Organizația pentru drepturile minorităților sexuale, GenderDoc-M spune că se pregătește de un nou marș de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, pe 17 mai. Va fi al treilea an consecutiv când va avea loc un asemenea marș la Chișinău, în cadrul festivalului Curcubeul peste Nistru. Dar nici anul acesta manifestările nu trec fără proteste din partea activiștilor ortodocși conduși de un episcop al Mitropoliei Moldovei, Marchel.
Marşul comunităţii LGBT sau Marşul Egalităţii, cum l-au numit organizatorii, se va desfăşura, cel mai probabil, pe traseul unde a avut loc şi anul trecut. Locaţia a fost autorizată de Primărie, însă ar putea fi modificată, la cererea poliţiei municipale, din motive de securitate.
Anul trecut poliţiştii au reuşit să oprească un grup numeros de contramanifestanţi care au încercat, fără succes, să împiedice marşul. Organizatorii spun că şi de această dată îşi pun încrederea în poliţie. Sloganul marşului comunităţii LGBT din acest an este „Pentru că trăiesc aici” spune directoarea executivă a organizaţiei Genderdoc-M Anastasia Danilova:
„Vrem să atragem atenţia publicului larg asupra faptului că comunitatea LGBT nu poate fi ignorată în acest stat, pentru că suntem membrii acestei societăţi. Tocmai din aceste motive am ales acest slogan. Noi aici trăim, suntem cetăţenii acestui stat, aici muncim, învăţăm, noi tot depunem eforturi pentru a face această ţară mai bună. Noi la fel ca şi voi suntem plătitori de impozite şi achităm facturi.”
Acesta va fi al treilea marş autorizat de Primărie şi securizat de poliţia municipală în cei 14 ani de când organizaţia Genderdoc-M organizează festivalul „Curcubeul peste Nistru”. Potrivit organizatorilor, se aşteaptă în jur de 150 de persoane, faţă de 50 de participanţi la primul marş – cel din 2013 – care a fost întrerupt la nici jumătate de traseu, din cauza contramanifestanților. Iată cum explică Anastasia Danilova creşterea numărului participanţilor de la an la an:
„Cred că numărul participanţilor creşte pentru că oamenii văd că marşul nu e straşnic aşa cum poate şi-l imaginau ei, că este doar o manifestaţie pentru egalitate în drepturi. Sunt convinsă că o bună parte din societate împărtăşeşte principiul egalităţii în drepturi a tuturor. Desigur creşte şi numărul beneficiarilor noştri care participă la marş. Ei văd că marşul este securizat şi că pot să-şi realizeze dreptul constituţional la libera întrunire.”
Şi în acest an marşul comunităţii LGBT nu va trece fără contrademonstraţii. Câţiva activişti, care s-au prezentat grup de iniţiativă ortodox, alături de episcopul de Bălți şi Făleşti Marchel, dar şi de fostul ministru al securităţii Anatol Plugaru au anunţat astăzi că vor organiza duminică o contramanifestaţie. Episcopul Marchel:
„Îndemn pe toţi oamenii de bună credinţă să vină duminică în centrul capitalei pentru a exprima protestul şi dezacordul cu cei care propagandează păcatul homosexual. Îndemn poporul să protesteze fiecare cum poate, dar în cel mai legitim mod. Îndemn poporul să fie cât se poate de precaut pentru că cineva se vor victime.”
Tot miercuri membrii asociaţiei obşteşti „Pentru Familie” au anunţat că se va alătura creştinilor care vor protesta duminică în centrul capitalei. În opinia lor comunitatea LGBT „încalcă public moralitatea”.
La fel ca şi anul trecut contramanifestațiile ar urma să aibă loc în scuarul monumentului Ştefan cel Mare, la distanţă de locaţia unde se va desfăşura marşul comunităţii LGBT. Activiştii LGBT nu exclud însă că parte din contrademonstranţi vor încerca şi de această dată să împiedice marşul.