Fostul poliţist Ion Perju a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul tânărului ucis pe 7 aprilie 2009

La mormântul lui Valeriu Boboc

După 6 ani de investigaţii, Ion Perju a fost condamnat pentru cauzarea de vătămări grave ce au dus la decesul lui Valeriu Boboc, tânărul găsit mort în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009.

Fostul poliţist Ion Perju a fost condamnat astăzi de Curtea de Apel Chişinău la 10 ani de închisoare cu executare, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi cauzarea de vătămări grave ce au dus la decesul lui Valeriu Boboc, tânărul găsit mort în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009. Fostul poliţist ar fi părăsit sala de şedinţe înainte de pronunţarea sentinţei, prin urmare nu a fost reţinut de oamenii legii. Valentina Basiul a încercat să afle de au trebuit să treacă 6 ani de la omorul din centrul Chişinăului până la această condamnare.

Valeriu Boboc

Avocaţii familiei Boboc au susţinut, în pledoariile lor, că Ion Perju, îmbrăcat în trening albastru în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost prima persoană care l-a lovit cu piciorul pe Valeriu Boboc. Apoi, tânărul întins la pământ a fost lovit pe rând şi de alţi poliţişti, care însă au rămas neidentificați. Pentru a dovedi că Perju a fost primul poliţist care a lovit, apărătorii au apelat şi la Departamentul de Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA pentru o expertiză tehnică a secvenţelor video.

În 2010, la un an de la protestele violente, dosarul de acuzare a lui Ion Perju a fost disjuns de la dosarul pe faptul omorului lui Valeriu Boboc. În prima cauză penală, magistraţii au decis că fostul angajat al poliţiei criminale este vinovat. Cel de-al doilea dosar, de bază, a rămas la procuratură şi în prezent se fac cercetări pentru a fi identificaţi oamenii legii care l-au lovit pe Valeriu Boboc.

Victor Boboc, tatăl tânărului omorât în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, spune că este parţial mulţumit de decizia Curţii de Apel. El şi-ar fi dorit ca pe mâna justiţiei să ajungă şi factori de decizie din MAI care au coordonat nemijlocit acţiunile de atunci din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Dar, zice că în urma unor discuţii cu anumiţi demnitari, a înţeles că investigațiile nu au fost făcute pe urme proaspete, iar acum este mult prea târziu pentru a atrage la răspundere alte persoane:

Victor Boboc

„De ce parţial? Pentru că ceilalţi vinovaţi, ceilalţi călăi care l-au omorât pe Valeriu nu sunt diferiţi justiţiei, n-au fost găsiţi, n-au fost condamnaţi. De fapt, iniţial nici nu s-a dorit acest lucru, l-au găsit pe acest Perju ca un ţap ispăşitor”.

Unul dintre avocaţii familiei Boboc, Valeriu Pleşca, regretă că dosarul pe faptul omorului lui Valeriu Boboc a fost uitat, iar toată atenţia s-a focusat pe acuzare a lui Ion Perju. În opinia sa, înregistrările video au arată că ceilalţi poliţişti au lovit la fel de puternic tânărul întins la pământ, doar că, cu excepţia lui Perju, nicio altă persoană nu a fost identificată.

„Este un câştig relativ, pronunţat în preajma zile de 7 aprilie. Adică presupunem că adevărul a triumfat într-un mic dosar penal”.

Valeriu Pleşca spune că judecătorii trebuie întrebați de ce sunt tergiversate dosarele în care reprezentanții forţelor de ordine sunt acuzaţi ce comiterea actelor de tortură în centrul Chişinăului şi comisariate. Acelaşi lucru îl sugerează şi Procuratura Generală, într-un comunicat de presă, acuzând unii magistraţi de lipsă de imparţialitate.

Natalia Moloşag

Un alt avocat care apără victimele evenimentelor din aprilie 2009, Natalia Moloşag, spune că ar fi o minune dacă Ion Perju va ajunge la puşcărie. Ea atrage atenţia că Perju nu a fost arestat din sala de judecată, exact ca în cazul ex-ministrului de Interne Gheorghe Papuc, condamnat în ianuarie la patru ani de închisoare pentru neglijență în serviciu în timpul tulburărilor din aprilie 2009.

„Unde este dreptatea? Pa cazuri simple oamenii sunt arestaţi, dar pe cazuri din acestea de rezonanţă, în care de fapt instanţa trebuia să ia o atitudine aparte; puteau să-l aresteze din sala de judecată pentru că au exemplul lui Papuc, care a dispărut. Noi în alte cazuri, de zi cu zi, avem situaţii de huliganism când persoanele sunt arestate din sala de judecată fără a se pronunța anumite încheieri de aplicare a anumitor măsurilor, deci sunt arestaţi prin sentinţă”.

Unii avocaţi şi experţi sugerează că tergiversarea dosarelor din aprilie 2009 a fost cauzată şi de faptul că procuratură nu şi-a făcut la timp treaba, a început cu stângul cercetările, iar persoane care ar fi trebuit să ajungă pe banca acuzațiilor au statut de martori.