Vladimir Putin le-a cerut separatiștilor pro-ruși să elibereze din încercuire unități militare ucrainene

Separatiști pro-ruși la monumentul distrus de pe dealul Savur-Mohyla, în apropiere de Donețk, 28 august.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a reproșat Statelor Unite că ar antrena și echipa armata ucraineană.

Apelul lui Putin a venit la puțin timp după ce Ucraina acuzase Rusia că a intrat pe teritoriul ei cu tancuri, artilerie și trupe, iar puterile occidentale învinuiseră Moscova că minte când spune că nu este implicată în conflict.

„Fac apel la insurgenți să deschidă un coridor umanitar pentru trupele ucrainene încercuite, ca să evite pierderi fără sens de vieți omenești”, a spus Putin într-o declarație publicată pe pagina de internet a Kremlinului în primele ore ale dimineții.

Putin nu s-a referit la acuzațiile privind prezența militară rusă în Ucraina. În schimb el i-a lăudat pe separatiștii pro-ruși, pe care i-a numit „insurgenți”, spunând că au „zădărnicit operațiunea militară a Kievului care punea în pericol viețile locuitorilor din Donbass și a provocat deja un număr colosal de decese în rândul civililor”.

Associated Press crede că apelul lui Putin s-ar putea referi la trupele ucrainene blocate de aproape o săptămână în apropierea orașului strategic Ilovaisk, la est de Donețk. Joi mulți ucraineni au demonstrat la Kiev în fața clădirii Marelui Stat Major al Ucrainei, cerând ca militarii încercuiți, dintre care mulți sunt voluntari, să primească întăriri.

Un lider rebel de la Donețk a reacționat de îndată la apelul lui Putin, dar a spus că trupele ucrainene trebuie să depună armele înainte de a fi lăsate să plece.

„Cu tot respectul pentru Vladimir Vladimirovici Putin, președintele unei țări care ne dă sprijin moral, suntem gata să deschidem coridoare umanitare spre trupele ucrainene încercuite cu condiția ca ele să predea armamentul greu și muniția astfel ca ele să nu mai poată fi folosite în viitor”, a spus Alexandr Zaharcenko la postul de televiziune Rossiya 24.

Armata ucraineană a spus vineri că apelul președintelui Putin spre separatiști demonstrează un singur lucru, anume că rebelii din estul Ucrainei sunt „conduși și controlați direct de la Kremlin”.

La puțin timp după ce Marea Britanie, Franța și alte puteri occidentale au acuzat Rusia mai explicit ca oricând de implicare directă în estul Ucrainei, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a reproșat Statelor Unite că ar antrena și echipa armata ucraineană.

„Toată lumea știe că sunt voluntari ruși în estul Ucrainei, nimeni nu ascunde acest lucru… dar să ne spună colegii americani ce fac consilierii americani în clădirea Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev!”, a spus Ciurkin la întâlnirea specială pe tema Ucrainei ținută de Consiliul de Securitate ONU noaptea trecută.

Ambasadorul rus a cerut Ucrainei să asigure un tratament „uman” grupului de militari ruși capturați recent în estul Ucrainei, despre care Moscova susține că s-au rătăcit, iar Kievul că se aflau într-o misiune secretă.