Linkuri accesibilitate

Ucraina între ciocan şi nicovală înainte de summitul de la Vilnius


Leonid Litra
Leonid Litra

Interviu cu expertul de la Kiev Leonid Litra despre „dansul” autorităţilor ucrainene cu Uniunea Europeana şi cu Kremlinul…


Nici astăzi parlamentarii ucraineni nu au reușit să se pună de acord dacă să voteze sau nu un set de legi care ar permite trimiterea fostului premier Iulia Timoşenko la tratament în străinătate şi eliberarea ei din detenţie, o solicitare expresă a Uniunii Europene pentru ca, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Ucraina să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Cei doi emisari ai Uniunii Europene, Pat Cox şi Aleksandr Kwasniewski, au dat un răgaz de o săptămână parlamentarilor ucraineni să se decidă. Pe 18 noiembrie, Uniunea Europeană va decide şi ea cum să meargă mai departe cu Ucraina. Occidentul şi Uniunea Europeană consideră cazul Iuliei Timoşenko drept un exemplu de „justiţie selectivă”, ceea ce nu îşi are locul în setul de valori promovat de Uniunea Europeană. Liliana Barbăroşie a stat de vorba cu analistul Leonid Litra.

Leonid Litra: „Bineînţeles că se pune la îndoială semnarea acordului pentru că altfel, am fi avut de mult o certitudine şi o declaraţie a ambelor părţi că există un acord. Poziţia Ucrainei sau poziţia preşedintelui deocamdată se întrevede ca fiind semnarea Acordului de asociere la Vilnius, dar cu Timoşenko în închisoare. Pe când, Uniunea Europeană se pare că a pus piciorul în uşă şi nu doreşte să accepte acest model, mai ales câteva state din Uniunea Europeană. Pentru că astfel va fi o derogare importantă şi un exemplu negativ pentru alte state şi inclusiv pentru Ucraina, de a nu îndeplini anumite condiţii. Şi din această cauză, cred că şansele în acest moment sunt de 50 la 50. Nu există certitudine şi cred că se doreşte, bănuiesc că şi unele state din UE doresc amânarea semnării acestui acord.”

Europa Liberă: De ce Uniunea Europeană a pus piciorul în prag pare limpede, dar de ce preşedintele ucrainean se încăpăţinează sau e o frică de puterea sau eventuala putere a fostului premier, sau e altceva la mijloc?

Leonid Litra: „În 2015 vom avea alegeri prezidenţiale în Ucraina şi în acest moment preşedintele Ianukovici vrea să se asigure că va avea toate condiţiile ca să iasă favorit în aceste alegeri. Bineînţeles că eliberarea premierului Iulia Timoşenko ar putea fi o problemă pentru că ea a spus în mai multe rânduri că nu renunţă la cariera sa politică şi că va face tot posibilul pentru a participa la aceste alegeri.

În acest context, eliberarea condiţionată, pentru tratament a Iuliei Timoşenko poate duce la următorul lucru: Iulia Timoşenko, aflându-se la tratament în Germania, va fi repusă în drepturi politice de CEDO, care, posibil, va decide că i s-au limitat drepturile omului, de a fi ales.

În acest context, bineînţeles că cei din Kiev încearcă să calculeze foarte bine toţi paşii posibili pe viitor. Dar eu nu cred că eliberarea ei poate crea mai multe probleme pentru actuala guvernare decât cele pe care le are şi cred că Ucraina se află într-o situaţie dificilă, economic vorbind. Rezervele valutare şi sumele pe care le are se cifrează la circa 50 de milioane de hrivne, care este cea mai mică rezervă din ultimii zece ani. Deci, este nevoie neapărat de un credit din partea Fondului Monetar, pentru care trebuie îndeplinite mai mute condiţii. Una dintre ele este majorarea tarifului la gaze pentru cetăţenii ordinari şi a doua este reforma sistemului de pensionare. Deci, avem o ecuaţie foarte complicată atât pe dimensiunea politică atât şi pe dimensiunea socială.”

Europa Liberă: Ianukovici atunci pe ce mizează, că dorinţa Uniunii Europene de a semna acordul şi de a arăta prin asta că Parteneriatul estic este totuşi de succes, va fi atât de mare că va închide ochii şi va ceda cu Timoşenko, sau pe ce mizează el?

Leonid Litra: „Eu cred că actuala politică a lui Ianukovici este pe termen lung falimentară, chiar şi pe termen mediu. Ucraina şi Ianukovici nu au luxul de a avea relaţii foarte proaste cu ambele poluri de atracţie - Uniunea Europeană şi Rusia. Este o politică care duce nicăieri.

