Pentru producătorii de vinuri din Moldova, 2013 a fost un an cu ghinion: in septembrie Rusia a impus din nou un embargo asupra importului de vinuri; nici astăzi nu se ştie dacă şi când ar putea ridica această interdicţie, de neînţeles pentru ministrul agriculturii Vasile Bumacov cu care a stat de vorbă Alla Ceapai:
Vasile Bumacov: „Din punct de vedere climateric a fost un an mult mai bun ca 2012. Dar a fost şi un an din care am scos foarte multe învăţăminte. Avem foarte multe de făcut ca atunci când vom avea roade bogate agricultorii să nu piardă din preţ, să nu piardă la comercializarea mărfii. Fiindcă atunci când în ţară sunt monopoluri. Lipseşte infrastructura de păstrare, de procesare, atunci apar şi probleme.”
Europa Liberă: Domnule Bumacov, dar de fapt alte motive au scos în stradă agricultorii şi în 2013. Ei au protestat pentru că agricultura nu este inclusă în Strategia de dezvoltare a Moldovei, pentru că subvenţiile ar fi prea mici. Sunt justificate aceste îngrijorări ale agricultorilor?
Vasile Bumacov: „Îi putem înţelege foarte bine. Vă daţi seama într-o ţară agrară agricultura nu este prioritate cum să nu se revolte. Evident că ei se revoltă şi au tot dreptul pentru că Republica Moldova are de pierdut foarte mult atunci când agricultura nu este luată în consideraţie. Noi vorbim nu doar de agricultură ci şi de spaţiul rural. Aici noi putem beneficia cel mai mult de ajutorul din partea europenilor şi putem rata această oportunitate.
În privinţa ajutorului din partea statului, nu aş spune că statul chiar nu vine cu ajutorul. Că nu este suficient aici înţelegem fermierii. Noi înţelegem bine durerile agricultorilor când văd că vecinii noştri din Europa de Est beneficiază de subvenţii şi de surse europene mult mai consistente decât cei din Moldova. Acest lucru este adevărat, dar bugetul statului cât poate alocă. Şi în acest an mărit la 500 de milioane fondul de subvenţii, dar este de dorit şi mai mult.”
Europa Liberă: Un alt motiv de îngrijorare pentru agricultori este TVA la producţia agricolă. Doar un an a fost TVA de 20% aşa cum recomandase FMI. De ce Guvernul a insistat la revenirea la TVA de 8%, agreat şi de agricultori, dar in dezacord cu FMI?
Vasile Bumacov: „Niciodată nu am acceptat TVA de 20% pentru producătorii agricoli, pentru că am considerat că nu este corect. În mod normal nu trebuie să schimbăm în fiecare procedura de impozitare pentru că creăm mari probleme. Cu părere de rău în loc să ne unim toţi forţele şi să venim cu argumente, să convingem FMI, noi cumva ne-am certat între noi pe interior fără nici un rezultat palpabil. Vom continua negocierile cu FMI ca să demonstrăm. Fiind că cu un TVA de 20% beneficiază cei care exportă, care procesează. Ştim că nici pentru ei nu este uşor, dar este mult mai greu pentru agricultori.”
Europa Liberă: De ce Guvernul a retras din Parlament proiectul privind impozitul unic în agricultură?
Vasile Bumacov: „Atunci când discutam cu reprezentanţii FMI am crezut că vom avea o înţelegere amiabilă de compromis. Se va accepta revenirea la 8% TVA în agricultură şi scutirea de TVA a tehnicii agricole. Şi odată ce despre acest impozit unic nu era bine clarificat dacă va fi un proiect pilot sau se va aplica doar în trei raioane cumva s-a acceptat acest lucru. Ulterior am văzut că mai sunt probleme. Nu cred că este o tragedie. Guvernul va reveni la acest lucru, dar trebuie să mai examinăm, să nu facem greşeli.”
