La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă: cu Valentina Ursu şi invitaţii săi.
Dacă este privită ca o oportunitate, migraţia poate contribui esenţial la dezvoltarea ţării – aceasta e concluzia la care au ajuns mai mulţi moldoveni care, de ani buni, muncesc în străinătate. Diaspora moldovenească peste hotare reprezintă o capacitate financiară uriaşă pentru dezvoltarea statului. Dar, chiar şi dacă guvernul de la Chişinău îşi propune un obiectiv foarte clar, să transforme acea energie pozitivă a migranţilor, care se află momentan peste hotare, în programe concrete de dezvoltare economică aici, acasă, persoanele aflate la muncă peste hotare nu se grăbesc să revină. De ce? Căutăm răspuns la acest sfârşit de săptămână.
Astăzi ne-am propus să vorbim cu cei pentru care revenirea în ţară demult nu mai este o necesitate. Lilia Bicec este o moldoveancă care a plecat în Italia, a muncit la negru, dar a avut puterea să depăşească această condiţie şi recent şi-a descris experienţa trăită în paginile unei cărţi, „Testamentul necitit al Liliei Bicec”. Am pornit discuţia cu ea de la întrebarea dacă a rămâne acasă este dovadă de patriotism, iar a pleca este un act de trădare.
Europa Liberă: Până la urmă, acest exod al moldovenilor, statisticile zic că ar fi până la 500 de mii de moldoveni plecaţi la muncă în străinătate, neoficial se zice că această cifră ar putea să ajungă şi la un milion. Această migraţie are şi avantaje, şi dezavantaje?
Lilia Bicec: „În toate timpurile, migraţia a avut atât latura pozitivă, cât şi latura negativă. Avantajele sunt cele care apar la starea bunurilor materiale, dar este un avantaj precar, pentru că dezavantajele sunt mult mai mari. Dar sunt mai mari anume în momentul migraţiei femeilor din Europa de Est, pentru că s-a produs acest bumerang al emigraţiei. De ce zic eu bumerang? Pentru că ştiţi, efectul bumerangului, care loveşte acolo de unde se porneşte, şi anume a lovit în copii, în bătrânii care au rămas acasă. Dar nu numai în ei, şi în valorile care sunt nu că foarte greu de recuperat, dar va fi, probabil, uneori, imposibil de recuperat, de cusut acel vid care a apărut între copii şi mame. Mă refer anume la migraţia femeilor din Europa de Est şi dezavantajele, probabil, sunt mai mari decât avantajele.”
Europa Liberă: Voi sunteţi convinşi că aţi putut să depăşiţi sărăcia de care aţi vrut să scăpaţi?
Europa Liberă: Foarte puţin revin acasă. Chiar şi dacă există acest îndemn din partea guvernanţilor, care încearcă să-i convingă că ar putea să le asigure şi micile afaceri, dacă s-ar iniţia şi multe alte oportunităţi, nu ademeneşte totuşi acest segment mare al populaţiei care îşi găseşte bucata de pâine în străinătate. În ce condiţii ar putea o bună parte dintre cei plecaţi peste hotare să revină în Moldova?
Lilia Bicec: „Este greu de făcut o prognoză a reîntoarcerii acasă, pentru că cei plecaţi, mai mult sau mai puţin, au un serviciu, nu zic de viitor, dar au un prezent sigur, ştiu că au un salariu şi îşi pot permite o viaţă decentă. În momentul când te reîntorci în ţară, înseamnă să începi din nou totul de la început. Ai rupt o dată, ai plecat peste hotare, acuma te-ai aclimatizat aici, să zicem, în Italia, copilul e la grădiniţă sau la şcoală, iar, din nou, trebuie să rupi totul şi să începi de la început.”
Europa Liberă: Bine, şi dacă nu v-a speriat atunci realitatea, de ce să vă sperie acuma? Nu v-a speriat atunci când trebuia să mergeţi să găsiţi locul de muncă peste hotare, de ce vă este frică să reveniţi acasă?
Europa Liberă: Lilia Bicec a scris despre destinul zbuciumat al moldoveanului care face de ani buni naveta între Chişinău şi o altă capitală din Uniunea Europeană, ai încercat să descrii destinul acestor oameni. De ce ai ajuns la concluzia că trebuie despre aceasta să scrii?
Lilia Bicec: „Am simţit datoria mea de mamă, datoria mea de cetăţean şi datoria mea de fostă ziaristă, ca să descriu lucrurile aşa cum le văd, ca un reportaj, ca să rămână un testament, un document al exodului. Şi specificul migraţiei, din această perioadă, este că a plecat femeia. Am simţit o datorie, o datorie de mamă, de cetăţeancă, inclusiv, de ziaristă.”
