Va continua „coabitarea paşnică” din Georgia?

Mihail Saakaşhvili la alegerile prezidenţiale din 27 octombrie 2013

Politicieni, experţi şi locuitori de rând din Tbilisi despre viitorul formaţiunii politice ajunsă în opoziţie şi condusă de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili.


Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili îşi părăseşte funcţia la 17 noiembrie, înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Anul trecut, in toamna, partidul său Mişcarea de Unitate Naţionala a pierdut alegerile parlamentare in fata nou venitului pe scena politica georgiana, actualul premier, miliardarul Bidzina Ivanişvili şi a partidului său nou creat „Visul Georgian”.

Dupa acea infringere, a urmat si cea de acum, din alegerile prezidenţiale, cind candidatul „Visului” Giorgi Margvelaşvili a obţinut majoritatea voturilor, deşi este un politician foarte puţin cunoscut.

Candidatul Mişcării de Unitate Naţională, fost preşedinte al Parlamentului, David Bakradze, a pierdut scrutinul si şi-a recunoscut in mod elegant infringerea. In Georgia, ca şi în alte ţări ale spaţiului fost sovietic, partidele care au fost infrinte in alegeri dispar, mai incet sau mai repede, de pe scena politica. Va fi aceasta şi soarta partidului condus de Saakaşvili? Iata ce a spus corespondentilor nostri o femeie din capitala Georgiei:

„Şansele ca acest partid să supravieţuiasca sunt mici, dar ele exista totuşi. Tara are nevoie de opozitie. Dar nu ştiu daca va fi acest partid sau altul.”

Mihail Saakaşvili el însuşi a declarat că speră ca partidul sau sa reuşeasca să depăşeasca acest moment dificil, considerînd ca supravietuirea partidului in opoziţie ar însemna un pas inainte pentru democraţia din ţara sa:

„Este pentru prima data în aceasta regiune cind a avut loc o tranziţie lentă. Pentru prima data partidul aflat la putere nu a dispărut, deşi 25 de mii de membri ai partidului au fost interogaţi şi o mulţime din liderii partidului sunt sau arestaţi sau se afla in diferite faze de anchete juridice. Este si prima data cind a avut loc o coabitare paşnică, in ciuda tuturor dificultăţilor.”

Coabitarea paşnică de care vorbea Saakaşvili la o intilnire cu diplomatii occidentali săptămîna trecută a fost timp de un an – intre guvernul lui Bidzina Ivanişvili si preşedinte.

Nika Chitadze este directorul centrului de Cercetări de Securitate Internaţionala de la Tbilisi si el tinde sa ii dea dreptate lui Saakaşvili:

„Mişcarea de Uniune Naţionala este compusă din politicieni foarte experimentaţi, a fost şi in opoziţie, si la putere, şi au avut si greşeli, dar si succese. Astazi, aceasta mişcare, şi mai ales tinerii ei membrii au posibilitatea să arate ce pot fiind in opoziţie. De fapt, membrii ei asa se şi descriu acum drept principala forţă a opoziţiei şi care nu intenţionează să dispara de pe scena politica.”

Partidul lui Saakaşvili s-a format in 2001, dupa ce tinarul fost ministru de justitie, absolvent de Harvard părăsea partidul fostului lider Eduard Şevarnadze. A fost doi ani in opoziţie, inainte de Revoluţia Trandafirilor, si apoi a fost 9 ani la putere. O perioada care erodeaza orice partid. Din nou, expertul Nika Chitadze:

„Judecînd după situaţia politică de acum, Saakaşvili are sprijinul a 20-25% din electorat. Si are si experienta opoziţiei. Aceste doua elemente sunt in favoarea acestui partid.”

E greu de spus daca intr-adevar Georgia şi-a schimbat cultura politica, atita timp cit premierul Bidzina Ivanişvili vorbeste încă despre nevoia de „distrugere” a partidului rivalului său şi secretarul general al partidului fostul premier Vano Merabişvili este in detenţie preventivă. Si atita timp cit majoritatea liderilor coaliţiei „Visul Georgian” vorbesc despre distrugerea opoziţiei si a liderului ei.

Nota discordantă în acest cor anti-Saakaşvili face preşedintele Parlamentului de la Tbilisi, David Usupaşvili, liderul micului Partid Republican, care a declarat postului nostru de radio:

„Trebuie să repet, mai ales când sunt in Europa sau in Statele Unite, că supravieţuirea Mişcării de Uniune Naţionala, ca fosta forta de guvernare, este o sarcină a democraţiei georgiene. Auzind ceea ce spun acum, multora din Georgia nu le va place, pentru ca ei cred ca Miscarea nu merită sa fie salvată şi că ar trebui interzisă şi dizolvată. Dar eu repet pozitia mea, care e diferita şi sa le cer celor care nu gindesc ca mine sa aiba in vedere miza care este in joc.”

Preşedintele Parlamentului de la Tbilisi crede ca opozitia trebuie infrintă numai la urna de vot.