Cum ajung vinificatorii moldoveni pe piața europeană

În ultimele luni a crescut considerabil numărul producătorilor care solicită certificate de calitate europeană pentru vinurile lor.

Parlamentul European a aprobat ieri prin voturile majorităţii covârșitoare a deputaților eliminarea restricțiilor la importul de vinuri din Republica Moldova. Decizia, care urmează să intre în vigoare din anul viitor, a fost luată pentru a susţine economia Moldovei din cauza embargoului pe vinuri impus de Federația Rusă. Cum ajung vinificatorii moldoveni pe piața europeană a încercat să afle Alla Ceapai:

După ce Rusia a impus embargo la vinurile moldoveneşti, iar Bruxelles-ul a anunţat ridicarea cotelor de export tot mai mulţi vinificatori moldoveni încearcă să ajungă pe piaţa europeană. Constatarea aparţine directoarei Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice, Rodica Sturza. Ea spune că în ultimele luni a crescut considerabil numărul celor care solicită certificate de calitate europeană pentru vinurile lor. Costul certificatului este de 48 de lei, dar nu include şi costurile probelor pentru fiecare lot de vin, spune Rodica Sturza:

„Cerinţe speciale sunt pentru fiecare ţară. Dar, în general, cerinţele pentru calitatea şi inofensivitatea vinurilor sunt practic aceleaşi. Noi lucrăm după unele şi aceleaşi reguli, după regulile Organizaţiei internaţionale a viei şi vinului, la care aderă aproape toate ţările, nu doar din Europa, dar şi din alte colţuri ale lumii.”

Procedura de certificare a calităţii e mult mai simplă decât în Rusia, spune Rodica Sturza:

„În Europa niciodată nu a fost cum era cu Rusia. Companiile care au parteneri în Europa, au contracte, ei exportă. În Federaţia Rusă ei trebuiau să obţină permisiuni de acolo. Ruşii impuneau includerea în Registrul de stat. Era o procedură anevoioasă. În Europa nu este aşa. Din punct de vedere al evaluării conformităţii este mai simplu pentru că nu se cere certificare dublă.”

Majoritatea vinificatorilor care solicită obţin acest certificat şi au undă verde de a exporta în UE. Doar că mai greu este - în special pentru vinificatorii mici - să găsească un partener european care să le distribuie vinurile, dar şi să cucerească cumpărătorul european, spune Feodosie Borş, patronul unei companii vinicole şi preşedintele Patronatului din viticultură şi vinificaţie din Moldova:

„Ca să fie cumpărat vinul moldovenesc, trebuie să fie prezent în magazine, în reţelele europene. Când cumpărătorul o să vină şi o să-l găsească pe raft, atunci vom putea vinde mai mult. Pentru aceasta însă trebuie de ajuns la marii importatori, distribuitori, la marele reţele. Dar asta necesită timp, eforturi şi finanţe.”

Feodosie Borş spune că micii vinificatori care se orientează pe piaţa din Est, unde vinurile nu aveau nevoie de promovare, au puţine şanse să izbutească pe piaţa din Vest, fără susţinere financiară, inclusiv din partea statului.

Ademenirea cumpărătorului european este o provocare nu doar pentru micii antreprenori, dar şi pentru producători mari, de talia vinăriei Purcari, care, de altfel, are în spate o experiență de nouă ani de exporturi în ţări ale UE. Directorul vinăriei Purcari, Victor Bostan:

„Cumpărătorul european nu prea ştie unde e Moldova şi nu prea ştie că Moldova este producătoare de vin. Este necesar de a promova aceasta mult timp - un an, doi, trei, cinci. E nevoie de a face promovări masive, nu doar un articol nu ştiu unde, o dată, de Paşti. Scoaterea cotelor e un moment salutabil necesar. Avem deja garanţii mai mari că piaţa este deschisă pentru noi şi vom intensifica procesul de căutare a distribuitorilor şi cumpărătorilor noi - aceasta este cea mai complicată, costisitoare şi de lungă durată procedură.”

În anul 2013, ca şi în anii precedenţi, vinificatorii nu au acoperit toate cotele oferite de Bruxelles. Explicaţia pe care am auzit-o de la mai mulţi vinificatori este că unii dintre producători şi-au asumat cote mari la început de an pe care nu le-au putut valorifica, ceea ce este puțin probabil să se repete după ce comerţul va fi total liberalizat.