Moldova a renunţat la „pârghia” tranzitului de gaze?

Fostul şef al ANRE, Victor Parlicov, spune că modificările la legea privind gazele naturale vor avea un impact negativ asupra consumatorilor moldoveni.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a spus azi într-o conferinţă de presă că una din modificările la legea cu privire la gazele naturale adoptate de parlament, cu referire la transportul gazelor naturale, contravine normelor europene şi ar putea avea un impact negativ asupra consumatorilor din Republica Moldova. Acest lucru, zice Parlicov, se va întâmpla urmare a faptului că din lege, a fost exclusă orice reglementare a tranzitului de gaze. Relatează Tamara Grejdeanu:

Pentru că tranzitul de gaze nu mai este sub incidenţa legii, poziţia negociatorilor moldoveni în tratativele cu decidenții din Federaţia Rusă va fi șubrezită. Constatarea aparţine fostului director al ANRE, Victor Parlicov care aminteşte că pe teritoriul Republicii Moldova sunt transportate în tranzit volume mari de gaz, anual prin reţelele de gazoducte fiind pompate circa 20 de miliarde de metri cubi de gaz, dintre care doar un miliard se consumă în Moldova. Astfel, dacă Gazpromul ar încerca să crească preţurile la gazele naturale, ar exista temei pentru majorarea taxei de tranzit. Numai că această pârghie de negociere riscă să fie pierdută odată cu amendarea legislaţiei, considera Parlicov:

„În toată lumea tranzitul de gaze naturale intră în transport şi se reglementează, şi cadrul normativ de reglementare îl stabileşte statul pe a cărui teritoriu se află, trece tranzitul. Şi acesta era un instrument prin care Gazpromul nu putea să impună orice condiţie sau să spună că face el ce vrea cu tranzitul acesta sau să negocieze ceva în afara cadrului. De acum înainte, ce am făcut noi, ne-am tăiat nouă un instrument de discuţii perfect legal.”

Pe lângă faptul că modificarea poate afecta securitatea energetice a statului, ar urma să crească şi plăţile pentru factura pentru gaz. Victor Parlicov spune că separarea profitului obţinut din tranzit, de costurile importului va afecta consumatorii. De aceeaşi părere este şi expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean:

„La moment, la calcularea tarifului actual, din tariful care se obţine se deduce taxa de tranzit care o achită Federaţia Rusă, să spunem aşa, Republicii Moldova. Însă prin această modificare, cu siguranţă se va intenţiona ca acest lucru să nu se mai întâmple şi sigur că tariful se va mări cel mai probabil şi sigur că tariful se va mări cel mai probabil, anume din considerentul că nu se va mai include această taxă de tranzit.”

Iniţial, în proiectul de modificare a legii privind gazele naturale aprobat de guvern şi remis parlamentului nu exista această intervenţie care exclude reglementarea tranzitului de gaze. Amendamentul a apărut în cadrul Comisiei economie, buget şi finanţe şi a fost înaintat de deputatul liberal democrat, Simion Furdui. Pe site-ul parlamentului există un raport al comisiei asupra acestui proiect de lege, semnat de deputatul Veaceslav Ioniţă în care se recomandă excluderea modificării.

Totuşi, Ioniţă zice că a auzit numai azi despre acest amendament, în urma atenționării făcute de Victor Parlicov:

„Nu cunosc acest subiect, decât acum am auzit-o de la domnul Parlicov, iar noi cu cea mai mare atenţie vom examina. Dacă dumnealui spune înseamnă că într-adevăr este o problemă. Unicul subiect care s-a discutat şi legea aceasta a fost scoasă de câteva ori de pe rol în Parlament am convins autorul amendamentului să-şi retragă un amendament legat de rentabilitate. Subiectul care domnul Parlicov îl spune niciodată nu a fost discutat.”

Mâine, consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică se întruneşte în şedinţă publică, iar în lista proiectelor care urmează a fi examinate este şi cel care se referă la Metodologia de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Prin urmare, formula de calcul a tarifelor va avea în vedere modificările operate în legea gazelor naturale.