamblată pe criterii politice.