„Este nevoie de a informa populaţia despre această boală mult mai mult. Mult mai mult chiar de vorbit şi în şcoli. Pentru că copiii rămân în afara societăţii.”
Înainte de ziua internațională a luptei cu cancerul la copii, marcată sâmbătă, Tamara Grejdeanu a vizitat un centru educațional pentru copii bolnavi la Chișinău. Medicii și părinții lor pregătesc un apel ca societatea să nu izoleze acești copii nici la școală, nici pe terenul de joacă, nici oriunde altundeva.
Centrul educaţional pentru copii bolnavi de cancer se află chiar în incinta Institutului Oncologic, iar acest lucru le permite tinerilor ca în timpul tratamentului specific şi obositor să poată studia ce învaţă semenii lor la şcoală. Aici l-am cunoscut pe Daniel. El ar trebui să fie în clasa a 7-a, dar de patru ani, boala l-a izolat de restul lumii. Cazul lui nu este unic, iar specialiştii centrului spun că aceşti copii, care deseori nu pot să iasă la joacă cu mingea sau la o plimbare cu bicicleta, nu trebuie să fie privaţi de bucuriile copilăriei, mai ales că maladia nu este molipsitoare. Alexandra Zbârnea, constată că aceşti copii nu trebuie să crească într-o lume „sterilă”:
„Este o boală ca orice boală, dar care cere mai multă răbdare, mai mult tratament. Avem cazuri, cu regret, spun părinţii, copiii: „Nu mă duc la şcoală că mă râd că sunt fără păr. Nu se joacă cu mine că îmi spun că boala mea este molipsitoare. Este nevoie de a informa populaţia despre această boală mult mai mult. Mult mai mult chiar de vorbit şi în şcoli. Pentru că copiii rămân în afara societăţii. Aceşti copii au nevoie de atenţie, de susţinere, vor şi ei să se joace, să râdă, să umble cu toţi copiii împreună la şcoală.”
În fiecare an, numărul copiilor care fac tratament şi merg la centrul educaţional rămâne constant, în jur de 300, iar în circa 80 de procente din cazuri vindecarea are efectul aşteptat. Medicul Rodica Golban, spune că rezultatele ar fi şi mai bune dacă tratamentul ar începe neîntârziat, numai că, de multe ori, maladia este descoperită prea târziu. În opinia ei, sensibilizarea societăţii faţă de această boală ar însemna ca fiecare cetăţean să meargă cu regularitate la medic iar părinţii să fie mai atenţi la alimentaţia şi starea de sănătate a copiilor:
„Părinţii trebuie să meargă la medic o dată pe an, o dată la jumătate de an. La anumite vârste este o anumită regularitate. Este important ca părinţii să atragă atenţia, ce mănâncă copilul, cum se comportă, cât de stresat este şi să nu uite părinţii de copiii lor. Mulţi părinţi se dedică serviciului, sau îi hrănesc cu fast food, sau cu mâncare în cinci minute şi copii mănâncă toate alimentele nesănătoase.”
Psihologii de la centru, care au grijă să observe şi să intervină la fiecare schimbare emoţională a copiilor, oferă consultanţă şi părinţilor. Ei trebuie să conştientizeze prin ce trece copilul lor, spune Eugenia Crupinencova. Îndemnul specialiştilor este ca părinţii să nu anticipeze posibile rezultate dar să fie puternici alături de odraslele lor:
„În primul rând, noi vorbim despre situaţia care este acum, nu ce gânduri au în cap, dar care este situaţia prezentă, noi trebuie să fim aici şi acum. Acesta este principul cu care noi lucrăm, în fiecare zi, cu fiecare părinte. Acum trebuie să facem tratament, să vorbim cu medicul.”
Centrul educaţional pentru copiii bolnavi de cancer este parte a proiectului „Speranţă pentru copiii din Moldova”, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Cooperare şi Dezvoltare. Chiar dacă copii diagnosticaţi cu leucemie sau altă formă a cancerului au parte de asistenţă medicală gratuită, mai sunt necesare preparate medicamentoase, costul cărora trebuie să îl acopere părinţi. Pentru a-i ajuta, de curând, a fost lansată o campanie naţională cu mesajul „Dă-mi o speranţă”.