Olga Coptu: „Pentru unii, anul 2013 a fost ceva mai afectat de criză”

Bilanțuri 2013: Diana Răileanu în dialog cu editoarea primul ziar pentru moldovenii din Italia, „Gazeta Basarabiei”.

În Italia, criza economică se face resimţită în continuare – ceea ce poate a mărit atracţia Moldovei pentru o parte din diasporă. Este, în tot cazul, opinia Olgăi Coptu, fostă profesoară de istorie, stabilită de 8 ani la Roma, care a infiinţat primul ziar pentru moldovenii din Italia, „Gazeta Basarabiei”.

Olga Coptu: „Au fost migranţi care şi-au pierdut locul de muncă pe care îl aveau în Italia şi ceea ce am observat eu pe parcursul ultimului an este că tot mai multe familii de moldoveni sunt tentate să revină acasă. Chiar dintre cunoscuţii mei, câţiva prieteni şi colegi au revenit în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aici se crede că în Europa criza s-ar fi sfârşit. Din ce spuneţi Dvs nu e chiar aşa...

Olga Coptu:
„Faptul că Italia nu mai este în recesiune nu înseamnă că migranţii moldoveni în Italia nu sunt afectaţi de criza care a început în 2008. În anii 2008-2009, chiar până în 2010, mai puţini moldoveni au resimţit impactul crizei din Occident, însă acum, după 2012 încoace, au fost foarte multe disponibilizări.

Economia în Italia este caracterizată de Întreprinderi Mici şi Mijlocii, meşteşugărit de tot genul, aceste întreprinderi au falimentat foarte rapid, nefiind creditate de către băncile din Italia. La rândul lor, cei care erau angajaţi au fost disponibilizaţi. Moldovenii muncesc în construcţii, deci mai puţine comenzi aveau la construcţii. Moldovenii foarte mulţi sunt angajaţi în domeniul serviciilor de transport, dacă nu se mai produce ceea ce se producea acum patru ani, evident că nu aveau ce transporta moldovenii de la un oraş la altul.

În circumstanţele date pentru mulţi dintre ei, plătind chiria în Italia, e mai greu. Cei care ani în urmă au reuşit să îşi cumpere un apartament în Republica Moldova au revenit cu drag acasă şi cu speranţe mari. Cei care, respectiv, au investit în Italia într-un credit pentru o casă şi au achitat o parte din sumă, evident că vor rămâne, mai ales cei care au copii şi s-au integrat perfect acolo, în societatea italiană. Chiar sunt şi persoane mai în vârstă care sunt dornice să revină, dar nu o fac pentru că, spun ei, se sacrifică sau rămân pentru a-şi ajuta copiii sau nepoţii.”

Europa Liberă: În acest an a fost creat Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Din punctul Dvs de vedere s-a reuşit crearea unei punţi de legătură între diasporă şi ceea ce se întâmplă acasă?

Olga Coptu:
„Cel puţin s-a dat mai mult ecou la ceea ce se întâmplă în diasporă. Un an probabil e foarte puţin pentru că echipa, mai mult sau mai puţin, are doar jumătate de an. Eu cred că de acum încolo vor avea de realizat ceea ce şi-au pus în gând. Programe au în toate domeniile, din ceea ce au declarat şi au prezentat când au venit în Italia, Portugalia şi Franţa, respectiv sunt lucruri frumoase, de exemplu programul „DOR”, or acum a fost lansarea pentru 2014, la cea de-a doua ediţie.

Sunt programe bine-venite, diaspora răspunde pozitiv, important e să se facă ceva şi să nu uităm că în 2014 vom aluneca, totuşi, într-un an electoral, dar cel puţin dacă până nu demult încercam să conving colegii mei că, totuşi, Asociaţiile sunt apolitice, că trebuie să încerce să menţină o echidistanţă în anumite manifestaţii, acum, din contra, încurajez toţi migranţii din Italia, începând cu lideri de Asociaţii, să se manifeste foarte activ faţă de politica din Republica Moldova, dar în special îi încurajez pentru alegerile locale în administraţia locală acolo, în Italia.

Aştept timpurile când vom avea lideri de opinie, când vom avea oameni în aşa numitele Consilii pentru Străini, în administraţia sau pe lângă administraţia locală dintr-o localitate foarte mică şi poate chiar în capitala Italiei. Urmează în ianuarie, februarie, să aibă loc alegerile în aşa numitul Consiliu al Străinilor şi pentru Europa de Est avem un singur reprezentant, care ar trebui să fie votat de către ucraineni, moldoveni, georgieni şi alţii. Mi-ar fi plăcut dacă cineva dintre colegii şi prietenii mei de la Roma ar candida în acest Consiliu. Astfel vor avea şi moldovenii din Roma o voce de spus în administraţia de acolo.”

Europa Liberă: Dvs aţi menţionat foarte bine că anul 2014 este un an electoral. Deseori în campanii politicienii pun miza pe electoratul din afara. Care sunt instrumentele de mobilizare a cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare şi mai ales sursele de informare, cum se dumiresc pentru cine să-şi dea votul?

Olga Coptu:
„Surse de informare nu prea avem. Sunt practic inexistente. Cum spuneam, din fericire, migranţii în ziua de azi sunt dotaţi cu calculatoare şi urmăresc ştirile şi sursele de informare din ţară accesând site-urile ziarelor, posturilor TV, posturilor de radio etc. Pentru Occident şi, în general, ca migranţi, noi avem un unic ziar la momentul de faţă, pe care am onoare să îl conduc. E adevărat, politicienii au început deja a merge să se întâlnească cu electoratul, recent s-au organizat vizite oficiale inclusiv cu parlamentari din Republica Moldova în Italia.

Alt mod de informare care ar fi şi este folosit foarte bine de către politicienii noştri: Asociaţiile diasporale. Deci, liderii de Asociaţii, fiind într-un fel sau altul şi lideri de opinie în oraşele mai mari sau mai mici, sunt şi ei atraşi în politicul de la Chişinău. Eu aş spune că este un factor pozitiv, evident fără a încurca Asociaţia în sine cu informarea despre ceea ce se întâmplă, dar în general încurajez pe toţi şi salut, de fapt, venirea cât mai multor politicieni la astfel de întâlniri, pentru că ar trebui şi ei să cunoscă problemele diasporei. La rândul lor, liderii de Asociaţii sau chiar migranţii de rând pot şi ei pune întrebări sau cere socoteală politicienilor de la Chişinău.”