***
Vitalie Vovc, originar din Bălţi, completează şi el lista moldovenilor plecaţi peste hotare. Este omul care a ştiut să se integreze uşor în societatea franceză. A reuşit să-şi creeze o carieră, activând în domeniul marketingului. Vitalie spune că acolo, la Paris, se poate considera un om împlinit.
Europa Liberă: Voi, cei plecaţi peste hotare, vă supăraţi atunci când vi se spune că aţi fi mai puţin patrioţi decât cei care au rămas în Moldova?
Vitalie Vovc: „Da, fiindcă eu mă consider mult mai patriot decât foarte mulţi care au rămas aici.”
Europa Liberă: Cum ar trebui să se discute despre patriotism, dar, mai ales, cum i-ar sta bine unui patriot să fie?
Europa Liberă: Problema identitară se răsfrânge în vreun fel asupra dezvoltării statului, economic, social?
Vitalie Vovc: „Problema identitară apare atunci când nu există demnitate individuală. Eu nu înţeleg sintagma „problema identitară” a unui stat. Statul este un conglomerat al cetăţenilor săi. Şi, dacă cetăţenii se simt bine în interiorul unui stat, statul ar trebui să fie bine. Eu voi spune un lucru pentru care, probabil, îmi va sări toată lumea în cap, cu atât mai mult că o spun la radio. Eu nu văd nicio problemă în adoptarea legislaţiei, să fie limba română şi limba rusă recunoscute oficial, dar cu o singură condiţie, pardon: atunci când o jumătate din populaţie vorbeşte şi româna, şi rusa, iar altă jumătate de populaţie nu doreşte să vorbească româna şi insistă pe faptul că ei doresc să vorbească numai rusa, atunci problema este falsă. Da, hai să facem lingvistică dublă, dar atunci toată lumea să vorbească româna şi rusa şi să fie toată lumea pe picior egal. Din păcate, nu este aşa.
Europa Liberă: Cum să fie edificat acest stat cu un viitor prosper, din moment ce pe interior parte din forţele politice vor cu Vestul, cealaltă parte vrea cu Estul?
Vitalie Vovc: „Iarăşi revenim la aşa-numita idee naţională.”
Europa Liberă: Care este sau care lipseşte?
Vitalie Vovc: „Ea lipseşte, dar chiar şi în momentul în care se încearcă a construi una din aceste idei, eu cred că ea este construită fals, fiindcă se vehiculează nişte termeni „patriotici”. Or, ideea naţională nu ar trebui să fie idei naţionaliste, patriotice de Europă de Est, Europă de Vest. Ideea naţională ar trebui să fie construirea unei societăţi echitabile pentru cetăţenii acestei ţări, în respectul drepturilor individuale ale fiecăruia. Când vom atinge o societate care va zice: asta este ideea noastră naţională, să avem o societate prosperă, unde fiecare poate să se dezvolte personal atât din punct de vedere material, dar şi spiritual, la potenţialul maxim al fiecăruia. Atunci vom avea dreptate să mai discutăm despre blocul în care mai dorim noi: Est, Vest. La urma urmelor, dacă toată lumea va trăi bine, cred că nimeni nici nu se va întreba unde vrea, în Europa sau în altă uniune, euroasiatică.
Europa Liberă: Vitalie Vovc a plecat din Republica Moldova acum câţi ani?
Vitalie Vovc: „În ’99, acum 14 ani.”
Europa Liberă: Şi, în 14 ani, Moldova ar putea fi alta?
Vitalie Vovc: „Moldova e deja alta, în 14 ani, de când am plecat eu. Viitorul este foarte incert. Poate fi alta în 2 ani, dar poate fi alta şi în 14 ani, dar în sensul negativ al cuvântului. Poate fi alta în 14 ani şi în sensul pozitiv al cuvântului. Ziua de mâine depinde de ce facem noi astăzi. Şi este foarte important ca ceea ce facem noi astăzi să nu fie făcut într-o perspectivă pur electorală. Pentru că următoarele alegeri, uite, sunt mâine, în 2014. Dar să fie gândit şi făcut la un termen foarte lung.”
Europa Liberă: Un răspuns categoric: revii sau nu în Moldova?
Vitalie Vovc: „În 14 ani, mi-am făcut şi viaţă, şi casă, şi copii în altă parte, în Franţa. Dar, în acelaşi timp, nu am plecat niciodată. Deci ce înseamnă să revin? Să revin să trăiesc aici? Poate aş fi mai puţin eficient, dacă aş reveni să trăiesc aici, inclusiv pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: De ce mai puţin eficient?
Europa Liberă: Păi, dar te-ai dus fiind profesor.
Vitalie Vovc: „Nu, am terminat facultatea în ’99, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi am plecat...”
Europa Liberă: ...ca profesor.