Din această cauză, dorinţa lui bineînţeles că ar fi semnarea Acordului de asociere, pentru că există nişte reguli clare de joc, nişte garanţii că economia ţării are perspectivă foarte bună, că viaţa politică va fi mai transparentă şi mai clară.

Pe când, în comparaţie, cu relaţia cu Rusia există probleme mai mari. Oamenii de afaceri din Ucraina nu privesc foarte bine ceea ce se întâmplă în Uniunea vamală, după exemplele din Belarus şi Kazahstan. În al doilea rând, Ianukovici înţelege că aderarea la proiectul condus de Rusia ar fi un suicid politic.

Mai este şi alt moment - experienţa lui Ianukovici cu Rusia este una neplăcută, trebuie să spunem. În acordurile de la Harkov şi în înţelegerile din 2010 era foarte clar spus că Ucraina va avea nu o reducere la gaz, dar un preţ mai mic, lucru care nu s-a întâmplat.

Ianukovici s-a simţit cumva trădat de faptul că Rusia a obţinut ceea ce a vrut, nealinierea Ucrainei şi renunţarea la cursul NATO, prelungirea contractului pentru flota rusească, iar Ucraina plăteşte în acest moment pentru gaz, cu tot cu reducere de 100 de dolari, preţ mai mare decât îl plătesc ţările străine fără această reducere.”

Europa Liberă: Dacă înţeleg corect, logica gândurilor dumneavoastră de mai înainte, Ianukovici totuşi ar câştiga mai mult electoral, dacă ar semna acordul cu UE pe exterior, decât pe interior ar pierde dacă ar elibera-o pe Timoşenko, mă rog, unii ar putea vedea în asta un gest de slăbiciune sau ar apărea anumite riscuri de rivalitate?

Leonid Litra: „În partea de Est, orice gest de compromis şi de maturitate politică este văzut ca un gest de slăbiciune. Dar dacă e să urmărim sondajele din Ucraina, 52 de procente sprijină aderarea la UE şi circa 38-40 de procente sprijină aderarea la Uniunea vamală. Obiectiv vorbind, bazinul electoral proeuropean este mult mai mare şi mult mai important. Din această cauză, cred şi sper că preşedintele ucrainean va pleda pentru semnarea Acordului de asociere, care este, de altfel, foarte important pentru viitorul Parteneriatului Estic şi pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dacă Ucraina nu va semna la Vilnius, va mai fi Vilniusul un summit de succes, aşa cum îşi doresc europenii? Şi ce efecte ar putea avea, eventual, asupra Moldovei, chiar dacă parcă nu ar trebui să aibă şi, oricum, parafăm?

Leonid Litra: „Efecte vor fi. Indiferent dacă va semna sau nu, înţeleg că este aproape cert că Moldova va parafa acest acord de asociere. Summit-ul de la Vilnius nu mai este o acţiune de mare amploare, aşa cum a fost preconizată, pentru că, între timp, Armenia a căzut de pe listă, nu este clar cu Ucraina ce se va întâmpla.

Până la urmă ne dăm seama că nu este ceea ce ne-am aşteptat, dar pentru noi ceea ce este important este ca Ucraina să semneze. Aceasta, în primul rând, va cimenta Parteneriatul Estic, pentru că, fără Ucraina, trendul regional probabil va fi unul foarte dificil.

În al doilea rând, este important pentru că noi, prin Ucraina, în mod natural suntem apăraţi, ca de un scut, de Rusia, şi este important să nu avem conexiuni directe, geografic vorbind.

Trei, este forte important pentru că conflictul transnistrean, dacă va fi închis din toate părţile într-un cadru normativ european, vorbesc aici de Acordul de asociere şi Zona de Liber Schimb, atunci condiţiile pentru rezolvarea acestui conflict sunt mult mai bune, aş spune eu. Este o comparaţie cu 2006, atunci când a fost impusă aşa-numita blocadă, aşa cum spun cei din regiunea transnistreană, când ei au protestat că nu vor participa şi nu vor accepta. Şi după asta lucrurile s-au rezolvat, au acceptat situaţia de facto şi au început agenţii economici să se înregistreze la Chişinău. Aşa va fi şi acum.

Dacă Ucraina semnează şi Moldova parafează, şi la anul semnează, atunci avem şanse să ne strângem ţara într-un fel şi să fim mult mai stăpâni pe situaţia din Republica Moldova. Semnarea Ucrainei este aproape crucială pentru o implementate relativ uşoară de către Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG