„Succesul Parteneriatului Estic depinde de vointa si capacitatea fiecarei tari de a defini si de a-si asuma procesele de refroma”, a spus marti seara, in Parlamentul European, reunit la Strasbourg, comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Füle. El a subliniat ca „politicile UE pot sprijini, dar nu pot inlocui aceste reforme”, care, asa cum a spus-o comisarul, „pot fi compromise de provocarile externe”. Iata o situatie in care vecinii estici au nevoie de un sprijin si mai puternic din partea UE, a continuat responsabilul cu extinderea din executivul european.
Acesta a definit principalele responsabilitati ale UE in aceasta relatie: pe de o parte, sa imbunatateasca accesul produselor acestor tari pe piata comuna, iar pe de alta sa creasca mobilitatea populatiei.
Insa principarea provocare a UE vine dinspre parteneri. Vor putea acestia implementa reformele astfel incat acestea sa fie ireversibile? Vor fi temperate temerile ca suveranitatea acestor state va fi transferata la Bruxelles?
„ Astazi, imaginea Parteneriatului Estic este cetoasa. Trenul a pornit spre Vilnius, dar unele tari au ramas in urma , iar altele nu stiu in ce directie sa mearga si se gandesc daca nu cumva ar fi mai bine sa mearga in directia opusa”, este declaratia lui Jacek Saryus Wolski, europarlamentar polonez de centru-dreapta, autor al unui raport care prezinta pozitia politica a Parlamentului European cu privire la summitul de la Vilnius, raport ce va fi votat miercuri.
Cei care vor semna Acordurile de Asociere vor trebui sa le puna in aplicare complet, a explicat acesta, insistand pe ideea ratificarii de catre Parlamentul European in formatia actuala a Acordului de Asociere cu Ucraina, avand in vedere importanta acestei tari in zona.