Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Occidentul că încearcă să destabilizeze întreaga regiune profitând de criza din Ucraina

Președintele Putin rostind un discurs la ministerul de externe, Moscova, 1 iulie 2014.

Rusia va continua să-i protejeze pe etnicii ruşi din afara graniţelor, a mai afirmat preşedintele Vladimir Putin.

La reuniunea bianuală cu ambasadorii Federaţiei Ruse ţinută la Ministerul de Externe de la Moscova, Putin a mai afirmat că „tot ce se întâmplă în Ucraina indică existenţa unei politici concertate de îngrădire a Rusiei”, iar sancţiunile impuse Moscovei nu ar fi decât „instrumentele acestei politici”.

Moscova, a precizat Putin, vrea un dialog cu Washingtonul, dar numai de la egal la egal, iar toată Europa ar trebui să aibă grijă ca „scenariile” din Siria, Libia, Irak şi Ucraina să nu contamineze regiunile unde au loc.

Rusia va continua să-i protejeze pe etnicii ruşi din afara graniţelor, a mai afirmat preşedintele Vladimir Putin, folosind toate mijloacele „politice, economie şi umanitare” pe care le are la dispoziţie.

Putin a deplâns faptul că nici Rusia, nici partenerii europeni nu au reuşit să-l convingă pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să „renunţe la violenţă”. Toată responsabilitatea pentru ce se va întâmpla în viitor în estul Ucraina, a avertizat Putin, îi revine lui Poroșenko, care pe 30 iunie a decis să nu mai prelungească armistiţiul unilateral decretat cu zece zile în urmă.

Mai mult, Putin a acuzat Kievul că ar duce o politică ţintită de a-i „elimina” pe jurnaliştii ruşi care încearcă să relateze din estul Ucrainei.

„Ieri i-am spus preşedintelui ucrainean că uciderea jurnaliştilor ester inacceptabilă”, a spus președintele Putin.

Luni, 30 iunie, un cameraman al televiziunii ruse a fost ucis în apropiere de o unitate a trupelor ucrainene din regiunea Doneţk. Anatoli Klian este al treilea jurnalist rus ucis în estul Ucrainei unde și-au pierudt viața până acum cinci jurnalişti.

Putin a criticat Kievul şi pentru modul în care negociază re-eşalonarea datoriei la gaze, afirmând că ar fi încercat să „şantajeze” partea rusă pentru a obţine un preţ nejustificat de mic pentru gazul importat.

În acest moment, Gazprom nu mai livrează gaze Ucraina, prin conducte trece numai gazul destinat clienţilor din Uniunea Europeană. Negocierile pe tema gazelor au fost întrerupte luna trecută şi pentru moment nu se întrevede şansa reluării acestor discuţii. Rusia oferă un preţ de 385 de dolari pentru mia de metrii cubi, ofertă respinsă de Kiev, care susţine că ar fi un preţ „politic”.