Europa Liberă: Un an mai puţin fericit pentru vinificatorii din Moldova urmare a embargoului impus de Federaţia Rusă, care a cauzat pierderi de 20 de milioane de dolari. Cum intenţionaţi să-i ajutaţi pe vinificatori?
Vasile Bumacov: „În primul rând vom depune eforturi să valorificăm şansa oferită de UE, acest gest de solidaritate prin care ni s-a deschis exportul în UE fără taxe, nelimitat. Am lansat şi brandul naţional „Wine of Moldova”. Vom lansa în cadrul proiectului filiera vinului leasingul pentru procurarea tehnicii pentru vinificatori. Am lansat negocierile cu BEI în privinţa creării unui fond de garantare a creditelor, fiindcă marea problemă a vinificatorilor este lipsa de gaj.
Guvernul examinează şi alte posibilităţi de a reeşalona datoriile istorice, care sunt o mare povoară pentru vinificatori. Agenţia de intervenţii şi plăţi în agricultură va continua să susţină mai accentuat plantarea podgoriilor moderne. Am lansat activitatea Oficiului naţional al viei şi vinului care va depune eforturi pentru a promova vinurile noastre în UE şi alte ţări.”
Europa Liberă: Am vorbit cu mai mulţi vinificatori şi ei mi-au zis că e nevoie de promovarea vinurilor pe piaţa europeană pentru a ademeni consumatorii. Însă aceasta nu este suficient. Cea mai mare problemă cu care se confruntă producătorii vinicoli e găsirea partenerilor europeni care să le distribuie vinurile. În acest sens statul le poate veni în ajutor?
Vasile Bumacov: „Acesta şi a fost sensul creării Oficiului naţional al viei şi vinului. Pentru vinificatori, în special, pentru cei mici şi mijlocii să meargă în Europa şi să se promoveze este foarte costisitor. De aceea Oficiul din sursele proprii îi va ajuta pe vinificatori să ajungă pe piaţa europeană, să-şi găsească distribuitori, să-şi facă expoziţii, să negocieze.”
Europa Liberă: Pe când vă aşteptaţi la un răspuns din partea Federaţiei Ruse referitor la ridicarea acestor interdicţii?
Vasile Bumacov: „Nu este nimic previzibil aici. Tot ce a depins de noi a fost făcut. Vinurile sunt de calitate, controlul este asigurat. Nu este altceva ce ar mai trebui să facem. Depinde de bunăvoinţa lor să ia o decizie pozitivă.”
Europa Liberă: Probabil că oamenii sunt curioşi cum se negociază cu partea rusă. Cât de complicate sunt aceste discuţii? Se simte Moldova oarecum mai inferioară în aceste negocieri?
Vasile Bumacov: „Atunci când vorbeşti cu clientul întotdeauna este dificil. În ştiinţa business-ului se spune că clientul întotdeauna are dreptate. Dacă clientul are cerinţe exagerate sau cerinţe nu tocmai clare este foarte greu să negociezi. Apreciem faptul că putem negocia. Este important şi să poţi negocia. Nu este uşor. Este foarte greu fiindcă noi ne dorim să ne menţinem pe aceasta piaţa la care râvnesc foarte multe ţări. Dacă aţi observat niciodată nu am făcut lucruri urâte cu colegii noştri, de exemplu, să blocăm importuri. Aşteptăm şi din partea lor să fie o abordare civilizată.”
Europa Liberă: După summit-ul de la Vilnius s-a schimbat climatul negocierilor?
Vasile Bumacov: „După summit nu am avut întrevedere oficială.”
Europa Liberă: Dar credeţi că se va schimba?
Vasile Bumacov: „Nu cred că se va schimba, fiindcă de fiecare dată când am fost la Moscova am încercat să spun că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este împotriva Federaţiei Ruse, ci este în folosul Federaţiei Ruse. Toată lumea trebuie să ştie că independenţa sau să fii parte a unui club civilizat costă. Şi eu cred că Moldova astăzi nu plăteşte cel mai mare cost. ”