BAC-ul - un succes… cu mici excepţii

Anatol Topală: „Analiza preliminară a primelor probe denotă o schimbare importantă de atitudine atât în şcoală, cât şi în familie…”


Testul BAC-ului de astăzi la limba străină a fost publicat pe net la scurt timp de la începerea examenului. Exact aşa s-a întâmplat şi patru zile mai devreme când absolvenţii de licee au susţinut examenul de BAC-ul la limba de instruire. Ministerul Educaţiei a spus că acel examen nu ar fi fost fraudat şi că întreprinde măsuri pentru a depista şi sancţiona pe cei care divulgă conţinutul testelor pe reţelele de socializare. Ce a spus astăzi ministerul, aflăm din relatarea Allei Ceapai:

Graţie măsurilor de securizare aplicate de Ministerul Educaţiei doar câteva subiecte şi rezolvarea acestora au apărut pe internet şi nu conţinutul în întregime al testelor cum s-a întâmplat anul trecut, a precizat directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, Anatol Topală. Variantele de răspunsuri apărute pe reţelele de socializare atât la testul de astăzi la limba străină, cât şi la cel precedent la limba de instruire au fost colectate şi urmează a fi transmise comisiilor de evaluare a lucrărilor de BAC, a menţionat Anatol Topală:

„În cazul în care comisiile vor identifica lucrări în care aceste răspunsuri şi rezolvări au fost folosite lucrările vor fi anulate.”

Deşi cu mici abateri examenul de astăzi, la fel ca şi primele două din această sesiune de BAC, a fost un succes, a spus Anatol Topală. El a menţionat că detectoarele de metale folosite în premieră la această sesiune de BAC, dar şi camerele de luat vederi, măsură păstrată din anul trecut, au făcut dovada că pot stopa tentativele de fraudă:

„Deşi mai există anumite probleme, majoritatea candidaţilor au înţeles că prin fraudarea examenului îşi sabotează de fapt viitorul. Astfel, din cei 27 604 candidaţi care au susţinut astăzi examenul doar 34 au fost eliminaţi din cauza fraudelor şi a unor nereguli pe care le-au admis.”

Cei 34 de elevi care au fost surprinşi în încercarea de a se inspira din copiuţe sau utilizând telefonul şi internetul nu vor mai putea susţine niciun examen în sesiunea curentă. Numărul acestora s-a dublat faţă de examenul precedent la care 16 elevi au fost prinşi copiind şi s-a triplat faţă de primul examen de BAC din această sesiune la care 12 elevi au fost daţi afară. Numărul celor care au încercat să fraudeze examenele este în scădere semnificativă faţă de sesiunea de BAC din anul trecut, spune Anatol Topală:

„Analiza preliminară a primelor probe denotă o schimbare importantă de atitudine atât în şcoală, cât şi în familie şi în şcoală, în general. Suntem convinşi că această schimbare de atitudine va genera pe termen mediu şi lung schimbări în întregul proces educaţional şi ne va ajuta să atingem scopul nostru comun. să asigurăm o educaţie de calitate şi un viitor mai bun pentru fiecare copil.”

Amintim că este a doua sesiune de bacalaureat care se desfăşoară în condiţii de securitate sporită pentru a preveni fraudarea examenelor. Sesiunea de anul trecut a fost contestată vehement de diverse segmente ale societăţii mai cu seamă după ce au fost făcute totalurile care au arătat că aproape jumătate dintre elevi nu au susţinut BAC-ul. Ministerul Educaţiei, dar şi experţi independenţi spuneau atunci că rezultatele examenelor au pus o oglindă reală în faţa elevilor, profesorilor, dar şi sistemului de învăţământ în ansamblu.

Şi în acest an măsurile sporite de securitate au fost criticate mai cu seamă de unii politicieni, pe motiv că ar stresa copiii. Bunăoară, socialiştii lui Igor Dodon s-au pronunţat chiar pentru anularea examenelor de BAC. Critici similare faţă de supravegherea video şi verificarea cu detectorul de metal au răsunat şi la protestele organizate la sfârşitul anului trecut de către zeci de tineri. Pe parcurs, tot mai mulţi dintre aceşti elevi au început însă să promoveze lozinca „Nu copia” a unei campanii sociale relansată şi în acest an pentru a descuraja fraudele la examenele de BAC.