Trimiși în grabă prin capitalele celor trei țări partenere cu Uniunea Europeană - Moldova, Ucraina și Georgia - al căror statut e prevăzut a se ameliora la un summit special de la Vilnius, la sfârșitul lui noiembrie, cei doi emisari ai UE, ministrul de externe suedez Carl Bildt și cel polonez Radoslaw Sikorski s-au întors cu un bilanț mai puțin încurajator decât se aștepta.
Călătoria lor fulger prin cele trei capitale era menită a fi un semnal politic în direcția Rusiei, care face presiuni asupra Moldovei, Georgiei și Ucrainei pentru a le împiedica să semneze, sau parafeze, acorduri de asociere cu UE.
Dacă în Chișinău misiunea s-a desfășurat potrivit așteptărilor, rezultatul discuțiilor din Kiev a dezamăgit, cei doi miniștri europeni de externe avertizând că Ucraina ar putea să nu semneze până la urmă tratatul de asociere cu UE, dată fiind absența unei promisiuni din partea președintelui Viktor Iușcenko de a o elibera pe fosta șefă a guvernului Iulia Timoșenko, condamnată la 7 ani închisoare pentru corupție, dar care în occident e considerată a fi victima unei răfuieli politice.
La Tbilisi, de asemenea, Carl Bildt și Radoslaw Sikorski și-au exprimat îndoiala în legătură cu stabilitatea politică a Georgiei.
În Georgia au loc duminică alegeri prezidențiale care vor pune capăt „erei Saakașvili”, care, după două mandate, nu se poate prezenta încă o dată. Multă vreme văzut ca un politician modern și pro-occidental, Mihail Saakașvili și-a dezamăgit până și cei mai apropiați aliați, iar în august 2008, la câteva luni după ce țara sa primise asigurarea ca va putea intra în NATO, a provocat dezastruosul scurt război cu Rusia pentru provincia georgiană separatistă - și independentă de facto - Osetia de Sud.
Devenit un paria politic, Saakașvili a trebuit să coabiteze începând din toamna trecută cu principalul său adversar, milionarul Bidzina Ivanișvili, care a format noul guvern pe fundalul tensiunilor permanente cu Rusia, care controlează republicile independentiste Abhazia si Osetia, altfel zis: 20% din teritoriul Georgiei.
Ivanișvili a evoluat abil în fruntea guvernului, contrazicând așteptările și predicțiile negative. Ivanișvili s-a declarat gata sa discute despre orice cu Moscova, nu însă despre statutul celor doua provincii independentiste, care pentru Tbilisi rămân parte din Georgia. Următorul pas al Georgiei ar putea fi acum redeschiderea comunicațiilor feroviare cu cele două provincii separatiste. O manevra ce ar fi apreciată unanim, mai ales în perspectiva jocurilor olimpice de la Soci din 2014, care se vor ține practic lângă granița Georgiei.
Situația rămâne însă volatilă. Georgia va putea parafa, ca și Moldova, un acord de asociere cu UE la Vilnius, asta nu i-a împiedicat însă pe cei doi emisari europeni să-și exprime îndoiala în legătură cu stabilitatea sa politică.