Șanse minime pentru Ucraina de a semna acordul cu UE

Lanţ de poliţişti în faţa susţinătorilor fostului premier Iulia Timoşenko, la Parlamentul de la Kiev, 13 noiembrie 2013

Uniunea Europeana consideră cazul Iuliei Timoşenko motivat politic şi un exemplu de justiție „selectivă”.

Șansele Ucrainei de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană au scăzut aproape la zero după ce parlamentul de Kiev a respins miercuri, 13 noiembrie, legea care ar fi permis tratarea în Germania a fostei șefe a guvernului, Iulia Timoşenko, aflată în detenţie. Eliberarea Iuliei Timoșenko era una din condițiile esențiale puse de UE.

Doi emisari europeni au asistat de altfel la ședința plenară a parlamentului ucrainean, Rada: fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski și liberalul britanic și fost șef al Parlamentului European Pat Cox.

Kwasniewski a declarat astfel: „Noi înțelegem că situația politică e complicată, dar sperăm că se va găsi bunăvoință pentru a obține un consens, astfel încât toate partidele care doresc acordul cu UE să ajute la asta”.

Uniunea Europeana consideră cazul Iuliei Timoşenko motivat politic şi un exemplu de justiție „selectivă”. Timoșenko a fost condamnată la 7 ani închisoare, iar starea sănătății ei s-a deteriorat în timpul detenției.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene, care se vor reuni luni 18 noiembrie, vor decide dacă sau nu Ucraina va putea semna, la Vilnius, Acordul de asociere, însă potrivit majorității celor care cunosc dosarul șansele sînt acum minime.

Un alt motiv pentru care Ucraina și-a pierdut rapid creditul și credibilitatea e și faptul că propriul avocat al Iuliei Timoșenko, Serhiy Vlasenko, a fost inculpat luni pentru o afacere de violență domestică în care riscă să primească până la 3 ani închisoare.

Este limpede că o bună parte din parlamentarii ucraineni favorabili unei reveniri a Kievului sub influența Kremlinului au votat împotriva eliberării Iuliei Timoșenko tocmai pentru a evita semnarea acordului cu UE, în speranța că Ucraina va putea fi atrasă până la urmă in direcția semnării Uniunii Vamale cu Rusia, lucru incompatibil cu semnarea unui acord cu UE.

În rândurile opoziției ucrainene, nemulțumirea e mare. Șeful principalului partid de opoziție UDAR, Vitali Kliciko, a declarat :

„Dacă guvernul distruge șansele semnării Acordului, atunci acesta va fi în mod sigur semnat de un nou președinte.”

Cât despre Moldova, care doar va parafa un Acord de asociere cu UE la Vilnius, ea a primit deja asigurarea că va putea semna acest acord la summitul din toamna următoare, peste exact un an.