Ministrul de externe suedez Carl Bildt, este, alături de omologul său polonez Radek Sikorski, cel mai vocal avocat european al Parteneriatului Estic. Într-un interviu cu Europa Liberă, realizat cu numai câteva săptămâni înainte de summitul de la Vilnius, Carl Bild se declară „temperat” optimist când este vorba de şansele Ucrainei de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Şi Georgia s-ar putea transforma într-o problemă, crede Bildt, aşa că din cele 6 ţări ale Parteneriatul Estic, Republica Moldova pare să rămână partenerul cel mai statornic. Oana Serafim a rezumat interviul:
Corespondentul nostru Rikard Jozwiak l-a intrebat pe ministrul suedez de externe mai initii daca in declaraţia finala a summitului de la Vilnius unele din ţările Parteneriatului vor avea si o perspectivă de a adera la Uniunea Europeana, fara a fi stabilită vreo data?
Carl Bildt: „Vom vedea. Mai sunt multe de facut. Cred ca va fi dificil pentru toate ţările Uniunii Europene sa mearga atit de departe. Si asta pentru ca in unele ţări ale parteneriatului reformele au mers mai degraba încet. Aşa incit aceasta problema este acum doar strict teoretică pentru ca e vorba de o perspectiva destul de indepărtata. Dar noi intotdeauna aducem in discutie articolul 49 al Tratatului de la Roma care spune că orice ţara care vrea sa devina membra a Uniunii poate avea aceasta perspectivă daca doreşte si daca este in stare sa îşi îndeplinească obligaţiile.”
Privind catre viitorul summit al Parteneriatului Estic, cel de la Riga din 2015, care ar urma sa fie ţelul său? Vom vedea unele din ţările Parteneriatului devenind potenţiale ţări candidate? a intrebat corespondentul Europei Libere.
Carl Bildt: „E prea devreme să vorbim despre asra acum. Riga va fi peste 2 ani. Se pot întimpla multe. Sper sa se intimple multe chiar inainte de Riga, dar daca se va intimpla atunci, nu ştiu. Dar ceea ce cred ca ar trebui să se întimple intre aceste doua summituri, cel de la Vilnius si cel de la Riga, este ca Uniunea Europeana sa faca pasi catre integrarea economica a acestor tari, bineinteles daca ele vor dori si daca vor fi capabile. Procesul de ratificare al acordului de comert liber aprofundat si cuprinzător va merge mai departe şi cred ca vom putea avansa in diferite feluri. Cred ca exista căi de a face asta. Analizăm aceasta posibilitate. Un alt subiect, care ar trebui sa fie pe agenda pina la summitul de la Riga, ar fi ceea ce eu numesc integrarea integraţilor. Daca scoatem acest acord de comert liber aprofundat si cuprinzător din Parteneriatul Estic si daca apoi Rusia conduce Uniunea Vamala euroasiatica, despre care nu ştim nici cum va fi si nici cum va arăta, viziunea noastra este sa incercam, intr-un fel sau altul, sa aducem si Rusia la un moment dat mai aproape de o relatie economică cu Uniunea Europeana.”
Corespondentul Europei Libere l-a intrebat pe şeful diplomaţiei suedeze daca este încrezător ca Ucraina va semna la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeana:
Carl Bildt: „Nu, nu sunt. Nu am fost sigur niciodată. Totul depinde de ceea ce fostul preşedinte al parlamentului European, Pat Cox, şi fostul preşedinte polonez, Aleksandr Kwasniewski, vor obţine in misiunea lor in Ucraina şi ce ne vor spune pe 14 noiembrie. Apoi noi vom discuta in Consiliul de Afaceri Externe pe 18 noiembrie. Dar eu n-aș paria prea mult pe nimic la acest moment. Dar dacă aș avea vreo estimare ar fi mai degrabă ușor pesimistă.”
Corespondentul nostru l-a întrebat pe ministrul suedez de externe cit de îngrijorata este Uniunea Europeana de eventualitatea ca fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili să fie adus in faţa justiţiei, aşa după cum a declarat la un moment dat premierul Bidzina Ivanişvili. S-ar putea ca Saakaşvili să devina un nou caz Timoşenko?
Carl Bildt: „Cred ca ar fi încă şi mai rău. Şi i-am spus asta foarte clar domnului Ivanişvili că dacă va continua cu astfel de lucruri, atunci politica externă georgiana va fi redusa la un singur lucru pentru viitorii ani in detrimentul intereselor ţării. Cind am fost acolo acum 10 zile, împreună cu ministrul polonez de externe Radek Sikorski, la conferinta de presa cu Ivanişvili, el a spus lucruri înţelepte, ca urmare a discuţiei pe care am avut-o. Daca ele vor fi transformate si în decizii politice, rămîne de văzut. Am vazut că apoi a spus anumite lucruri ce ar putea fi interpretate în cealaltă direcţie…”, a declarat Europei Libere, ministrul suedez de externe Carl Bildt.