Vitalie Vovc: „Ca tânăr absolvent, da, profesor.”
Europa Liberă: Şi te-ai reprofilat?
Vitalie Vovc: „Da, m-am reprofilat.”
Europa Liberă: De la profesor la economist.
Vitalie Vovc: „În domeniul marketingului, fac consultanţă în organizarea fluxurilor de vânzări.”
Europa Liberă: Împlinit, mulţumit, fericit?
Vitalie Vovc: „Noţiunea mea de împlinire şi fericire nu ţine de domeniul material. Am o soţie la care ţin foarte mult şi care ţine la mine, sper. Am un copil extraordinar, căruia încerc să îi acord o atenţie maximă. Şi, din punctul acesta de vedere, mă simt împlinit. Iar restul, vorba ceea: „Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune”.
***
Pe Olga Gorceag o cunoaşteţi de la „Vocea Basarabiei”. De ceva timp însă este lipsă la microfon pentru că munceşte şi ea peste hotare, în Italia. Am întrebat-o tot despre beneficiile pe care le pot aveam moldovenii care decid să emigreze în străinătate.
Europa Liberă: Care e partea bună a acestui exod?
Olga Gorceag: „Partea bună este că pământul ne aparţine tuturor. Avem dreptul să mergem unde vrem şi să rămânem acolo unde vrem, să stăm acolo unde ne place, să împrumutăm din cultura lor, să aducem acasă chestiile bune pe care încă nu le avem.”
Europa Liberă: Este adevărat că aceşti migranţi ar putea contribui la europenizarea Moldovei? Acumulând anumite sume de bani, se pot întoarce acasă doar cu aceste mijloace financiare sau şi cu valori care ar putea să schimbe, cât de cât, realităţile din Moldova?
Olga Gorceag: „Cred că şi în acest sens şi-ar putea aduce contribuţia, să schimbe şi mentalitatea celor rămaşi acasă, care poate n-au avut ocazia să meargă în străinătate să vadă cum mai trăieşte lumea şi cum mai gândeşte.”
Europa Liberă: Dar cum e acolo, în Occident? Moldovenii cunosc legile statului unde şi-au găsit o bucată de pâine, respectă legea? Şi aici, acasă, e altfel?
Olga Gorceag: „Eşti nevoit să cunoşti şi să respecţi, altfel, nu te poţi integra şi nu eşti acceptat. Acasă, nu ştiu.”
Europa Liberă: Vin cu banii de acolo şi dau mită judecătorului, medicului, învăţătorului...
Europa Liberă: Şi tot el îi judecă pe cei care iau mită...
Olga Gorceag: „Păi, aşa e firea omului, să judece. Dar, într-adevăr, aceasta este o problemă. Ar trebui să încetăm cu lucrurile acestea. Eu am aflat, de exemplu, pentru un loc la un cămin într-o universitate din Chişinău, îţi cere deschis să-i dai ceva ca să-ţi facă rost de un loc în cămin. În acelaşi timp, băiatul meu învaţă la Cluj, nu şi-ar imagina niciodată să meargă cu ceva la profesorii de acolo. Ar fi un gest ieşit din comun. Nici nu ştiu cum ar fi interpretat.”
Europa Liberă: Dar acolo, la munci, unde vă aflaţi voi, daţi mită cuiva?
Olga Gorceag: „Nu. Nu am îndrăznit. Acolo te simţi om cu drepturi, pretinzi, vrei ca să-ţi fie respectate drepturile şi, la rândul tău, eşti obligat să respecţi drepturile altora.”
Europa Liberă: Şi sfatul vostru pentru cei care vor să plece peste hotare: să lase Moldova, să rămână aici?
Olga Gorceag: „Cei care nu pleacă şi au curajul să rămână aici sunt eroii adevăraţi. Cei care rezistă în realităţile de acasă sunt eroii noştri. Dar cine vrea să plece, nu trebuie să se teamă că nu îşi va găsi rostul şi acolo. Fiecare pai are umbra sa pe pământ. Însă, să ştiţi că, nu e uşor nici acolo să-ţi faci un rost. Şi dacă poţi să ţi-l faci acasă, e mai bine acasă, pentru că dorul te macină, neîmplinirea, te gândeşti că poate acasă reuşeam mai mult, poate acasă eram cineva, aici sunt nimeni. E mai bine acasă. Dacă reuşiţi să vă faceţi un rost – rămâneţi acasă. Oricum, chiar dacă trăiţi simplu şi cu mai puţini bani, şi nu reuşiţi să aveţi tot ce vă doriţi, să ştiţi că sunteţi eroii adevăraţi ai acestui pământ.”
Europa Liberă: Dominaţi de problemele voastre personale, vă gândiţi şi la soarta, la viitorul Republicii Moldova? Cum vreţi să fie?